Az Ironman

Az Ironman

Takács Viktor
Takács Viktor
2022/01/28
A hosszú távú triatlon, vagyis az Ironman versenyszám pontos távja, brandjei, extrém Ironmanek és magyarországi versenyek.
Hirdetés

A szabadidős versenyzés fénykorát éli napjainkban és a számtalan különböző kihívás között gyakorta találkozni az Ironman kifejezéssel, mely talán nem mindenki számára teljesen tiszta, hogy pontosan mit is jelent. Az Ironman nem más, mint egy triatlon verseny. A klasszikus triatlon sportban többféle táv létezik, melyek közül kettő, a közép és a hosszú táv kapcsán használják az Ironman kifejezést. Míg a középtávot, mely 1,93 km úszásból, 90,12 km kerékpározásból és 21,1 km futásból áll, a köznyelvben fél Ironmannek nevezik, addig a hosszú távot a maga 3,86 km úszásával, 180,25 km kerékpározásával és 42,195 km futásával Ironmannek hívják. Kevesen tudják, hogy ez a köznyelvben használt Ironman kifejezés nem használható minden Ironman távú versenyen.

Az Ironman

Az Ironman egy jogilag levédett brand, melynek kizárólagos tulajdonosa a World Triathlon Corporation (WTC). Az Ironman brand alatt futó versenyeken a szolgáltatás minősége messze felülmúlja a legtöbb hasonló távú triatlon versenyen tapasztalható szintet, így ennek okán az ilyen rendezvényekre meglehetősen drága a nevezés és a túljelentkezés is garantált. Az Ironman legnagyobb kihívója minőség terén az európai Challenge sorozat, mely szintén Ironman távú triatlon versenyeket rendez, az Ironmanhez hasonló színvonalon.

Az Ironman-2
90 km kerékpár a féltávon
Az Ironman-2
Forrás: Mozgásvilág.hu

Magyar hosszútávú triatlon versenyek

Magyarországon is rendeznek hosszú távú triatlon versenyeket, de mivel a szervezők nincsenek szerződésben az Ironman branddel, hivatalosan nem használhatják az Ironman nevet. A legismertebb ilyen verseny a nagyatádi Extrememan, mely a legrégebb óta megrendezésre kerülő magyar Ironman távú triatlon verseny, már több, mint 30-szor durrant el a rajtpisztoly a Gyékényesi-tó partján. A legtöbb amatőr sportoló számára már egy, a magyarországihoz hasonló, viszonylag sík pályán megrendezett hosszú távú triatlon verseny is a teljesítőképesség határát jelenti, azonban vannak olyanok, akiknek ez nem elég extrém.

Az Ironman-1
Az utolsó szám, a futás
Az Ironman-1
Forrás: Mozgásvilág.hu

Extrém triatlon versenyek

Az Ironman távban csak távolságbeli „korlátozások” vannak, így egy hegyvidéki vagy egy jellemzően extrém időjárással bíró területen megrendezett verseny sokkal magasabbra tudja tenni a lécet az átlagosnál. Extremitásáról híres pl. a Norseman, a Swissman vagy a Brutal Extreme Triathlon, mely Ironman távú versenyeken a résztvevőknek nagyon durva szintkülönbségeket kell leküzdeniük jó eséllyel óriási hőingadozás mellett. Egy Ironman távjának hosszúsága a világ legjobb ultrásainak meg sem kottyan (még durva körülmények között sem), éppen ezért egyre több olyan rendezvényről is hallani, ahol a résztvevőknek az Ironman távot különböző felosztás mellet 5-ször, 10-szer vagy akár 30-szor is teljesíteniük kell. Mi magyarok az élen járunk az ilyen brutális hosszú távú triatlon versenyeket illetően, ugyanis két legjobb ultratriatlonistánk, Szőnyi Ferenc és Rokob József rendszerint a dobogó felső fokán áll a sokszoros táv teljesítését követően. „Első bálozóknak” mindenképp egy síkvidéki hosszú távú triatlon versenyt javaslunk!

Hirdetés