Menü

2013.08.21.     Hozzászólás 0

(x)

A túrázás fellegvára: Szlovénia

Válassz akár hegyi ösvényt, tematikus útvonalat, tanösvényt vagy nordic walking útvonalat, Szlovénia minden nehézségi szinten profi megoldásokat kínál túrázói számára. Keresd ki a neked megfelelőt! 


A természet megkapó szépségével lépten nyomon találkozhatunk Szlovéniában, a városokból akár néhány percre is elérhető túraútvonalak miatt nem is olyan meglepő, hogy a túrázás itt igen népszerű tevékenység. Az útvonalak sokfélesége igen figyelemre méltó: a könnyebb és rövidebb völgykirándulásoktól, egészen a magashegyi kihívást jelentő útvonalakig, ahonnan élvezheted az alpesi csúcsok látványát. Mindenki talál a maga számára megfelelő útvonalat, ám az nagyon ritka, hogy nagy tömegekkel találkoznál az ösvényeken, ezért nyugodtan élvezheted a természet nyugalmát.

Logarska völgy
Galériáért katt a képre! (fotó: Logarska völgy (c) Tomo Jesenicnik)


Szlovénia alapterülete csak alig több, mint 20 000 km2 és majd 10 000 km jelölt túraútvonal hálózattal rendelkezik. Járj körbe és élvezd e vidék különleges hangulatát, ahol az érintetlen természet felfedezésekkel és kalandokkal kecsegtet, amelyek bárhol eléd tárulhatnak utadon, legyen az egy vízesés, hegyi tó vagy sziklaszirt.

Milyen jellegű utakon túrázhatsz Szlovéniában?:
- erdei tanösvényeken
- tematikus turista útvonalakon
- nordic walking utakon
- hegyi ösvényeken (könnyű, nehéz és nagyon nehéz)
- hosszabb regionális utakon és tájegységeket összekötő utakon
- vezetett túrákon, eseményeken, túra-fesztiválokon
- túravezető ügynökségeken keresztül

Az utak többsége megfelelő felszerélessel és túrázásra alkalmas időjárási viszonyok között egész évben járható, sőt a nehezebb szakaszokon a biztonság kedvéért érdemes igénybe venni helyi túravezető segítségét, illetve még abban az esetben is, ha egy tájegységről többet szeretnénk megtudni utunk folyamán. Túrázás közben a hegyi menedékházakban hagyományos szlovén ételeket kínálnak a vendégeknek, érdemes tehát a szendvicseket lecserélni valamilyen itt kapható meleg ételre. A menedékházak nagyrészt szállásként is funkcionálnak és túrázóknak szóló csomagajánlatokkal is várják a túrázókat.

A csomagajánlatok viszonylag újkeletűek itt Szlovéniában, egyfajta igényfelmérés alapján derült ki, hogy az ilyen ajánlatokra nagy szükség van, hiszen az emberek sokszor nem tudják, hogy a sok ezer km-nyi útvonal közül végül melyiket válasszák, melyik számukra a legmegfelelőbb. Ha aggódsz, hogy nem ismered ki magad a környéken vagy hogy eltévedsz, nem a legjobb a fizikumod vagy éppen helyi vezető társaságában túráznál, egyszerűen csak válassz az ajánlatok közül!

Mit kínál a túrázóra szabott csomagajánlat?
- kifejezetten túrázóknak kialakított szálláshelyet
- túravezetőt, aki együtt túrázik veled vagy ha éppen nem társul hozzád, ellát hasznos tanácsokkal és a választott útvonal térképével
- uzsonnával
- visszaérkezéskor túrázóknak kijáró nagyobb ételmennyiséggel
- esetenként talp- vagy lábmasszázzsal
- további, ajánlattól függő szolgáltatásokkal

Uticélra szabott 25 féle csomagajánlatot ITT találsz!

 

Korosica
Galériáért katt a képre! (fotó: Korosica (c) Lenarcic)


Túrázás

- a hegyekben: több, mint 7000 km jelzett út Szlovénia hegyi ösvényein, mint pl. a Júliai Alpokban, a Kamnik-Savinja Alpokban, a Karavankákon, ahová késő tavasztól kora őszig a legjobb jönni, amikor a menedékházak is nyitva vannak. Hegyi ösvények, amiket egész évben látogathatsz: Idrijsko Hribovje, Cerkljansko Hribovje, Škofjeloško Hribovje, Polhograjsko Hribovje, Posavsko Hribovje and Pohorje. Szlovéniában több ilyen hosszan bebarangolható hegyi útvonal is van, pl.: 
      A Szlovén hegyi út, amely a legnépszerűbb mind a szlovénok és a külföldiek körében. Maribortól egészen az Adriáig terjed és 30 napig tart, ha valaki egyben szeretné végigjárni. Ezen az útvonalon a klasszikus Knafelc féle útvonal jelölés, a fehér pötty piros karikában és egy szám jelzi a helyes utat és a csúcspontja természetesen Szlovénia legmagasabb pontja, a 2864 m magas Triglav!
         A Via Alpina, amelynek a szlovén hegyek szintén a részei és amely 8 alpesi országot foglal magában Monaco-tól Szlovéniáig. Mindösszesen több, mint 5000 km-nyi túraútvonallal és 341 szakasszal járul hozzá ez az út az alpesi hegyek megismeréséhez. Szlovénián a piros és lila szakaszok haladnak végig, előbbi 10 napig tart, amely a karsztvidéken és a Júliai Alpokon keresztül megy tovább Ausztriába, utóbbi 7 napig tart és a Karavankákon át halad a Kamnik-Savinja Alpokba, majd Ausztriába.
      Az európai E6 túraútvonal utolsó szakasza fut bele Szlovéniába és északról halad déli irényba, ahol Strunjan tengerparti városában ér véget. A szlovén szakasz 20 napot és 350 km-t jelent általánosságban a túrázóknak. A legmagasabb pontja az 1796 m magas Snežnik hegy.
        Az európai E7 túraútvonal Szlovéniában nyugatról kelet felé fut, amely 600 km és kb. 30 nap alatt lehet teljesíteni. Magyarországon és Romániában folytatódik tovább. Legmagasabb pontja az 1630 m magas Porezen hegy.
      A Szub-Alpesi túraútvonal Szlovénia majd minden hegyvidéki részét tartalmazza, és a legizgalmasabb szub-alpesi és Dinári hegység részein visz keresztül. 470 km hosszú és kb. 30 napot vesz igénybe.
       Az Alpe-Adria Trail, amely egészen új keletű kezdeményezés és nem is olyan régen írtunk is róla, hiszen végigjártuk 4 szakaszát. Az ausztriai Grossglocknertől indul és Szlovéniát érintve Olaszországban, Muggiában végződik. A 43 szakaszból 9 halad át Szlovénia észak-déli vonalán.

Triglav és Kanjavec csúcsok
Galériáért katt a képre! (fotó: Triglav és Kanjavec csúcsok (c) J. Skok)


- tematikus útvonalakon: túraútvonalak a tengerparttól, 2000 m magasságú hegyekig. Olyan kevésbé ismert utakon barangolhatsz, amelyek a már ismertebb uticélokon kívül esnek, de szépségben és különlegességben szintén páratlanok: kulturális/néprajzi/természeti örökségű, történelmi, zarándok, fitness és nordic walking, étel- illetve bor utak. Az utakról információkkal ellátott kiadványokat, térképet, a túravezető elérhetőségét és minden egyéb olyan háttér anyagot megkaphatsz, amelyek más esetben rejtve maradnának. Nézd meg a 44 tematikus útvonalat!

- tanösvényeken: több, mint 100 ilyen útvonalon megtudhatsz többet is a természeti jelenségekről, növényekrő, állatokró, kézművességről, amelyek leginkább a védett erdőkben és természeti parkokban futnak. Az információellátásról kihelyezett táblák gondoskodnak. A tanösvények általában 2 óra alatt körbejárhatók, de vannak hosszabbak is. Telefonos megkeresésre vezető is igényelhető, aki szóban is tájékoztat a geológiai- és történelmi tényekről. Nézd meg a 45 különböző tanösvényt!

- nordic walking: ez a minden izmot megmozgató mozgásforma nagy népszerűségnek örvend Szlovéniában, és egyre nagyobb teret hódít mind a fiatalabbak, mind az idősebbek körében. Annak ellenére, hogy a kevésbé meredek utakon bárhol lehet nordic walkingolni, kialakításra került két, kifejezetten erre a sportra létesített park: az egyik Šmarješke Toplice-ban, a másik Pomurje területén. A parkokban jelölt utak és információs táblák vannak, illetve itt is igényelhetsz képzett vezetőt. Ha kezdő vagy, érdemes órákat is venni, hogy a helyes technikát elsajátíthasd. Nézd meg a 18 különböző nordic walking utat!

 

Bővebb információ:

Logo
www.slovenia.info

 

Olvass többet a témáról: Triglav, szlovénia, szállás, túra