A túrázás fellegvára: Szlovénia

A túrázás fellegvára: Szlovénia

Házi Bernadett
Házi Bernadett - Támogatott tartalom
2013/08/21
Frissítve:
2020/12/09
Válassz akár hegyi ösvényt, tematikus útvonalat, tanösvényt vagy nordic walking útvonalat, Szlovénia minden nehézségi szinten profi megoldásokat kínál túrázói számára. Keresd ki a neked megfelelőt! 

A természet megkapó szépségével lépten nyomon találkozhatunk Szlovéniában, a városokból akár néhány percre is elérhető túraútvonalak miatt nem is olyan meglepő, hogy a túrázás itt igen népszerű tevékenység. Az útvonalak sokfélesége igen figyelemre méltó: a könnyebb és rövidebb völgykirándulásoktól, egészen a magashegyi kihívást jelentő útvonalakig, ahonnan élvezheted az alpesi csúcsok látványát. Mindenki talál a maga számára megfelelő útvonalat, ám az nagyon ritka, hogy nagy tömegekkel találkoznál az ösvényeken, ezért nyugodtan élvezheted a természet nyugalmát.

A túrázás fellegvára: Szlovénia-36
A Soca völgye
A túrázás fellegvára: Szlovénia-36
Forrás: Házi Bernadett - Mozgásvilág


Szlovénia alapinfo

Szlovénia alapterülete csak alig több, mint 20 000 km2 és majd 10 000 km jelölt túraútvonal hálózattal rendelkezik. Járj körbe és élvezd e vidék különleges hangulatát, ahol az érintetlen természet felfedezésekkel és kalandokkal kecsegtet, amelyek bárhol eléd tárulhatnak utadon, legyen az egy vízesés, hegyi tó vagy sziklaszirt.

Milyen jellegű utakon túrázhatsz Szlovéniában?


- erdei tanösvényeken
- tematikus turista útvonalakon
- nordic walking utakon
- hegyi ösvényeken (könnyű, nehéz és nagyon nehéz)
- hosszabb regionális utakon és tájegységeket összekötő utakon
- vezetett túrákon, eseményeken, túra-fesztiválokon
- túravezető ügynökségeken keresztül

Az utak többsége megfelelő felszerélessel és túrázásra alkalmas időjárási viszonyok között egész évben járható, sőt a nehezebb szakaszokon a biztonság kedvéért érdemes igénybe venni helyi túravezető segítségét, illetve még abban az esetben is, ha egy tájegységről többet szeretnénk megtudni utunk folyamán. Túrázás közben a hegyi menedékházakban hagyományos szlovén ételeket kínálnak a vendégeknek, érdemes tehát a szendvicseket lecserélni valamilyen itt kapható meleg ételre. A menedékházak nagyrészt szállásként is funkcionálnak és túrázóknak szóló csomagajánlatokkal is várják a túrázókat.

A csomagajánlatok viszonylag újkeletűek itt Szlovéniában, egyfajta igényfelmérés alapján derült ki, hogy az ilyen ajánlatokra nagy szükség van, hiszen az emberek sokszor nem tudják, hogy a sok ezer km-nyi útvonal közül végül melyiket válasszák, melyik számukra a legmegfelelőbb. Ha aggódsz, hogy nem ismered ki magad a környéken vagy hogy eltévedsz, nem a legjobb a fizikumod vagy éppen helyi vezető társaságában túráznál, egyszerűen csak válassz az ajánlatok közül!

A túrázás fellegvára: Szlovénia-37
Júliai-Alpok
A túrázás fellegvára: Szlovénia-37
Forrás: Házi Bernadett - Mozgásvilág

 

Túrázás

A szlovén hegyekben több, mint 7000 km jelzett út van. Pl. a Júliai Alpokban, a Kamnik-Savinja Alpokban, a Karavankákon, ahová késő tavasztól kora őszig a legjobb jönni, amikor a menedékházak is nyitva vannak. Hegyi ösvények, amiket egész évben látogathatsz: Idrijsko Hribovje, Cerkljansko Hribovje, Škofjeloško Hribovje, Polhograjsko Hribovje, Posavsko Hribovje and Pohorje. Szlovéniában több ilyen hosszan bebarangolható hegyi útvonal is van, pl.: 


A Szlovén hegyi út, amely a legnépszerűbb mind a szlovénok és a külföldiek körében. Maribortól egészen az Adriáig terjed és 30 napig tart, ha valaki egyben szeretné végigjárni. Ezen az útvonalon a klasszikus Knafelc féle útvonal jelölés, a fehér pötty piros karikában és egy szám jelzi a helyes utat és a csúcspontja természetesen Szlovénia legmagasabb pontja, a 2864 m magas Triglav!


A Via Alpina, amelynek a szlovén hegyek szintén a részei és amely 8 alpesi országot foglal magában Monaco-tól Szlovéniáig. Mindösszesen több, mint 5000 km-nyi túraútvonallal és 341 szakasszal járul hozzá ez az út az alpesi hegyek megismeréséhez. Szlovénián a piros és lila szakaszok haladnak végig, előbbi 10 napig tart, amely a karsztvidéken és a Júliai Alpokon keresztül megy tovább Ausztriába, utóbbi 7 napig tart és a Karavankákon át halad a Kamnik-Savinja Alpokba, majd Ausztriába.


Az európai E6 túraútvonal utolsó szakasza fut bele Szlovéniába és északról halad déli irényba, ahol Strunjan tengerparti városában ér véget. A szlovén szakasz 20 napot és 350 km-t jelent általánosságban a túrázóknak. A legmagasabb pontja az 1796 m magas Snežnik hegy.
Az európai E7 túraútvonal Szlovéniában nyugatról kelet felé fut, amely 600 km és kb. 30 nap alatt lehet teljesíteni. Magyarországon és Romániában folytatódik

A Szub-Alpesi túraútvonal Szlovénia majd minden hegyvidéki részét tartalmazza, és a legizgalmasabb szub-alpesi és Dinári hegység részein visz keresztül. 470 km hosszú és kb. 30 napot vesz igénybe.


Az Alpe-Adria Trail, amely egészen új keletű kezdeményezés és nem is olyan régen írtunk is róla, hiszen végigjártuk 4 szakaszát. Az ausztriai Grossglocknertől indul és Szlovéniát érintve Olaszországban, Muggiában végződik. A 43 szakaszból 9 halad át Szlovénia észak-déli vonalán.


Túrautak Szlovéniában

Tematikus útvonalak

Túraútvonalak a tengerparttól, 2000 m magasságú hegyekig. Olyan kevésbé ismert utakon barangolhatsz, amelyek a már ismertebb uticélokon kívül esnek, de szépségben és különlegességben szintén páratlanok: kulturális/néprajzi/természeti örökségű, történelmi, zarándok, fitness és nordic walking, étel- illetve bor utak. Az utakról információkkal ellátott kiadványokat, térképet, a túravezető elérhetőségét és minden egyéb olyan háttér anyagot megkaphatsz, amelyek más esetben rejtve maradnának.
 

Tanösvények

Több, mint 100 ilyen útvonalon megtudhatsz többet is a természeti jelenségekről, növényekrő, állatokró, kézművességről, amelyek leginkább a védett erdőkben és természeti parkokban futnak. Az információellátásról kihelyezett táblák gondoskodnak. A tanösvények általában 2 óra alatt körbejárhatók, de vannak hosszabbak is. Telefonos megkeresésre vezető is igényelhető, aki szóban is tájékoztat a geológiai- és történelmi tényekről.
 

Nordic walking

Ez a minden izmot megmozgató mozgásforma nagy népszerűségnek örvend Szlovéniában, és egyre nagyobb teret hódít mind a fiatalabbak, mind az idősebbek körében. Annak ellenére, hogy a kevésbé meredek utakon bárhol lehet nordic walkingolni, kialakításra került két, kifejezetten erre a sportra létesített park: az egyik Šmarješke Toplice-ben, a másik Pomurje területén. A parkokban jelölt utak és információs táblák vannak, illetve itt is igényelhetsz képzett vezetőt. Ha kezdő vagy, érdemes órákat is venni, hogy a helyes technikát elsajátíthasd. 

Túrautak Szlovéniában

A túrázás fellegvára: Szlovénia-38
Túra a Júliai-Alpokban
A túrázás fellegvára: Szlovénia-38
Forrás: Házi Bernadett - Mozgásvilág