Utcai futócipő tesztje 2020

Utcai futócipő tesztje 2020

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2020/03/20
6 márka (adidas, Brooks, inov8, Kalenji, Mizuno, Saucony), 10 futócipő modell éles bevetésen. Melyik lesz az idei futócipőd?
Hirdetés

Beszerveztük az idei év futócipő slágereit az adidas, Brooks, inov-8, Kalenji, Mizuno és Saucony márkáktól és éles bevetésre küldtük a szupersztárokból álló tesztcsapatot. A tesztelés menetét és a szempontlistát egy videóban is ismertetjük, de lejjebb szövegesen is megtalálod. Ha téged csak a futócipő tesztek érdekelnek, akkor görgess rögtön a cikk aljára ;)

Futócipő teszt 2021

Így tesztelünk mi

A tesztelésnél figyelembe vett szempontjaink a következők:

Súly

Maximális pontszámot versenycipő esetén 200 gramm, vagy az alatti, fél-versenycipőnél 200-240 gramm és alatti, illetve edzőcipőnél 250-270 gramm, vagy az alatti modell kaphat. Nagyjából 10-20 grammonként jár egy újabb pontlevonás, amitől esetenként szubjektív szempontok alapján eltérhetünk.

Párnázottság, kényelem

Azt vizsgáljuk, hogy mennyire komfortos a lábbeli viselése. Vannak-e zavaró varrások, érezhető ragasztások, vagy zavaró műanyag támasztások, amelyek dörzsölhetnek, kellemetlen érzést kelthetnek. Illetve itt figyeljük azt is, hogy mennyire illeszkedik jól a lábra a cipő felsőrésze, de azt is, hogy a cipőfűző kellően jól végzi-e a feladatát és fixen tart-e.

Rugalmasság, hajlékonyság

Minél rugalmasabb egy cipő, minél könnyebben összehajtható, annál könnyedebb benne a mozgás. Ugyanakkor rugalmasnak, az eredeti formáját minél gyorsabban visszanyerni képesnek is kell lennie.

Sarokmegtámasztás

Nem az a fontos, hogy minél több anyag legyen a cipő sarokrészén, hanem az, hogy egyáltalán ne engedje mozogni a sarkat és ne is törje, ne szorítsa. Figyeljük, hogy nem nyúlik-e túlságosan magasra a cipő széle, ami zavarná a bokacsontot, vagy nem túl alacsony-e, ami nem ad kellő biztonságérzetet.

Szellőzés, légáteresztés

Vizsgáljuk a cipő felsőrészének és a nyelvének az anyagát, megnézzük mennyi a szabad lélegző felület és mennyit takarnak el a ragasztások, merevítések, vagy a márkajelzés. Ennél a szempontnál egy melegebb, téli cipő háttérbe szorul, de ezt a szöveges értékelés egyértelműen jelzi. Ha a tesztelésre csak szűkös idő áll rendelkezésre és nem tudunk hosszútávú tapasztalatot szerezni, akkor az előbb felsorolt szempontok alapján vonjuk le a következtetéseket.

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Minél jobban tehermentesíti a lábfej izmait a cipőben lévő technológiák összjátéka, annál magasabb pontszámot kap a cipő. Trükkös szempont, hiszen a megtámasztott cipők helyből előnyt élveznek a neutrális cipőkhöz képest... vagyis élveznének, ha a tesztelés közben nem vennénk ezt is figyelembe. Bár alapvetően hátrányban vannak, azért egy jól kialakított neutrális cipőnek is lehet igen jó tartása.

Ütéscsillapítás

Egyrészt vizsgáljuk, hogy mennyi a cipő dropja, vagyis a sarok- és orrmagasság közti különbség: minél nagyobb, annál inkább sarokra érkezésre tervezték, aminek feltétele, hogy kellő csillapítás legyen a talpban. Másrészt megnézzük, hogy milyen vastag a cipő középrésze és mennyire nyeli el az energiát. Minél kevésbé érződik a becsapódás ereje, annál magasabb pontszámot érdemel a cipő.

Dinamika

Egy kellően dinamikus talpú cipő nem süpped be, nem nyeli el a talajra érkezéskor keletkező energiát, hanem minél többet visszaad és segít az elrugaszkodásban és támogatja a gyors tempójú futást. A dinamikus futócipő dropja alacsony és sok esetben található valamilyen technológiai szuperség a talpában, ami segíti az energia visszanyerését.

Futócipő tesztek

FIGYELEM, az értékelés általánosításokat tartalmaz és mint tudjuk, a kivételek csak erősítik a szabályt.

Adidas SL 20 Adidas Ultraboost

Adidas SL 20
(férfi és női)

Az Adidas legújabb könnyű edzőcipője gyakorlatilag egy visszatekintés a cég részéről, ugyanis az SL annyit tesz „super light”. Az elődöt pedig jó messze kell keresni.

Tovább

Adidas Ultraboost
(csak férfi)

A kicsit is tudatosabban futó olvasók (vagyis aki legalább az idejét szokta mérni bizonyos távokon) könnyen kitalálhatják, mit jelent a cipő nevéhez csapott "PB" (a többieknek pedig segítünk: personal best). 

Tovább

Brooks Launch 7 inov-8 F-Lite 230

Brooks Launch 7
(csak férfi)

A Launch legújabb verziójában egy amolyan igazi „munkást” ismerhetünk meg. Semmi sallang, csak a minél hosszabb távú megbízható működés, legyen szó lassabb kilométergyűjtésről vagy gyorsabb futásokról.

Tovább

Inov-8 F-Lite 230
(csak férfi)

A tesztben szereplő f-lite 230, egy régebbi Inov-8 cipő újragondolása, tartóssági szempontból feljavítva azt, súlyban némi többletet eredményezve.

Tovább

Kalenji Kiprun KD light Kalenji Kiprun KS light

Kalenji Kiprun KD light
(férfi és női)

Az ikrek közül a Kiprun KS light nem kapta meg a kompozit ellépést segítő UP’Bar lemezt, a Kiprun KD lightban már ellenben ott van a versenycipőkbe való lapocska. Azaz picit átmenet a versenycipő és a könnyűsúlyú edzőcipő között.

Tovább

Kalenji Kiprun KS light
(férfi és női)

A Kalenji sokáig a kedvtelésből futók között volt csak népszerű, ám tavaly óta a teljesítményorientált futók számára is meggyőző futócipők születnek a Decathlonban.

Tovább

Mizuno Wave Horizon 4 Mizuno Wave Skyrise

Mizuno Wave Horizon 4
(csak férfi)

Komoly "deja vu" érzésekkel vettük kézbe a Mizuno stabil cipőjét. Mind megjelenésében, mind kialakításában nagyon hasonlít a Wave Sky 3-ra, ami gyakorlatilag ugyanabban a ligában játszik, csak valamiért jóval alacsonyabb szintre árazták be.

Tovább

Mizuno Wave Skyrise
(férfi és női)

Ahogy azt a gyártó oldalán is olvashatjuk a Skyrise egy egészen új vonalat képez és a mai trendekkel ellentétben ennél a cipőnél a kényelem volt az elsődleges szempont.

Tovább

Saucony Ride ISO 2 Saucony Triumph 17

Saucony Ride ISO 2
(csak férfi)

Megfelelően könnyű, megfelelően tompít, egészen jól tart, csak nagyon gyorsan ne akarjunk benne rohanni.

Tovább

Saucony Triumph 17
(csak férfi)

Ahogyan az Ultra Boost és a Pure Boost is megosztó cipők, úgy a Triumph 17 is annak tűnik, hiszen ez a fajta puhaság vagy nagyon kell egy futónak, vagy zsigerből elutasítja. 

Tovább

Futócipő teszt 2021

Hirdetés