Kalenji Kiprun KS Light

Kalenji Kiprun KS Light

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2020/03/17
A Kalenji sokáig a kedvtelésből futók között volt csak népszerű, ám tavaly óta a teljesítményorientált futók számára is meggyőző futócipők születnek a Decathlonban.
Hirdetés

A Decathlon saját márkás futócipőivel az utóbbi időben egyre nagyobb szeletet hasít ki magának az eladásokból. Ezt kiváló ár-érték arányának köszönheti, illetve a sportáruházi eladásainak. Ugyanakkor jellemzően a kedvtelésből futók között volt sokáig elterjedt a Kalenji, a teljesítményorientált futók nem igazán használták. Aztán az évek előre haladtával egyre komolyabb cipőket kezdtek összerakni. Számunkra az áttörés 2019-ben következett be, amikor tesztelhettük a TPE betéttel ellátott szuperkönnyű versenycipőjüket, ami mindnyájunkat meggyőzött arról, hogy ideje komolyan venni a márkát. A Kalenji Kiprun KS light-tal a Decathlon folytatja a könnyű cipők felé fordulását, ami nagy örömünkre szolgál. Úgy tűnik, a kompozit betétes versenycipő mellett most már van egy igen komoly, könnyű edzőcipőjük is. 

Súly

286gramm (férfi 43-as) - Súlyára a Decathlon 290grammot ad meg ugyanerre a méretre, amit picit sokalltunk. A mérésünk pár grammal mutatott csak kevesebbet, ami azért csalódás a jóval könnyebb versenycipőhöz képest. A választott anyagok a felsőrészt tekintve nagyon könnyűnek tűnnek, de a műbőr jellegű bélés elnehezíti, illetve a talp anyaga úgy néz ki, hogy kicsit nehezebb. Mivel magasabb a talpa, mint a versenycipőknek, óhatatlan, hogy nehezebb. A hasonló felépítésű cipőknél azonban összességében semmivel sem lett könnyebb. A hagyományos edzőcipőkkel szemben persze akár 50gramm előnyben van így is, de a nevében is szereplő Light szó azért így nem annyira fedi a valóságot.

Női változata 240 gramm, ami 39es méretben igen jó súly. Általános edzőcipőnél parádésnak lenne minősíthető, könnyűsúlyú edzőnek, fél-versenynek már egy picit sok. Összességében könnyed viselet, és mindenféle tempójú futást szépen segít.

Osztályzat: 8-as

 

Kalenji Kiprun KS Light férfi futócipő
Kalenji Kiprun KS Light
Kalenji Kiprun KS Light férfi futócipő
Forrás: Mozgásvilág

Kényelem, párnázottság

A Kiprun KS Light sokat spórol a bélelésen, jóformán az nincs is neki, emiatt számunkra inkább tűnik egy olyan versenycipőnek, ami elsősorban maratonra, hosszabb távokra készült. A talp anyaga kellemesen rugalmas, és a betéttel együtt jó megtámasztást ad a lábnak, és kényelmes a lábnak. A felsőrész meglehetősen bő, ami vékonyabb lábfejjel rendelkezőknek már-már túlzás is lehet. Mindenhol nem simul a lábra, mert a felsőrésznek a rugalmassága eléggé korlátozott oldal irányban. Bár belső varrások elöl nincsenek, ami van, az pedig szépen eldolgozott, mégis mindenképpen zoknival ajánlott a viselése, mert mind a nyelv széle, mint a bokánál körbe elég nyers az anyag elvágása. Ha picit befordul, kidörzsölést okozhat.

A női verzió jól eltalált a felsőrészt tekintve, szépen körül öleli a lábat, talán a férfi verziónál sikerült kicsit feszesebbre alkotni. A talp vastagsága is mintha lányoknál több alátámasztást adna. Kifejezetten kényelmes viseletnek írták le. Ők eggyel jobb osztályzatot adtak, mint a fiúk, így fél ponttal felhúzták a cipőt.

Osztályzat: 7-es

Rugalmasság, hajlékonyság

A talp hajlékonyságban nem lett maximális, aminek két oka van. Alul nincsen flex zónákra osztva a kopóréteg. Azonban, mivel apró háromszögekből áll, egészen elég jól hajlik így is. Azért 1-2 flex zóna lehet, hogy el kellett volna. A talp magassága, és az anyaga picit közbejátszik abba, hogy nehezebben hajlik mondjuk egy versenycipőhöz képest. Ez a feszesség a dinamika visszaadásánál jól jön egyébként, de itt icipici mínusz. Azért csak pici, mert gondoljunk csak a karbonbetétes cipőkre. No, azok még ennyit sem hajlanak. Összességében egy nagyon rugalmas, és jól hajló cipő, mindössze a versenycipőkhöz, és a nagyon vékony talpú cipőkhöz képest van kicsit hátrébb. 

A lányok itt lefelé húztak kicsit. Éppen a hasonló talp magasság miatt számukra a kicsit merevebb talpanyag zavaró volt. Illetve egyszerűen csak jobban kijött kisebb súlyú futóknál a ridegség.

Osztályzat: 9-es

 

Kalenji Kiprun KS Light női futócipő
Kalenji Kiprun KS Light
Kalenji Kiprun KS Light női futócipő
Forrás: Mozgásvilág

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztásra úgy figyeltek, mintha egy kőkemény edzőcipőről lenne szó. A külső részen egy masszív műanyag tartja meg a sarkat elég jó hatásfokkal. Amit a műanyaggal súlyban buktak, azt igyekeztek a párnázottságon vissza spórolni, ugyanis szivacsozás tekintetében eléggé spártaira sikerült ez a sarokrész. Ebben például megint egy tipikus versenycipőhöz hasonlít, ahol a top kényelem nem igazán szempont. Nos, a műanyaggal merevített sarok nekünk nagyon bejött, de azért fel kell hívni arra a figyelmet, hogy itt egy kicsit is különlegesebb sarokformával rendelkező futó problémába ütközhet. Egy hagyományos sarokrész ugyanis kicsit tud alakulni használójának lábához, a műanyag nem fog. Ha jó vastag a szivacsozás, az is fel tudja venni a sarok alakját, de itt meg nagyjából nincs szivacsozás. Szóval tartásilag nekünk tökéletes volt, de a rizikós megoldás miatt semmiképpen sem tudunk maximumot adni rá. 

Sarokmegtámasztásnál a női modellnél újra számottevő különbség mutatkozott. Meglehet, hogy stílusfüggő a dolog, de számukra kevésbé volt érezhető az oldal irányú támaszték.

Osztályzat: 8-as

Szellőzés

A KIPRUN KS Light szellőzése az anyagot tekintve majdnem tökéletes. Tipikus nyári cipőnek neveznénk a felsőrész elülső része alapján.  A több rétegű anyag, a rajta elhelyezett hatalmas lyukakkal fújja ki magából a párát. Ami miatt mégsem maximális, az a nagy felületű hegesztés, ami a logónál, ott részen, belső oldalt lefedi az anyagot. Ez valószínűleg a vászon erősítése miatt volt szükséges, hiszen nincsenek rajta külön varrások, melyek stabilizálnak. Viszont itt a pára leadása blokkolva van. A másik gond az egész sarkat és a nyelvet belülről bevonó műbőr szerű anyag, amelybe azért be lehet izzadni, akár diszkomfortot is okozhat, főleg egy nyári napon, avagy ne adj isten egy mezítlábas használat esetén.

Ebben a kategóriában női tesztelőink tökéletesen ugyanazt érezték, mint a fiúk, a pontozás is ugyanúgy alakult a gyengébb nem esetében is.

Osztályzat: 8-as

Boltozati alátámasztás

Anatómiailag egy remekül kialakított talp alak, ami a hasonló cipőkhöz képest némileg szélesebb is, ezáltal még stabilabb támasztást ad a lábnak. A belső részen a talp nem lett megerősítve, plusz megtámasztást nem ad, igazándiból túlzottan megemelve sincs. A betét ugyanakkor nagyon jól van kialakítva, illetve a betét alatt is egy kényelmes hullámot találunk a talpban. Ez a kettő együtt a futók legnagyobb részének éppen elegendő megtámasztást fog nyújtani. Ugyanakkor itt egy stabil, vagy boltozatra jobban koncentráló cipőhöz képest azért kevesebbet ad.

Boltozatilag a lányoknak kevesebbet adott a KS Light, a talp bár egész jól lett kialakítva, a betéttel együtt számukra mégsem volt számottevő tartás a belső oldalon.

Osztályzat: 8-as

 

Kalenji Kiprun KS Light férfi futócipő
Kalenji Kiprun KS Light
Kalenji Kiprun KS Light férfi futócipő
Forrás: Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

A KALENSOLE anyag, amelyből a talp készül a gyártó szerint 34%-kal több párnázottságot biztosít a futónak. Nem tudjuk ez a szám hogyan jött ki, de elhisszük a Decathlonnak, mert valóban jó csillapítást tapasztaltunk. A cipő klasszikusnak számító 10mm-es dropja saroktól lábujjak felé is azt jelzi, hogy itt nem a saját versenycipőjüknek akartak konkurenciát állítani, ugyanis az 6mm-es. A sima edzőcipőkre jellemző ejtés viszont azt jelenti, hogy itt felkészültek a sarokra landolókra is. Annál is inkább, mert a sarkon belül megtalálható a K-RING nevű becsapódási energiákat elnyelő betét, mely védi az ízületeket a káros hatásoktól. Erre picit még rátesz egyébként az enyhén hátrafelé kiálló sarokrész, ami további tompítást ad a sarokra landoláskor. A mostani, hiper-csillapító cipők korában elkövette azt a bravúrt a Kalenji, hogy gondolkodnunk kellett a 10esen. Kategóriájában mindenesetre szerintünk maximálisan jól teljesít.

A női modellel kapcsolatban a K-ring csillapítása érezhető, a talp anyaga viszont kicsit rideg, ami rontja a csillapítás élményét. Itt megint a kisebb súly landolása ugyanazon a felületen okozhat különbséget. A korábban tesztelt Kalenji cipőkhöz képes mégis pozitívnak érzik a változást

Osztályzat: 9-es

Dinamika

A KS Light talán legnagyobb pozitívumát a dinamika megmaradásánál tapasztaltuk. Mindennemű extra rendszer nélkül, csak a talp anyagára támaszkodva nagyon jól adja vissza a dimanikát. A Decathlon szerint a hagyományos talpanyagoknál 25%-kal jobban adja vissza a KALENSOLE az energiát. A számot most nem tudjuk sem cáfolni, sem megerősíteni, de valóban nagyon szellős futást tesz lehetővé. Abszolút alkalmas élsport sebességgel futóknak is, maratonra, fél-maratonra pedig abszolút optimális, hiszen a fokozott tompításra, és a jó energia megőrzésre talán ott van a legnagyobb szükség egyszerre. Ezt az élményt egyébként minimum 1000km-en át garantálja a KIPRUN KS Light, ami azért egy amatőrnél akár egy évet jelent, egy haladó futónál pedig fél évet. Meggyőző!

Lányoknál a dinamika megítélése megint kicsit rosszabb lett, köszönhetően annak, hogy részükre ugyanaz az anyag kicsit még keményebb. Ha nem is kopogós, de kevésbé tudják futás közben benyomni súlyukkal, így még kevesebb ruganyosságot éreztek.

Osztályzat: 9-es

Összességében 66 pontot ért el a Decathlon könnyű edzőcipője, ami egy abszolút jó teljesítmény. A nem túl nagy súlyú futóknak a kocogástól a 3 óra alatti maratonig mindenkinek bátran ajánljuk.

Egy ideális "all-round" edzőcipőt ismertünk meg benne.
Hirdetés