Kalenji Kiprun KD light

Kalenji Kiprun KD light

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2020/03/17
Az ikrek közül a Kiprun KS light nem kapta meg a kompozit ellépést segítő UP’Bar lemezt, a Kiprun KD lightban már ellenben ott van a versenycipőkbe való lapocska. Azaz picit átmenet a versenycipő és a könnyűsúlyú edzőcipő között.
Hirdetés

A Deacathlon saját márkás futócipő közül 2019-ben megtapasztalhattuk, hogy a versenycipőjük, avagy gyorsabb futásokhoz szánt könnyűsúlyú edzőcipőjük bizony helyet követelnek maguknak a szegmens legnagyobb eladással rendelkező modelljei között. Tavaly a Superlight modellt teszteltük, és a talpába beépített kompozit lap miatt azóta is egyik kedvenc futócipőnké vált. 2020-ban a Kalenji két modellel támad a könnyűsúlyú edzőcipők kategóriájában. Nagyobb megtámasztást adnak a Superlight-nál, természetesen súlyuk is nagyobb, és a 6mm-es drop helyett a KS Light 10mm-es droppal támad, míg a KD Light 8mm-es dőlést kapott. Az ikrek közül a Kiprun KS light nem kapta meg a kompozit ellépést segítő UP’Bar lemezt, a Kiprun KD lightban már ellenben ott van a versenycipőkbe való lapocska. Azaz picit átmenet a versenycipő és a könnyűsúlyú edzőcipő között.

Kalenji Kiprun KD light
Női modell
Kalenji Kiprun KD light
Forrás: Mozgásvilág

Súly

218 gramm (női 38-as), 265 gramm (férfi 43-as) - A fenti számok a Kiprun KS light esetében 226, illetve 286grammok voltak a mi mérésünk alapján, azaz nőknél mindössze 8gramm, férfiak esetében már komolyabb, 23gramm a különbség a KD Light javára. Igazándiból a súly attól függ, hogy honnan nézzük, lehet jó is, és kevésbé jó is. Igazi versenycipők bizony 200gramm alatt vannak bőven a nők esetében, de férfiaknál is a körül, azaz ha versenycipőként tekintünk a Kiprus KD lightra, akkor nehéz. Mi úgy gondoljuk, hogy a vastagabb talp, és a 10-es drop miatt inkább könnyűsúlyú edzőcipőnek kellene vegyük. Itt már jobb a súly, de még mindig nincs az élmezőnyben. Elsősorban a nehéz talp hab miatt. De belejátszik a vastagabb kopóréteg, és a részünkről KS Light-nál is feleslegesnek tartott műbőr szerű belső bevonat miatt.

Osztályzat: 8-as

Kényelem, párnázottság

A KD Light nem elsősorban a kényelemről szól, hanem a sebességről. A felsőrésze egészen vékony, a párnázottság főleg a bokavonal körül abszolút „versenycipős”. Nekünk a a belső oldalon a 2ik és a 3ik kötőlyuk közé befutó varrás okozott problémát. Nagyon vastagra és durvára sikerült, ami erősebb megkötésnél kicsit nyomta is a lábunkat. A talp megfelelően puha, de inkább sportos. A vastag betét miatt a talp párnázottsága egyébként jónak mondható. A felsőrész picit bőre sikerült, legalább is szélesebb rüszttel is volt még hely a lábujjaknak bőségesen. A vászon oldal irányban elég keveset enged, lehetséges, hogy ezért lett kicsit túlméretezve, hogy ne szorítson senkinek sem. Ellenben így a feszesebb anyag különféle varrások, rávasalások nélkül is elég jól ellenáll a lépések okozta csavarásoknak.

Osztályzat: 7-es

Kalenji Kiprun KD light

Komoly a csillapítás, de nem süppedős
Kalenji Kiprun KD light
Forrás: Mozgásvilág

Rugalmasság, hajlékonyság

A Kiprun KD Light a talp elejébe beépített UP’Bar lemez miatt picit feszesebb a hajlékonyság tekintetében, mint más könnyűsúlyú cipő. Viszont mi úgy éreztük, hogy mintha az UP’Bar jobban hajolna, mint a korábbi modellekben. Futás közben sem éreztük azt az agresszív lökést, és hajlékonyság tekintetében sem blokkol annyira. Sőt, jobban hajlik, mint egy vastagabb talpú cipő az UP’Bar nélkül… A talp egyébként rugalmasnak rugalmas, hiszen a kompozit lap segítségével nagyon gyorsan eredeti állapotba rúgja vissza magát. És behajlítani is egészen könnyű, nem úgy, mint a szinte alig hajló karbon betétes Nike-okat. 

Osztályzat: 9-es

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztásban jóval gyengébb, mint a KIPRUN KS Light. Abszolút minimális belső merevítés van benne. Szinte semmi. A sarok magassága, íveltsége megfelelő, a párnázás is minimális, így akinek kicsit más alakú a sarokcsontja, annak egy bokavonalon körben megtalálható kb. 2 centi magas szivacsozott félkör az egyetlen segítsége. Ez sokszor kevés azért, így elég erősen meg kell húzni a cipőfűzőt. Lehet, hogy ezért lett ez a nyelv végig bevonva itt is ezzel a műbőr szerű bevonattal. Így egyébként a cipőfűző egyáltalán nem vág be, és nem zavaró erős megkötéssel sem. A sarkat a KALENSOLE enyhe megemelése támasztja csak a felsőrész találkozásánál, de ez ebben a tekintetben nagyon kevés.

Osztályzat: 6-os

Kalenji Kiprun KD light
Elsősorban a sebességről és nem a kényelemről szól
Kalenji Kiprun KD light
Forrás: Mozgásvilág

Szellőzés

A KIPRUN KD Light szellőzése az anyagát tekintve tökéletes. A KS Light-tal ellentétben sokkal kisebb helyen blokkolt a szellőzése, azaz valóban tipikus nyári cipőnek, avagy versenycipő. A nyelven, és a sarok környékén akadályozott a szellőzés, ezért nem kaphat maximális pontot.  

Osztályzat: 9-es

Boltozati alátámasztás

Anatómiailag hasonlóan a KS Light-hoz egy nagyon jól kialakított KALENSOLE talpat kapott. A belső emelése minimális, a legtöbbet a boltozati megtámasztásért a betétje tesz. Illetve az oldal irányban is masszív felsőrész i meg tudja fogni a lábat szépen, de boltozati alátámasztás itt nagyon kevés van. 

Osztályzat: 6-os

Ütéscsillapítás

A KALENSOLE anyag, amelyből a talp készül a gyártó szerint 34%-kal több párnázottságot biztosít a futónak. Mi is komoly csillapítást tapasztaltunk, ugyanakkor nem süppedős puhaságot. A cipő klasszikusnak 8mm-es dropja versenycipők között magas, edzőcipőknél alacsony. Mindenesetre már picit készteti a futót az aktívabb futásra, azaz a súlypont eltolódik a cipő eleje felé, ezáltal nem feltétlenül saroklandolásról beszélünk.  Éppen ezért itt már nincs a sarokban a K-RING nevű becsapódási energiákat elnyelő betét, van ellenben előrébb az UP’Bar és a TPE rendszer az energia visszaadásáért. A KALENSOLE ettől még elég jól csillapít, de ennek a cipőnek már fontosabb a dinamika, mint a csillapítás

Osztályzat: 8-as

Kalenji Kiprun KD light
Férfi modell
Kalenji Kiprun KD light
Forrás: Mozgásvilág

Dinamika

A Kiprus KD Light legnagyobb erénye a dinamika megmaradása. A legutóbb tesztelt Super Light-hoz képest egy picit kevésbé érezhető a kompozit rugó futás közben, aminek az az oka, hogy míg a Super Light 6mm-es droppal készül, és laposabb az egész talp, azaz késztetett az elülső landolásra, addig a KD Light 8mm-es droppal érkezett, és vastagabb az egész talp. Picit az UP’Bart is gyengébbnek éreztük, mint korábban, de ez lehet, hogy csak szubjektív a részünkről. A lényeg, hogy kicsit kevésbé dinamikus, mint a Super Light versenycipője a Kalenjinek, de azért a nagyobb súly, és a magasabb sarok ellenére is egy igen dinamikus, gyors cipőt ismertünk meg a KS Light-ban. 

Osztályzat: 9-es

Összességében 62 pontot ért el a Decathlon fél-verseny cipője, 4ponttal kevesebbet, mint a könnyűsúlyú edzőcipője, ami leginkább annak szól, hogy kicsit rétegcipő, és pár területen a speciális kialakítása kisebb pontot eredményez. Azért ettől eltekintve egy számunkra,

gyorsabb futók számára egy igen jó cipőt ismertünk meg benne, amit tempófutásokhoz, hosszabb távú versenyekhez maximálisan használni is fogunk tudni!