Kalenji Kiprun KD light Hír

Kalenji Kiprun KD light Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2020/03/17
Az ikrek közül a Kiprun KS light nem kapta meg a kompozit ellépést segítő UP’Bar lemezt, a Kiprun KD lightban már ellenben ott van a versenycipőkbe való lapocska. Azaz picit átmenet a versenycipő és a könnyűsúlyú edzőcipő között.
Hirdetés

A Deacathlon saját márkás futócipő közül 2019-ben megtapasztalhattuk, hogy a versenycipőjük, avagy gyorsabb futásokhoz szánt könnyűsúlyú edzőcipőjük bizony helyet követelnek maguknak a szegmens legnagyobb eladással rendelkező modelljei között. Tavaly a Superlight modellt teszteltük, és a talpába beépített kompozit lap miatt azóta is egyik kedvenc futócipőnké vált. 2020-ban a Kalenji két modellel támad a könnyűsúlyú edzőcipők kategóriájában. Nagyobb megtámasztást adnak a Superlight-nál, természetesen súlyuk is nagyobb, és a 6mm-es drop helyett a KS Light 10mm-es droppal támad, míg a KD Light 8mm-es dőlést kapott. Az ikrek közül a Kiprun KS light nem kapta meg a kompozit ellépést segítő UP’Bar lemezt, a Kiprun KD lightban már ellenben ott van a versenycipőkbe való lapocska. Azaz picit átmenet a versenycipő és a könnyűsúlyú edzőcipő között.

Kalenji Kiprun KD light
Női modell
Kalenji Kiprun KD light
Forrás: Mozgásvilág

Súly

218 gramm (női 38-as), 265 gramm (férfi 43-as) - A fenti számok a Kiprun KS light esetében 226, illetve 286grammok voltak a mi mérésünk alapján, azaz nőknél mindössze 8gramm, férfiak esetében már komolyabb, 23gramm a különbség a KD Light javára. Igazándiból a súly attól függ, hogy honnan nézzük, lehet jó is, és kevésbé jó is. Igazi versenycipők bizony 200gramm alatt vannak bőven a nők esetében, de férfiaknál is a körül, azaz ha versenycipőként tekintünk a Kiprus KD lightra, akkor nehéz. Mi úgy gondoljuk, hogy a vastagabb talp, és a 10-es drop miatt inkább könnyűsúlyú edzőcipőnek kellene vegyük. Itt már jobb a súly, de még mindig nincs az élmezőnyben. Elsősorban a nehéz talp hab miatt. De belejátszik a vastagabb kopóréteg, és a részünkről KS Light-nál is feleslegesnek tartott műbőr szerű belső bevonat miatt.

Osztályzat: 8-as

Kényelem, párnázottság

A KD Light nem elsősorban a kényelemről szól, hanem a sebességről. A felsőrésze egészen vékony, a párnázottság főleg a bokavonal körül abszolút „versenycipős”. Nekünk a a belső oldalon a 2ik és a 3ik kötőlyuk közé befutó varrás okozott problémát. Nagyon vastagra és durvára sikerült, ami erősebb megkötésnél kicsit nyomta is a lábunkat. A talp megfelelően puha, de inkább sportos. A vastag betét miatt a talp párnázottsága egyébként jónak mondható. A felsőrész picit bőre sikerült, legalább is szélesebb rüszttel is volt még hely a lábujjaknak bőségesen. A vászon oldal irányban elég keveset enged, lehetséges, hogy ezért lett kicsit túlméretezve, hogy ne szorítson senkinek sem. Ellenben így a feszesebb anyag különféle varrások, rávasalások nélkül is elég jól ellenáll a lépések okozta csavarásoknak.

Osztályzat: 7-es

Kalenji Kiprun KD light

Komoly a csillapítás, de nem süppedős
Kalenji Kiprun KD light
Forrás: Mozgásvilág

Rugalmasság, hajlékonyság

A Kiprun KD Light a talp elejébe beépített UP’Bar lemez miatt picit feszesebb a hajlékonyság tekintetében, mint más könnyűsúlyú cipő. Viszont mi úgy éreztük, hogy mintha az UP’Bar jobban hajolna, mint a korábbi modellekben. Futás közben sem éreztük azt az agresszív lökést, és hajlékonyság tekintetében sem blokkol annyira. Sőt, jobban hajlik, mint egy vastagabb talpú cipő az UP’Bar nélkül… A talp egyébként rugalmasnak rugalmas, hiszen a kompozit lap segítségével nagyon gyorsan eredeti állapotba rúgja vissza magát. És behajlítani is egészen könnyű, nem úgy, mint a szinte alig hajló karbon betétes Nike-okat. 

Osztályzat: 9-es

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztásban jóval gyengébb, mint a KIPRUN KS Light. Abszolút minimális belső merevítés van benne. Szinte semmi. A sarok magassága, íveltsége megfelelő, a párnázás is minimális, így akinek kicsit más alakú a sarokcsontja, annak egy bokavonalon körben megtalálható kb. 2 centi magas szivacsozott félkör az egyetlen segítsége. Ez sokszor kevés azért, így elég erősen meg kell húzni a cipőfűzőt. Lehet, hogy ezért lett ez a nyelv végig bevonva itt is ezzel a műbőr szerű bevonattal. Így egyébként a cipőfűző egyáltalán nem vág be, és nem zavaró erős megkötéssel sem. A sarkat a KALENSOLE enyhe megemelése támasztja csak a felsőrész találkozásánál, de ez ebben a tekintetben nagyon kevés.

Osztályzat: 6-os

Kalenji Kiprun KD light
Elsősorban a sebességről és nem a kényelemről szól
Kalenji Kiprun KD light
Forrás: Mozgásvilág

Szellőzés

A KIPRUN KD Light szellőzése az anyagát tekintve tökéletes. A KS Light-tal ellentétben sokkal kisebb helyen blokkolt a szellőzése, azaz valóban tipikus nyári cipőnek, avagy versenycipő. A nyelven, és a sarok környékén akadályozott a szellőzés, ezért nem kaphat maximális pontot.  

Osztályzat: 9-es

Boltozati alátámasztás

Anatómiailag hasonlóan a KS Light-hoz egy nagyon jól kialakított KALENSOLE talpat kapott. A belső emelése minimális, a legtöbbet a boltozati megtámasztásért a betétje tesz. Illetve az oldal irányban is masszív felsőrész i meg tudja fogni a lábat szépen, de boltozati alátámasztás itt nagyon kevés van. 

Osztályzat: 6-os

Ütéscsillapítás

A KALENSOLE anyag, amelyből a talp készül a gyártó szerint 34%-kal több párnázottságot biztosít a futónak. Mi is komoly csillapítást tapasztaltunk, ugyanakkor nem süppedős puhaságot. A cipő klasszikusnak 8mm-es dropja versenycipők között magas, edzőcipőknél alacsony. Mindenesetre már picit készteti a futót az aktívabb futásra, azaz a súlypont eltolódik a cipő eleje felé, ezáltal nem feltétlenül saroklandolásról beszélünk.  Éppen ezért itt már nincs a sarokban a K-RING nevű becsapódási energiákat elnyelő betét, van ellenben előrébb az UP’Bar és a TPE rendszer az energia visszaadásáért. A KALENSOLE ettől még elég jól csillapít, de ennek a cipőnek már fontosabb a dinamika, mint a csillapítás

Osztályzat: 8-as

Kalenji Kiprun KD light
Férfi modell
Kalenji Kiprun KD light
Forrás: Mozgásvilág

Dinamika

A Kiprus KD Light legnagyobb erénye a dinamika megmaradása. A legutóbb tesztelt Super Light-hoz képest egy picit kevésbé érezhető a kompozit rugó futás közben, aminek az az oka, hogy míg a Super Light 6mm-es droppal készül, és laposabb az egész talp, azaz késztetett az elülső landolásra, addig a KD Light 8mm-es droppal érkezett, és vastagabb az egész talp. Picit az UP’Bart is gyengébbnek éreztük, mint korábban, de ez lehet, hogy csak szubjektív a részünkről. A lényeg, hogy kicsit kevésbé dinamikus, mint a Super Light versenycipője a Kalenjinek, de azért a nagyobb súly, és a magasabb sarok ellenére is egy igen dinamikus, gyors cipőt ismertünk meg a KS Light-ban. 

Osztályzat: 9-es

Összességében 62 pontot ért el a Decathlon fél-verseny cipője, 4ponttal kevesebbet, mint a könnyűsúlyú edzőcipője, ami leginkább annak szól, hogy kicsit rétegcipő, és pár területen a speciális kialakítása kisebb pontot eredményez. Azért ettől eltekintve egy számunkra,

gyorsabb futók számára egy igen jó cipőt ismertünk meg benne, amit tempófutásokhoz, hosszabb távú versenyekhez maximálisan használni is fogunk tudni!
Hirdetés