Brooks Launch 7 Hír

Brooks Launch 7 Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2020/03/17
A Launch legújabb verziójában egy amolyan igazi „munkást” ismerhetünk meg. Semmi sallang, csak a minél hosszabb távú megbízható működés, legyen szó lassabb kilométergyűjtésről vagy gyorsabb futásokról.
Hirdetés

A neutrális vonalat erősíti, de felépítésének köszönhetően a sarokra érkezők és az aktívan talajt fogók is megtalálják majd a számításukat, azonban magasabb sarok felépítésének köszönhetően az átlagostól kicsit alacsonyabb bokával rendelkezőknek nem lesz a legjobb választás. Első lábra ételkor feltűnik a mai trendekkel ellentétes keményebb talp és elfog az érzés, hogy ezt a cipőt valószínűleg be kell kicsit törni, mielőtt valódi véleményt lehetne alkotni róla.

Súly

265 g (EUR 43) - Az edzőcipők közt a paletta könnyebb végén helyezkedik el, ez a kevés műanyagnak és a hálós, légáteresztő, egy rétegű felsőrésznek is köszönhető. Versenyezni nem lenne ideális választás ezzel a súllyal, de a hasznos kilométerek begyűjtésére, vagy némi tempófutásra így is alkalmas. Hegyen, könnyű terepen is jobb választás lehet, mint egy valódi keményvonalas edző cipő.

Pontszám: 9-es

Brooks Launch 7
All-round pontszámú versenyző
Brooks Launch 7
Forrás: Mozgásvilág

Kényelem, párnázottság

A bevezetőben említett némileg magasabb sarok felépítés sajnos levesz némileg a szélesebb felhasználó közönség lehetőségéből, de ha a formaterv illik a lábunkra, nem töri azt, akkor a kényelemmel további gondjaink már biztosan nem lesznek. Kellően párnázott a cipő minden része, a fűző nem vág bele a lábunkba, a műanyag elemek hanyagolásával pedig más csontot sem nyom meg sehol a cipő. 

Pontszám: 8-as

Rugalmasság, hajlékonyság

A Launch 7-es talán leggyengébb pontja a merev talp. A Brooks által BioMoGo DNA habszivacsnak elkeresztelt megoldás annyira keménnyé teszi a talpat, hogy kell, nagyjából 20-30 kilométer mire az ember betöri, illetve némileg megszokja a kis mennyiségű energia visszaadást. Ilyen szempontból leginkább csak a saját izomzatunk erejére hagyatkozhatunk, a cipő talpa nem fog minket visszajuttatni újra és újra a levegőbe minden egyes ellépésnél. A talp hajlékonysága, és különösen a rugalmassága, hogy visszaálljon eredeti állapotába hagy maga után kívánnivalót.  

Pontszám: 7-es

Sarokmegtámasztás

Ismételten ki kell emelnünk a magas sarok felépítést. Hogyha valakinek jó a lábára, és nem bántja a bokáját, akkor a magas saroknak köszönhetően rendkívül magabiztosan fogja meg a lábat a cipő. Sajnos azért erre ugyanakkor figyelni is kell, mert akinek olyan alakú a sarka, azt a magas kialakítás zavaró is lehet. Mi mindenesetre egy pillanatig sem éreztük, hogy ki fogunk lépni a cipőből, számunkra tökély volt a támasztás. A kemény talp miatt egyébként igényli is a feszes sarok megtartást, megtámasztást, különben a nem túl flexibilis talp túlzott mozgást generál hátul. 

Pontszám: 9-es

Brooks Launch 7
Bármilyen talajon stabil
Brooks Launch 7
Forrás: Mozgásvilág

Szellőzés

A cipő felsőrésze nem csak könnyű, hanem az egy rétegnek is köszönhetően jól is szellőzik. Hidegebb napokon sem fog megfagyni benne a lábunk, mert azért egész jól tartja a meleget is. Amolyan középútnak érezzük a szellőzését. A sarok felé közeledve természetesen vastagabb anyagokkal találkozunk, de elöl csak egy vékony réteg van, ami segíti a jó szellőzést, ami leginkább ebben az esetben a pára kivezetését jelenti. Ha az megvan, akkor már nagy baj nem lehet. Nincsenek rajta óriási perforált logók vagy minták sem, ami gátolnák a levegő áramlást, így ebben a kategóriában, pláne edzőcipőkhöz mérten jól teljesít a Launch hetes.

Pontszám: 9-es

Boltozati alátámasztás

Neutrális cipő lévén nem ad akkora alátámasztást, mint egy stabil kialakítású cipő, de a kemény talp itt is segítségünkre siet. Bármilyen talajon stabilnak érezzük benne a mozdulatokat. A talp mintázata és tagoltsága is jól átgondolt, a talpbetét pedig belső oldalán kicsit több anyaggal operál, így adva némi plusz magabiztosságot az alátámasztásnak. Külön a boltozat nincs annyira megfogva, de a talp kialakítás sokat segít mégis.

Pontszám: 8-as

Ütéscsillapítás

A már említett DNA foam nem az ütéscsillapításról fog elhíresülni. A mai elképesztően puha, már-már májvacukor szinten puha talpak világából erősen kilóg ez a megoldás. A csillapításról leginkább csak a talpbetét gondoskodik, emiatt fájósabb térdű futóknak azért át kell gondolni, hogy merik-e a Launch 7-et választani. Nem egy pihe-puha talp keménységről beszélünk ugyanis. A 10mm-es drop mindenféle futás típushoz alkalmas lehet, így ilyen szempontból széles felhasználói körre pozícionálták, mint egy minimál, vagy droppal nem rendelkező cipőt.

Pontszám: 7-es

Brooks Launch 7
Magas sarokfelépítés
Brooks Launch 7
Forrás: Mozgásvilág

Dinamika

A dinamika megmaradás nem a talp erőssége, de nagyszerű edzés lehetőség rejlik benne. Hosszabb távok megtétele kérdéses a cipőben, mert sok izommunkát igényel a technika megtartása, azonban, ha ezután egy valóban versenyzésre szánt, sok energiát visszaadó cipőt húzunk a lábunkra, úgy érezhetjük, repülünk.  A tartósságra egyébként ez a talp minden bizonnyal pozitívan hat majd, nem töredezik, nem kezd el széthullani, mint egy puha talpú társa tenné.

Pontszám: 8-as

Összpontszám: 65pont, ami egy all-round pontszám igazándiból. Egy dolgot kell csak kitalálniuk azoknak, akik a Brooks Launch 7-essel szemeznek, valójában milyen célból szeretnék megvenni. Egy elnyűhetetlen, régi vágású edzőcipőt ismertünk meg benne, ami „jó lábú”, és közepesen jó technikájú futóknak sokáig lehet társa az edzéseken. Akinek elsőre fenntartásai vannak, az viszont lehet, hogy nézzen puhábbat, gyorsabbat, aktívabbat. 

Hirdetés