Saucony Triumph 17 Hír

Saucony Triumph 17 Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2020/03/17
Ahogyan az Ultra Boost és a Pure Boost is megosztó cipők, úgy a Triumph 17 is annak tűnik, hiszen ez a fajta puhaság vagy nagyon kell egy futónak, vagy zsigerből elutasítja. 
Hirdetés

Már megint komoly „deja vu” érzésünk volt, amikor megláttuk a Saucony új edzőcipőjét. Triumph néven már több modell is futott, de korábban nem ezzel a talp kialakítással, és hab anyaggal. Elsőre egyértelműen az Adidas Boost jutott mindannyiunk eszébe. Mind megjelenésében, mint az anyag puhaságában nagyon hasonló. Ahogyan az Ultra Boost és a Pure Boost is megosztó cipők, úgy a Triumph 17 is annak tűnik, hiszen ez a fajta puhaság vagy nagyon kell egy futónak, vagy zsigerből elutasítja. 

Súly

298 gramm (férfi 42,5ös) - A kinézetét tekintve robosztus edzőcipőnek látszó Triumph 17-es ezzel súlyban 22grammot ver például a Mizuno Wave Horizon 4-re, De 21grammot kap például a Saucony Ride Iso2-től. Ami mutatja, hogy alapvetően egy könnyű modellről van szó, hogy mindössze 12grammra van a Kalenji Kiprun KS Light-tól, ami már könnyűsúlyú edzőcipőként van hirdetve. Jellemző hál istennek, hogy a gyártók minden kategóriában lefelé húzzák a súlyokat, ezért a kicsit jobb súly ellenére itt a Horizonhoz hasonló pontot adnánk, már csak azért is, mert itt a talpba semmilyen pluszt nem építettek be, azaz volt lehetőség akár még lejjebb menni a súllyal.  

Osztályzat: 6-os

 

Saucony Triumph 17
Puhaság
Saucony Triumph 17
Forrás: Mozgásvilág

Kényelem, párnázottság

A Triumph 17-es másról sem szól, mint a kényelemről. Hihetetlenül puha talppal rendelkezik, olyan rugalmas felsőrésszel, ami teljesen körül öleli a lábfejet, puha talpbetéttel, vastagon bélelt sarokkal, és bokavonallal, jól szivacsozott nyelvvel. Még a kötője is nagyon levegős, azaz sosem fog bevágni. A kényelemért ennél többet nem lehet tenni.

Osztályzat: 10-es

Rugalmasság, hajlékonyság

Első látásra azt hittük, hogy egy robosztus kemény cipő a Triumph 17, de már kézbe véve is azonnal feltűnt, mennyire puha talpat kapott. Mivel, gondoljuk nem véletlenül, iszonyatosan vékonyka kopóréteggel láttál el, a talpat gyakorlatilag semmi sem akadályozza a szabad mozgásban. Mint anno a Nike Free, gyakorlatilag minden irányban minimális ellenállást fejt ki a lábra, azaz maximális szabadságot biztosít a futónak. Míg ezt az opciót elsősorban az igen vékony talpú, vagy maximum közepes talppal ellátott cipőktől láttuk eddig, (illetve maximum az Adidas Boost-tól), a Saucony Triumph 17-es a szabadság érzését igyekszik megadni a nagyobb súlyú futóknak is. 

Osztályzat: 10-es

Sarokmegtámasztás

Elsőre nem tudtuk hova tenni a Saucony egyedi sarok megoldását. Két oldalról ugyanis elég komoly külső megtámasztást kapott, ami arra utal, hogy legalábbis gondolkodtak azon, hogy a nagyobb támasztást adjanak oldal irányban a lábnak, illetve a saroknak. Viszont az egész igyekezetet romba dönti az a tény, hogy a cipő talpa annyira puha, hogy ha a használója laza bokaízülettel bír, avagy a sarokcsontja leérkezéskor azonnal befelé dől, akkor hiába a jó oldalirányú megtámasztás az egész cipő eldől befelé. Ezt a talpat és a felsőrészt összekötő megemelt talpvonal sem tudta nálunk kompenzálni, megállítani. Azaz a talp anyaga miatt eleve csak egyenesen lépő, sem kifelé, sem befelé nem dőlő lábú futóknak ajánljuk ezt a cipőt, így viszont teljesen felesleges az egész oldaltartást beletenni. A sarok másik furcsasága, hogy a két oldalsó elem leghátul nem fut össze, hanem egy 2-3centiméteres V alakú szivacsozott sarokívben találkoznak, melynek a legfelső 3cm-én már belső merevítés sincsen. Elsőre nagyon furcsa, mert olyan érzés, mintha nem is fogná semmi a sarkunkat. Kényelem szempontjából egyébként nem rossz megoldás, de biztos lesz, aki hiányolja majd azt, hogy érezze a tartást. Futás közben fel-le irányba egyébként megfelelően tartott, ez persze köszönhető annak is, hogy a talp hajlékonysága okán nem fejt ki húzó hatást hátul, illetve a felsőrész nagyon jól tart. Mindenesetre a funkció, mint stabil saroktartás, és ezáltal a boka bedőlésének megakadályozása hiányzott nagyon.

Osztályzat: 7-es

 

Saucony Triumph 17
Egyedi sarokkialakítás
Saucony Triumph 17
Forrás: Mozgásvilág

Szellőzés

A felsőrész egy feszes, oldal irányban egész jó tágulásra képes több rétegű vászonból van. Bár elég jól szellőző, de picit vastagabb a megszokottnál. A feszessége miatt a lábbal folyamatos kontaktban van, ami a pára leadását segítheti, azonban ezt legfeljebb elöl tudjuk kiélvezni, mert a vastagon szivacsozott nyelv és sarok környéke teljesen blokkolt szellőzés szempontjából. Oldalt szintén, gyakorlatilag az első bekötő lyuktól elég sűrű szövésű a felsőrész, és sok helyen logó vagy csak a ráhegesztett csíkok miatt nem megfelelően szellőzik. Emiatt inkább amolyan tavaszi, és őszi cipő szerintünk a Triumph 17-es. 

Osztályzat: 6-os

Boltozati alátámasztás

A Triumph 17-nél a boltozati alátámasztás ugyanúgy nem igazán értelmezhető, mint a sarokmegtámasztás. A puha talp értelmetlenné tesz bármiféle okoskodást a Saucony részéről, ami arra irányul ennél a modellnél, hogy a befelé dőlést megállítsa. A körben picit a felsőrészre ráhúzott talpanyag picit fogja persze a pronáló lábat, de ez legfeljebb álló helyzetben segítség. Belül a talpban nincsen keményebb rész, ami a bedőlő bokát picit megállítaná, és a fent leírt, meglehetősen flexibilis vászon sem tart annyira, hogy sokat tudjon kompenzálni. A megkötő lyukakhoz vezető ráhegesztés az, ami a felsőrészt tudja merevíteni, az viszont a szellőzést rontja le. Itt valamiféle tartást ad, de a talp hajlama a süppedésre jelen esetben kompenzálhatatlan még az egyébként jó anatómiai kialakítású talpbetéttel együtt is. 

Osztályzat: 5-ös

 

Saucony Triumph 17
Álomcipő is lehet akár
Saucony Triumph 17
Forrás: Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

A végletek cipője itt megint átcsapott a másik oldalra. A tompítás, ütéscsillapítás annyira 10-es, hogy már lehetne 11 is. Az Adidas Boost-nál éreztünk hasonlót, de talán még arra is rátesz. Akinek fáj a lába, térde, csípője, és nincs egyébként lúdtalpa, annak megérkezett a csillapító király! Akár egy durva köves, murvás erdei úton is le lehet vele futni mindenféle fékezés, vagy odafigyelés nélkül. Brutálisan felvesz bármilyen kiálló sziklát kavicsot anélkül, hogy megborulna a cipő, és kimenne a boka. Komolyan, mint egy chopper motor!  

Osztályzat: 10-es

Dinamika

A fent leírtak nagyjából pontosan ellene vannak mindennek, ami a dinamika megmaradását garantálják. Ahogy mondani szokás, valamit valamiért. Itt a dinamika megint olyan mértékben sérül, hogy a cipőtől jelen esetben ne nagyon várjunk segítséget az előre haladáshoz. Talán ha nagyon könnyű futó használja, annak ez a nagyon puha hab is szolgáltathat valamiféle visszalökést. A talp kopórétegében található S vonal valamennyire végigvezeti a futót a saroktól az elrugaszkodásig, de már a sarok hátsó-külső erősebb kopórétege is jelzi, hogy itt bizony 100%-ban sarokérkezést feltételeznek. Onnan a talp vízszintes aszfalt úton valamennyire segíti egyébként az átgördülést, de sok szituációban ez egyáltalán nem érezhető. Mi leginkább erő elnyelését éreztük, azaz jellemzően lassabb tempónál volt a cipő komfortos, nagyobb sebességnél már visszafogott minket.

Osztályzat: 5-ös

Összességében 59 pontot ért el a Saucony Triumph 17-es, ami jelzi is, hogy nem egy általánosan használható cipőről beszélünk. Jellemzően meg lesz a célközönsége, de várhatóan megosztó lesz. Elsősorban a lassabb, nagyobb súlyú futók kedvelhetik meg, és akár az ultrások, hiszen nekik elengedhetetlen az izomzat frissen tartása.

Akinél a tempót felülírja a kényelem, és a tompítás elsődlegessége, ugyanakkor nem dől a lába semerre, annak a Triumph 17 álomcipő is lehet akár, a többiek viszont egészen biztos nem fogják választani. 
Hirdetés