Mizuno Wave Skyrise Hír

Mizuno Wave Skyrise Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2020/03/17
Ahogy azt a gyártó oldalán is olvashatjuk a Skyrise egy egészen új vonalat képez és a mai trendekkel ellentétben ennél a cipőnél a kényelem volt az elsődleges szempont.
Hirdetés

Ezt valóban sikerült is elérni, hiszen első próbára is a cipő tökéletesen illeszkedik a lábra, minden oldalról puha, párnázott érzetünk van benne.  35-45.000 forintos árkategóriában mozog. Ebbe a kategóriába gyakorlatilag az edző futócipők nagy része beleesik, így ezen a téren nem lehet panaszunk, de kifejezetten olcsónak sem mondható. A Mizuno ebbe a cipőjébe is beletette a Wave cipőkre jellemző FOAMWAVE és XPOP technológiákat, amelyek a kényelmet és a rugalmasságot biztosítják talajfogáskor, ám ezekről részletesen később.

Súly

A hivatalos adatok 240g (női), és 300g (férfi). A mi mérésünk alapján a férfi 42.5-ös méretben 290gramm, a női 39-es pedig 250gramm, azaz egyik könnyebb, másik nehezebb. A Mizuno Wave cipői bőven 300gramm felett szoktak lenni, így ez egy komoly előrelépés, hogy lementek az álomhatár alá, de kifejezetten könnyűnek még mindig nem mondható a mai edzőcipők mezőnyében. Bár első ránézésre nehezebbnek tűnik robosztussága miatt, ehhez képest egyébként korrekt súlyt sikerült elérniük egy brutális párnázottságú cipőnél.

Itt a női modell tekintetében elmondható, hogy már-már megérdemelné a 8-ast is, mert véleményünk szerint a méretkülönbséget felülírva, a férfihez képest könnyebbre sikerült megalkotni.

Osztályzat: 7

Mizuno Wave Skyrise
Mizuno Wave Skyrise
Mizuno Wave Skyrise
Forrás: Mozgásvilág

Kényelem/párnázottság

Mint már a bevezetőben is említettük a kényelemre nem lehet panasz ennél a cipőnél. Hátulról a sarokrész óriási körülpárnázást kapott, felülről a vászon orrész is egy plusz belső puha réteggel lett ellátva, de még a nyelv részt is kipárnázták nekünk. Alulról pedig a FOAMWAVE technológiának köszönhetően olyan érzésünk lehet, mintha egy szivacson járkálnánk. A foam mellé pedig természetesen itt is társul az XPOP rendszer a talpban. Így természetesen maximális pontszámú lesz ezen a téren, hiszen nagyon jól elérték a kívánt hatást a kényelemre fókuszálva.

A férfi modellhez képest a nőinél annyi elmondható, hogy a felsőrész kicsit talán túl bő. Minden márkának megvannak a jellegzetességei. A Mizuno hagyományosan kicsit bővebb felsőrésszel érkezik. A japánoknak ugyanis elég széles a rüsztjük. A női lábfejek azonban elég karcsúk tudnak lenni, ezért ott mindenképpen ildomos a szűkítés. Nekünk picit bőnek tűnt. A női modell talán emiatt egy picit lejjebb mehetne osztályzatban, de annyira kényelmes az is, hogy áll a maximális pont. Külön pozitívum a cipő kopórétege, ami átlátszósága okán különös egyéniséget ad a női kiadásnak, a tapadása pedig nagyon rendben van.

Osztályzat: 10

Rugalmasság, hajlékonyság

A Wave Sky Rise elöl 21mm, hátul 31mm, azaz meglehetősen vastag talpú. Ugyanakkor azért vannak ennél még vastagabb talpak is a mezőnyben. Alapvetően nem túl hajlékony a cipő, ami betudható a vastag talpnak, és a belerakott rendszereknek. A „Wave” hullám itt már mindössze két réteget képez nem úgy, mint például a Sky 3-nál, ahol a több réteggel rugalmasabb talpat értek el. Szóval ennél a cipőnél ez semmiképp nem erősség. Az orr részen azért 3 flex zóna mentén amennyire kell, annyira behajlik, tehát a talp merevséget zavarónak nem mondanánk. 

A női modell tesztelésekor a tapasztalat megerősíti a férfi észrevételt, hogy a hajlékonyság semmilyen szinten nem befolyásolja a cipő mozgását futás közben. A talp az orr résznél amennyire kell, behajlik. Túlságosan nagy rugalmasságot nem mutat, de a behajlás nincs akadályozva. Természetesen nem egy versenycipőről van szó, ezért a 7-es osztályzat indokolt.

Osztályzat: 7

Mizuno Wave Skyrise női modell
Teljesen körülöleli a sarkat
Mizuno Wave Skyrise női modell
Forrás: Mozgásvilág

Sarokmegtámasztás

A cipő teljesen körülöleli a sarkunkat és az erősen párnázott részbe egyenesen beleékelődik a lábunk. A lábrésszel ellentétben a sarok még plusz oldalsó merevítést is kapott, így a sarokrészre sem lehet panasz. Hasonlóan a kényelemhez itt is jól teljesített a cipő.
A női modellnél nagyon jó külső és belső támasztást is éreztünk. A szivacsozás pedig királyi szintű. A sarok olyan, mintha kicsit hamar véget érne, azaz alacsony lenne, de maga a szivacsozás még egy centimétert feljebb ér, ezáltal optimálisan öleli körbe a sarkat, de a felső szakaszon már csak a szivacsozással. Nagyon jól lehet belebújni, jól tart, és semmilyen nyomást nem érezni futás közben.

Osztályzat: 10

Szellőzés

A szellőzést elől a gyöngyvásznas külső rész biztosítja, de tudni kell a cipőről, hogy teljes egészében bélelve van egy tömörebb párnázott réteggel, így önmagában egy meleg, komfortos cipőt kapunk, de nyáron kánikulában lehet, nem a legmegfelelőbb választás. Mindenesetre itthon 5-10 fokban nem fázott benne a lábunk az biztos. A sarok tartására pedig annyira rámentek, hogy a boka vonalától hátrafelé teljesen szigetel, plusz a saroknál a cipő még egy támasszal le is van zárva körben. 

Az első pont, ahol valódi különbség volt a női és a férfi tesztelők véleménye között. A férfi modell meglehetősen zártnak találtatott. Női vonalon kicsit jobb volt a tapasztalat. Igazándiból hátul valóban zárt a cipő, és elég vastag a szivacsozás, avagy csak a felsőrész vászna, de ahol a legtöbb izzadtság keletkezik, ott azért jó a szellőzés, és a mizuno logo kivételével oldalt már nem sok felület van lefedve, azaz tud lélegezni a cipő. A lányok kicsit itt felhúzták a pontot.

Szellőzés: 7-es

Boltozati alátámasztás

Sajnos, vagy nem sajnos, a sarokkal ellentétben a talprész semmilyen plusz megtámogatást nem kapott. Sokan ezt írják a cipő előnyének is, hogy a mai trendekkel ellentétben nem vezeti a lábat, hanem teljesen nyers a talajfogás, nem gördít tovább a cipő. Ám ez a tulajdonsága nálunk nagy hiány volt. Azt éreztük, hogy talpunk folyamatosan erőlködik, és a mozgás instabillá lett tőle. Bár nagyon puha a talajfogás, utána nem ad kellő stabilitást.
Női fronton kevésbé voltak a tesztelőink lúdtalpasak, de valóban: a cipőnek nem sok megtámasztó ereje van a befelé dőlő lábak megtartásához. Akinek teljesen egyenesen jár a bokája, annak talán nem akkora hiba ez, de főleg a tág felsőrész miatt is, itt valóban nem sok segítséget kap a talp.

Osztályzat: 6-os

Ütéscsillapítás

A Wave Sky Rise a sarokrésznél 31mm, míg elől 21mm. Tehát a 10 mm-es droppal, és a már említett FOAMWAVE és XPOP technológiákkal tökéletesen tompít minden behatást a talpon, akármilyen talajon is futunk fele végig kényelmes, puha érzést ad az érkezés.
Női tesztelőink ugyanezt tapasztalták, kár is magyarázni. Amit puhaságban, és csillapításban meg lehet tenni a futókért, az a Mizuno ebben a modellben megadja.

Osztályzat: 10-es

Mizuno Wave Skyrise női modell
Teljesen körülöleli a sarkat
Mizuno Wave Skyrise női modell
Forrás: Mozgásvilág

Dinamika

Ezt a cipőt nem gyors futásra tervezték, ez már a kialakításból is látszik. A magas drop is erről árulkodik, illetve a puha talprész. Mivel mindent elnyel a cipő, szinte semmit nem ad vissza. A hihetetlen párnázottság és kényelem ezt óhatatlanul vonzotta maga után, így ez nem meglepő.
A női vélemény a férfit kicsit kiegészítve az, hogy ha valaki magasabban fut, és szeretné megtartani a cipőt úgy, hogy ne sarokra érkezzen, az nagyjából a lehetetlenre vállalkozik. A cipő, mivel már nem rendelkezik a klasszikus Wave műanyaggal, gyakorlatilag a tompítást a talp puha hab anyagával oldotta meg. A gond csak az, hogy innentől mindegy, hogy hova landol a futó lába, hiszen a puhaság mindenhol ugyanaz lesz. A különbség maximum annyi, hogy nem 31mm szivacs lesz a lábunk alatt, hanem aktívabb talajfogásnál mondjuk 25mm. Lábujjhegyre ugyebár senki sem landol… A futás viszont így a gyorsabb lábúaknak eléggé süppedős, és erőlködős a Sky Rise-ban.

Osztályzat: 6-os

Összességében: 63 pont. Az egyik legkényelmesebb, legpárnázottabb futócipő, ami a lábunkon volt, de a kényelemre való törekvés erőteljesen befolyásolja a cipő többi fontos tulajdonságát. Így mindenképpen azoknak lehet jó a cipő, akik sokat futnak, de lassabb tempóban. Akiknek fontos a kellő tompítás, akár térdproblémák miatt vagy a betonon futásból kifolyólag azok életre szóló barátságot is köthetnek akár a Mizuno Wave Sky Rise-zal.

Hirdetés