Adidas SL 20 Hír

Adidas SL 20 Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2020/03/17
Az Adidas legújabb könnyű edzőcipője gyakorlatilag egy visszatekintés a cég részéről, ugyanis az SL annyit tesz „super light”. Az elődöt pedig jó messze kell keresni.
Hirdetés

SL72 néven már volt hasonló céllal megvalósult Adidas. Mily meglepő, ez 1972-ben történt. A cipőt „mid-level performance”, azaz közép-szintű teljesítmény orientált futócipők ligájában indítják. Első benyomásunk nagyon jó volt a cipőről. Már kézbe vége érezhető, hogy a „mid-level” itt nem is annyira középszerűséget fog jelenteni. Inkább ízlések és pofonok alapján fog választani a futóközönség. Felépítése alapján ugyanis simán jól érezheti megát benne a mezei kocogó épp úgy, mint az olimpiára készülő triatlonos. Bragmayer Zsanett ugyanis az első lépései után kijelentette, hogy ezt egészen biztos nem fogja visszaadni, annyira megtetszett neki. 

Súly

198gramm (női 39es) 228gramm (férfi 43as) - Súlyát tekintve itt valóban könnyű súlyról beszélünk. Nagyon kutatnunk kell, hogy hasonló talp vastagsággal ilyen könnyű cipőt találjunk. Összehasonlításképpen itt a Kalenji Kiprun KS Light, mely ugyanebben a kategóriában 28, illetve 58 grammal sikerült nehezebbre. Ráadásul még kifejezetten komoly bélelésre is futotta az Adidasnak, és egy nem csak puha, de nagyon jó tartással rendelkező talpanyagra. Nem is ragoznánk tovább. Maximális!

Osztályzat: 10-es

 

Adidas SL 20
Adidas SL 20
Adidas SL 20
Forrás: Mozgásvilág

Kényelem, párnázottság

A nagyon könnyű cipők rákfenéje a kényelem, hiszen az agyonspórolt felsőrész, és jellemzően laposabb talp kevésbé tud kényelmes lenni. Itt most egy igen jó kompromisszum alakult ki, hiszen a sarokrésznél 24mm, míg elöl 14mm-es a talp, azaz klasszikus 10mm-s dropja van. A talp anyaga itt nem az utóbbi években az Adidas által előszeretettel majd minden cipőnél használt Boost, hanem egy igen kellemes, megfelelően, de nem süppedősen puha habanyag, az Adidas által csak LIGHTSTRIKE-nak keresztelt hab. A sarok, illetve körben a boka megfelelően párnázott. Az elülső rész, és a nyelv már tipikus versenycipős. A felsőrész meglehetősen feszes, oldalirányban a vászon nem sokat enged, így lehetnek olyanok, akiknek kicsivel több helyet szeretnek a lábujjaiknak. Mi pont ezt az igen jól eltalált, ergonometrikusan jól kialakított felsőrészt szerettük, mely gyűrődésmentesen veszi körül a lábfejet. A betétje elég vékonyra sikerült, legkevésbé sem tőle várható a kényelem, inkább a jó középtalp kialakításnak. Annak ellenére, hogy messze van a párnázottsága a 300gramm feletti edzőcipőkétől, meglepően kényelmes az SL20. 

Osztályzat: 9-es

Rugalmasság, hajlékonyság

Az SL 20 tekintve, hogy semmilyen különleges rendszert nem kapott a talpába és a kopóréteg is igen vékony, önmagában is nagyon könnyen tud behajolni. A vékonyabb talp, és a Continental gumiból készült kopóréteg speciális kialakítása is segítni a lehelet könnyű behajlást. Ugyanakkor a talp anyagának kellemes dinamikája a hajlékonyság mellett igen jó rugalmassággal is rendelkezik. Számunkra az a legkiválóbb kombináció, ezért nem nagyon tudtunk rajta fogást találni

Osztályzat: 10-es

Sarokmegtámasztás

Nem nagyon szeretjük a külső műanyag sarokmegtámasztásokat, mert felesleges súlynövelésnek tartjuk. Az SL 20-ban alapból egy megfelelő belső sarokmerevítés van, amit két oldalt még megtoldottak egy több mint 10cm hosszú, belül a boltozatot végigkísérő, kívül a külső lábélt végigkísérő pár cm magas lágy műanyag bevonattal. Ez nagyon jól tartja nem csak a sarkat, de az egész bokának fokozza a stabilitását. A sarok magassága, kialakítása, íve tökéletes. Sehol sincs máshol szivacsos bélelés, csak itt, és az pont elegendő.

Osztályzat: 9-es

 

Adidas SL 20
Adidas SL 20
Adidas SL 20
Forrás: Mozgásvilág

Szellőzés

Az SL 20 felsőrésze igaz „all round” versenycipő felsőrész. Önmagában egy jól szellőző, közepesen agyonlyuggatott vászon, ami igencsak feszesen öleli körbe a lábat. Bár a nyelve talán a legjobban szellőző része a cipőnek, azaz az komoly mértékben növeli a szellőző felületet, a hátsó rész, kívül-belül a három csík, a külső-belső műanyag megtámasztás, és a sarok környéke szellőzés szempontjából korlátozott. Ha 40fokban nem is a legszellősebb cipő, azért igen széles hőmérsékleti viszonyok között tökéletes szellőzést tud biztosítani.

Osztályzat: 9-es

Boltozati alátámasztás

Az SL 20 leginkább neutrális cipőnek nevezhető. Mindennemű belső plusz megtámasztás nélkül, csupán egy belső minimális magasítást tartalmaz a talp. A szokásosnál vékonyabb betét sem dob nagyot a boltozati megtámasztáson. A legtöbbet ezen a téren talán a belül is megtalálható, a vászont kívülről bevonó vékony műanyag megerősítés dobja, de nagy lúdtalpat, vagy nagyon laza bokaízületet ezek nem állítanak meg. Az anatómiai szempontból jól kialakított talp nekünk tökéletes volt, és gyorsabb futásnál nem is annyira szempont a boltozati alátámasztás, a lassabb futóknak, akiknek van ilyen problémájuk, hiányozni fog némi támasz. 

Osztályzat: 7-es

Ütéscsillapítás

Az ADIDAS SL 20 egy lapvetően már versenytempóhoz tervezett cipő. A legjobb lenne, talán egy 6mm-es droppal is legyártani ugyanezt, akkor még inkább aktív futásra termett volna. Így viszont a 10mm-es drop miatt bőven előfordulhat, hogy a saroklandolással futók is használni fogják. Sőt, a legnagyobb eladásokat generáló középmezőny, azért jellemzően már sarkon fut. Tehát valószínűleg hiányozni fog a landoláshoz egy kopást jobban viselő sarok. A sarok kívül szépen fel van húzva, ezáltal egyébként szépen külső lábív felé tereli a mozgást, ezáltal aktív futásra ösztönöz. A tompítást a LIGHTSTRIKE talp önmaga oldja meg. Ahogy már írtuk, ez a hab annyira jó tulajdonságokkal bír, hogy a gyors futáshoz éppen elegendő tompítást biztosít, anélkül, hogy nagyon elveszne a becsapódási energia. Egyértelmű, hogy nem a legjobban csillapító cipő, de nagyjából a cipők túlnyomó többségének valahol az SL 20-as környékén meg kellene állnia a puhaságban, azaz nekünk nagyon bejött ez az ütéscsillapítás.  

Osztályzat: 9-es

 

Adidas SL 20
Adidas SL 20
Adidas SL 20
Forrás: Mozgásvilág

Dinamika

Mint a hivatalos ajánlás is írja: mid-level performance”. Tehát itt fokozott figyelmet fordítottak arra, hogy a futó visszakapja azt az energiát, amit becsapódáskor a cipő elnyel. Ez annyira jól sikerült, hogy közép, és hosszú távú futóversenyekhez ez egy tökéletes cipő. Rövidebb távokhoz is jó lehet, ott a 10mm-es dropot sokalljuk kicsit. Bár megjegyezzük, hogy a Nike Zoomfly ugyanúgy 10mm, szóval ízlések és pofonok, úgy látszik. Mindenesetre az SL20 tökéletesen alkalmas akár 3perc alatti kilométerek futásához is, de felfelé, akár a teljesen kezdőknek is nyugodtan ajánljuk. 

Osztályzat: 10-es

Összességében 73 pontot ért el az ADIDAS SL20, ami az eddigi egyik legmagasabb pontszám, amióta tesztelünk. Nem véletlen, hogy a tesztelés után közelharc kezdődött érte, hogy ki tarthatja meg...

Adidas SL 20
Adidas SL 20
Adidas SL 20
Forrás: Mozgásvilág
A könnyű súlyával, a feszessége okán a lábfejjel együtt élő cipő olyan futóélményt nyújt, amit igen ritkán tapasztalunk, és véleményünk szerint valahol ebbe az irányba kellene ellépjenek a sportcipő gyártók.

A lehető legkönnyebb cipőket, a lehető legjobb lábvédelemmel felvértezni, és azt elérhető áron árulni. Az SL 20 ezekkel az erényekkel rendelkezik.

Hirdetés