Inov-8 F-lite 230 Hír

Inov-8 F-lite 230 Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2020/03/17
A tesztben szereplő f-lite 230, egy régebbi Inov-8 cipő újragondolása, tartóssági szempontból feljavítva azt, súlyban némi többletet eredményezve.
Hirdetés

Egy igen dinamikus és azonnal kényelmes cipőről van szó, nem igényel „betörést” egyből felveszi a lábunk formáját. Tulajdonságait összegezve az aktívan, azaz a lábujjhegyre, középtalpra érkező futókat létesíti előnyben és ők meg is kapják, amit várnak, akár hosszú futásokról, akár nagy tempós résztáv edzésekről legyen szó.

Súly

Ahogy edzésen az edzők mondani szokták: „nem baj, ha több lett, csak kevesebb ne legyen”! Nos, itt pont az ellenkezője történt. A papíron 230 grammos cipő 42,5-es EUR méretben mindössze 220 grammot nyomott kedvenc konyhai mérlegünkön, amivel jelentősen megközelítette a 200 grammos versenycipő határt. Ez a súly tökéletes a hosszú futásokhoz, nem fogjuk úgy érezni a 15ik, 20ik kilométer után sem, hogy két láthatatlan kéz húzza vissza lábunkat a földre. Tempós 3 perc/km körüli tempóknál is jól jön a könnyű felépítés.

Pontszám: 9-es

Inov-8 F-lite 230
Kiváló társ dinamikus edzésekhez
Inov-8 F-lite 230
Forrás: Mozgásvilág

Kényelem, párnázottság

Ahogyan azt már a bevezetőben említettük, ezt a cipőt nem kell betörni, azonnal a boltban tudni fogjuk, hogy a lábunkra öntötték, vagy nem. Nálunk nagyjából az előbbi eset állt elő. Normál, minimálisan a normálisnál szélesebb lábfejjel teszteltük. Az igazán széles lábfejűek nem fogják megtalálni ebben a modellben a számításukat, de az Inov-8 egy olyan gyártó, aki különösen figyel az ilyen igényekre az egyéb modelljeiben. A cipő megfelelően párnázott, nem nyom sehol. A nyelv is megfelelően vastag, ami kombinálva a kerekebb, puhább cipőfűzővel nem szorítja el vagy nyomja meg a lábunkat.

Pontszám: 8-as

Rugalmasság, hajlékonyság

A márka egyik nagy erőssége az elképesztően hajlékony, és ezáltal kényelmes cipők kialakítása. Alapból is nagyon vékony a talpa, ami Inovéknál egyébként vastagnak számít. Hátul 9mm, elöl 6mm. Természetesen ez a hajlékonyságban szépen belejátszik. Ezt a sok-sok talpban elrejtett technológiával és a felsőrész együttesével érik el, a végeredmény valóban nem hagy kívánni valót maga után. A mai karbon lemezes talpak korában a rugalmassága talán elmarad a csúcstól, de a hagyományos és szénszálas technológia ilyen szempontból talán nem is összehasonlítható. A cipő igénybe veszi a lábboltozat izmait, nem is ad vissza és nem is nyel el energiát, észrevétlenül végzi a dolgát.

Pontszám: 10-es

Sarok megtámasztása

A rendkívüli módon lábra illeszkedés egyik hátránya, hogy a cipő nem tartja úgy a sarkunkat, mint egy kemény vonalas versenycipő. Meglehetősen flexibilis a sarok kialakítása, oldaltartásról nem nagyon beszélhetünk. Mivel a modell eleve nem is tervez a sarokra landolással, nem is volt értelme beleépíteni mindenféle rendszert. A 3mm-es drop és a vékony talp a futót sokkal magasabb, aktív lépésekre ösztönzi. Emiatt a sarokmegtámasztás hiánya a gyakorlatban sosem fog problémát jelenteni, hiszen már vásárlásnál olyanok választják az Inov-ot, akik ezt a stílusú futást képesek is végrehajtani.

Pontszám: 6-os

Inov-8 F-lite 230
Betonon is jó érzés benne futni
Inov-8 F-lite 230
Forrás: Mozgásvilág

Szellőzés

Nem ez lesz az első választás a szekrényhez érve a hidegebb napokon, de a második és a harmadik sem. A rendkívül jó légáteresztő tulajdonságokkal rendelkező mesh anyag, amiből voltaképp az egész cipő felsőrésze készül tökéletes nyári futócipővé vagy edzőtermi társsá alakítja a cipőt. Első alkalommal, amikor februárban kipróbáltuk, határozottan fázott benne a lábunk. Kicsit olyan érzés volt, mintha cipőt nem, csak zoknit húztunk volna...

Pontszám: 10-es

Boltozati alátámasztás

Az F-lite 230 igen alacsony 3mm-es droppal rendelkezik, ami nagyon stabillá teszi a cipőt, talpának elülső fele is igen jó kialakítást kapott, így lábujjhegyre érkezésnél is biztos a talajfogás minden egyes alkalommal. Azonban, ha valaki elfárad, ne várjon nagy talpmegtámasztást a különböző irányú dőlésekkel szemben. A cipő vékonyka talpa egyébként nagyon jó kialakítású, ebben nincs hiba, de ebből a kevéske talpból képtelenség volt kihozni egy olyan komolya megtámasztást, mint amit egy stabil edzőcipő nyújt.

Pontszám: 7-es

Ütéscsillapítás

Mint minden vékony talpú verseny/félverseny cipőnek ennek sem az erőssége az ütéscsillapítás, azonban a talpban elrejtett technológiák és a talpbetét összessége mégis kényelmessé teszik a betonon való hosszabb futásokat is. A csillapítást az Inov-8 cipőknél a boka munkájára bízzák. Amiért nekünk mégis egyik kedvencünk a márka, azt éppen az ilyen modelljeikkel érték el. Aktív futásra tervezettek, ugyanakkor a minimál típusaikkal ellentétben már megfelelő védelmet is adnak a landoláshoz, legyen szó murvás útról, vagy hosszabb futásokról, ahol a lábközép csontoknak elkél némi pihentetés. Aki elfárad, és leteszi a sarkát mégis, az viszont bajban van, mert csillapítás az ízületeknek onnantól nem sok lesz...

Pontszám: 6-os

Inov-8 F-lite 230
Nem kell betörni
Inov-8 F-lite 230
Forrás: Mozgásvilág

Dinamika

Ahogy már korábban említettük, a cipő kiváló társ a dinamikus edzésekhez. A könnyű felépítés, a TPU anyag használata a jobb tartás érdekében a fűzőlyukaktól a talpig, valamint a tapadós talp mind arra mutatnak, hogy ez a cipő a gyors munkára lett tervezve.  Minden féle talajon nagyszerűen lehet haladni benne, így ez egy valódi all-rounder tempófutó cipő. A dinamika ugyanakkor nem a cipő karbon betétjéből, vagy a szenzációs hab anyagból jön, hanem abból a szimpla tényből, hogy az Inov-8 cipők hagyják futni a használóját, és amíg ez megy is, addig igen dinamikus a mozgás. 

Pontszám: 8-as

Összpontszám: 64pont Összességében egy nagyon korrekt pontszám egy olyan cipőnek, ami tudvalevő, hogy egy rétegcipő! Pár területen verhetetlen, pár területen viszont képtelenség jól pontozni, illetve kimondva nem is célja a cipőnek ezekben jól teljesíteni. Ha nekünk választani kell, akkor mindannyiunk inkább választ egy 64 pontos Inov-ot, mint egy „romboló” cipőt, mely a 64pontjából esetleg a megtámasztás, csillapítás, és kényelemmel szerezte a pontjai zömét. Ízlések és pofonok. Egyik cipő erre fókuszál, másik arra. Az Inov-8 a súlyra, és a könnyedségre tette a voksát. Jól tette.

Hirdetés