Jégbarlang, szurdokvölgy és csúcs kalandpark Szlovákiában Hír

Jégbarlang, szurdokvölgy és csúcs kalandpark Szlovákiában Hír

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2015/06/29
A Gömöri régió számtalan izgalmat rejt a turisták számára: a Szlovák Paradicsom, a Murányi-fennsík és a Szlovák-karszt tartozik e vidék legszebb ékességei közé.
Hirdetés

Mi köze Habsburg Györgynek a Szlovák-Karszthoz? Ha több nem is, talán csak annyi, hogy a most frissen megnyitott szlovákiai betléri Sissi kiállítás is a karsztvidéken valósult meg és a kulturális látnivalók mellett számtalan természeti szépséggel ismerkedhet meg itt a látogató, akár még Habsburg György is.

Természetesen nem gondoljuk, hogy pont vele fogunk a karsztvidék túraútjain összefutni, de Betlérben tényleg találkoztunk vele, sőt ezt fotóval is tudjuk bizonyítani! :-)

Elölről kezdve a történetet, épp Szlovákiában ismerkedtünk június elején a Gömöri régióval, ahol a Murányi-fennsík, a szlovák karsztvidék és a Szlovák Paradicsom déli része is húzódik. 

A környék igen gazdag látnivalókban, legyen az természeti vagy kulturális vonatkozású. A vidék egyik meghatározó települése Rozsnyó városa, amelynek belvárosa igazi kis ékszerdoboz. A város kis méretére jellemző, hogy a főtérről is jól láthatóak a várost övező zöld dombok, amelyek érezhetően csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk, még akkor is, ha a város közepén állunk. Rozsnyó egyébként három nemzeti park kapuja is egyben: az Aggteleki Nemzeti Park, a Szlovák-karszt Nemzeti Park és a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park közvetlen közelében található.

Majd 25 méter vastag jégfalak Forrás: www.mozgasvilag.hu
Majd 25 méter vastag jégfalak
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!
 

Kaltenecker - a rozsnyói sörgyár
Ha Rozsnyóban járunk érdemes egy pillantást vetni a kulturális értékekre, aztán kihagyhatatlan program a helyi sörfőzde meglátogatása, főleg így a forróbb nyári napokon. A meglepően sokféle sört gyártó repertoárjában lágy és éppen édes söröktől az egészen karakteres keserű és sötétebb sörökig mindent megtalálunk, ezért nem nehéz néhány üveg sörrel gazdagabban és a kóstolók után enyhén kapatosan távozni. Az emelkedett hangulat addig is bőven kitart, amíg Rozsnyóról átérünk Betlérbe, a Betléri kastély vadonatúj Sissiről szóló kiállítás megnyitójára, ahol Habsburg György is tiszteletét tette.


Szádalmás és a Granárium
A kiállításon tett rövid látogatásunk után visszatérünk a természeti látnivalókhoz, utunkat Szádalmás felé vesszük, amelynek kis települése közvetlenül az Aggteleki Nemzeti Park fölött helyezkedik el, közel a magyar határhoz. A völgy felé kanyarogva a szerpentines domboldalban nagyszerű panoráma tárul elénk, Szádalmás és környéke remek kiinduló pontja megannyi túraútvonalnak, amelyeken bebarangolhatjuk a gömöri régió Szlovák-karszt vidékét. A természeti szépségek megtalálásában a helyi Alma-Centrum interaktív térképpel is a segítségünkre van. A tökéletes szálláshelyről a gondoskodik számunkra, amely korábban Eszterházy uradalmi pinceként és magtárként működött. A panzió számtalan programot kínál gyerekeknek és alkalmas nagyobb csoportok fogadására is. Azon kívül, hogy mindenki beszél magyarul, nem mellesleg remek a konyha, kicsit elfogultan nyilatkozunk, de itt ettük a legfinomabb szlovák finomságokat!


A környék barlang-, 
túra- és kerékpárút nagyhatalom
A Szlovák-karszt több, mint ezer barlanggal és szakadékkal rendelkezik, amelynek legfőbb büszkeségei szurdokok, árkok, kanyonok, vízesések, keskeny átjárók és túraösvények, valamint itt találjuk a Szlovák-karszt kerékpársztráda 195 km-es kerékpárútvonalat is, amely Rozsnyóból indul és a legszebb látnivalókon halad keresztül. A kerékpárosok körében igen népszerűek még a Domicai-, Koniarska-, Szilicei- és Betléri kerékpárútvonalak is, valamint közismert kerékpáros bázis az Özörényben (Gemerská Horka) található , amelynek tulajdonosai szintén kerékpárosok és könnyedén eligazítják az ide érkezőket. Ám nem csak kerékpárral, hanem gyalogosan is számos úti cél várja a túrázókat, pl. túra a Volovec-hegyre,  túra a Felső-hegyi fennsíkon- és a Pelsőci-fennsíkon át, valamint közkedveltek a Szádelői-völgy, a Szilicei-fennsík- és a Dobsinai-jégbarlanghoz vezető túrák is. 


Dobsinai-jégbarlang - Európa legnagyobb jégbarlangjainak egyike
A sok látnivaló közül nehéz a választás, elsőként az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb úti célnak rugaszkodtunk neki, a Dobsinai-jégbarlangot szúrtuk ki magunknak. A barlangot a legkönnyebben Dobsina települése felől, a 67-es útról érkezve lehet megközelíteni. A barlanghoz a parkolótól egy kb. 800 m hosszú erdei ösvényen lehet feljutni. A barlang belsejében több, mint 110 köbméter jég található, amely bizonyos helyeken eléri a 25 méteres vastagságot is.

A barlangséta hossza 515 m, időtartama kb. fél óra. A barlang bejáratán belépve egyből érezhető a 0 fok körüli hőmérséklet, odabent szépen megvilágított jégformációk ejtik rabul a látogatók tekintetét. Teremről teremre haladva ismerkedhetünk meg a jég csodálatos világával, hol hatalmas jégfalak mellett, hol pedig jégalagutakban haladva. A barlangban egyébként 1893 és 1946 között állítólag még korcsolyázni is lehetett.

Minden ring és inog.. Forrás: www.mozgasvilag.hu
Minden ring és inog..
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!


Tarzánia - avagy légtornászkodás felsőfokon
A Dobsinai-jégbarlang meghatározó élményét egy testhezállóbb program követte az Ostrá Skala-ban található Tarzánia kalandparkban. Miután már kalandparkos és via ferrátás élményekkel is rendelkezünk, ezért első ránézésre nem gondoltuk, hogy ez a pálya kifoghat rajtunk. Meglepetésünkre az akadályok igencsak magasra tették a lécet, azon melegében a legnehezebb fajtákkal indítva a drótköteles útvonalat. Mikor az első néhány szakaszon túljutottunk, persze egyből megörültünk az első canopy-nak. Örömünk viszont csak addig tartott, amíg egyértelművé vált számunkra, hogy a csúszás alatt összegyűjtött sebesség jócskán nagyobb annál, mint amit lábbal ki tudunk a végén védeni és a szivaccsal ellátott fenyőfa oldalába való becsapódást szinte lehetetlenség elkerülni. Na jó, ennek fele sem tréfa, a túlélés örömén felül ettől a ponttól kezdtük komolyabban venni a kihívásokat. Az mindenképp elmondható, hogy a szlovákok átlagon felüli nehézségű pályát hoztak itt össze, ezért mindenképp csak gyakorlott kalandparkosoknak vagy alkarban igen erős versenyzőknek ajánljuk..ebben az esetben életük legjobb kalandparkos élményén lehetnek túl a 23 akadály leküzdése végére!


Zejmár szurdok - rövid, de szépséges kaland 
A kalandparkos élmény után testileg és lelkileg kicsit meggyötörten ugyan, de jólesőn vágtunk neki a következő programunknak, az Imrikfalva felől megközelíthető Zejmár szurdok túrának, amely a legrövidebb, az egyik legszebb és legkönnyebben megközelíthető szurdok a Szlovák Paradicsomban. A szurdoktúra legfőbb látványossága a 22,5 méteres Nálepka vízesés, majd az azt követő Geravy-fennsík.

A szurdok bejáratától nem messze máris egymást váltják a sziklába ékelt fémtálcák, létrák és láncos szakaszok. A szurdokról az a hír járja, hogy ún. "belépő" a komolyabb szurdokok világába, azaz a látogatók a viszonylag rövid szakasz alatt szinte az összes haladást segítő eszközzel megismerkedhetnek, amelyek más szurdokokban is megtalálhatók és az itt szerzett tapasztalatok segítik majd őket a többi szurdok leküzdésében. Nos, a kalandpark után nem jöhetett már olyan akadály, amely megakasztott volna bennünket, így ütemesen haladtunk felfelé a szurdokban, amely valóban igazán impozáns volt kisebb-nagyobb vízeséseivel, meredek sziklafalaival és egyre keskenyedő átjárójával.

Fémtálcák Forrás: www.mozgasvilag.hu
Fémtálcák
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!


A szurdok végén a Geravy-fennsíkon kibukkanva egyből feltűnik a Geravy menedékház, ahol egy sör vagy egy snapsz legurításával ünnepelhetjük meg a sikeres feljutást. A fennsíkot elhagyva egy kb. 1 órás erdei túrának néztünk még elébe, amely szép lassan visszakanyarodott Imrikfalvára. Útközben több kilátópont is szegélyezte utunkat, ahonnan bámulatos panoráma tárult elénk egyrészt az Imrikfalvi víztározóra, másrészt pedig a Magas Tátra vonulatára

Visszatérve Imrikfalvára még egy utolsó pillantást vetettünk az idillikus hangulatú tóra, majd tovább folytattuk utunkat Berzéte felé, ahol a felé vettük az irányt. A panzió a Sajó völgyében fekszik körbezárva a pelsőci és a szilicei fensíkokkal, melyek a Szlovák Karszt Nemzeti Park részei. Az udvar kitűnő fekvésének köszönhetően ideális hely nemcsak a túrázni vágyóknak, de wellnessrészlege és medencéje révén a pihenést és kikapcsolódást keresőknek is. A lovasudvarban lehetőség van lovaglásra, saját tapasztalatból is mondhatjuk, nagyon szép és idomított lovakon.


A világ egyik legkülönlegesebb látványossága: az aragonitbarlang
Utunk végén még ellátogattunk a Berzététől nem messze található Csetnekre, majd az onnan megközelíthető Martonházi- vagy más néven Ochtinai-aragonitbarlanghoz (szlovákul: Ochtinská aragonitová jaskyňa), az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangok részeként a Világörökség része és a világ három látogatható aragonitbarlangjának egyike.

A Rozsnyótól 26 km-re, a Gömör–Szepesi-érchegységben található, 300 m hosszú barlangot 1954-ben fedezték fel, és 1972-ben nyitották meg a nagyközönség számára. A Várhegy északkeleti oldalán 660 méter magasan nyílik. Föld alatti csarnokait az aragonitból formálódott különféle képződmények díszítik, amelyek a felszíni vizek korróziós tevékenysége és mészkő kikristályosodása folyamán jöttek létre. Színük a fehértől a barnáig terjed, s alakjuk rendkívül változatos. Korukat 138 000 és 13 000 év közé teszik a kutatók. 

Napjainkig tíz termet tártak fel, amelyeket a képződmények formái után neveztek el. Így van például Tejút-terem, Csillag-terem, Márvány-terem.

A barlang meglátogatása kivételes élmény, amihez még csak foghatót sem láttunk soha, így mindenkinek javasoljuk aki a környéken jár.

 

Az utazás lehetőségét ezúton is köszönjük a !

Hirdetés