Jégbarlang, szurdokvölgy és csúcs kalandpark Szlovákiában Hír

Jégbarlang, szurdokvölgy és csúcs kalandpark Szlovákiában Hír

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2015/06/29
A Gömöri régió számtalan izgalmat rejt a turisták számára: a Szlovák Paradicsom, a Murányi-fennsík és a Szlovák-karszt tartozik e vidék legszebb ékességei közé.
Hirdetés

Mi köze Habsburg Györgynek a Szlovák-Karszthoz? Ha több nem is, talán csak annyi, hogy a most frissen megnyitott szlovákiai betléri Sissi kiállítás is a karsztvidéken valósult meg és a kulturális látnivalók mellett számtalan természeti szépséggel ismerkedhet meg itt a látogató, akár még Habsburg György is.

Természetesen nem gondoljuk, hogy pont vele fogunk a karsztvidék túraútjain összefutni, de Betlérben tényleg találkoztunk vele, sőt ezt fotóval is tudjuk bizonyítani! :-)

Elölről kezdve a történetet, épp Szlovákiában ismerkedtünk június elején a Gömöri régióval, ahol a Murányi-fennsík, a szlovák karsztvidék és a Szlovák Paradicsom déli része is húzódik. 

A környék igen gazdag látnivalókban, legyen az természeti vagy kulturális vonatkozású. A vidék egyik meghatározó települése Rozsnyó városa, amelynek belvárosa igazi kis ékszerdoboz. A város kis méretére jellemző, hogy a főtérről is jól láthatóak a várost övező zöld dombok, amelyek érezhetően csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk, még akkor is, ha a város közepén állunk. Rozsnyó egyébként három nemzeti park kapuja is egyben: az Aggteleki Nemzeti Park, a Szlovák-karszt Nemzeti Park és a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park közvetlen közelében található.

Majd 25 méter vastag jégfalak Forrás: www.mozgasvilag.hu
Majd 25 méter vastag jégfalak
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!
 

Kaltenecker - a rozsnyói sörgyár
Ha Rozsnyóban járunk érdemes egy pillantást vetni a kulturális értékekre, aztán kihagyhatatlan program a helyi sörfőzde meglátogatása, főleg így a forróbb nyári napokon. A meglepően sokféle sört gyártó Kaltenecker sörgyár repertoárjában lágy és éppen édes söröktől az egészen karakteres keserű és sötétebb sörökig mindent megtalálunk, ezért nem nehéz néhány üveg sörrel gazdagabban és a kóstolók után enyhén kapatosan távozni. Az emelkedett hangulat addig is bőven kitart, amíg Rozsnyóról átérünk Betlérbe, a Betléri kastély vadonatúj Sissiről szóló kiállítás megnyitójára, ahol Habsburg György is tiszteletét tette.


Szádalmás és a Granárium
A kiállításon tett rövid látogatásunk után visszatérünk a természeti látnivalókhoz, utunkat Szádalmás felé vesszük, amelynek kis települése közvetlenül az Aggteleki Nemzeti Park fölött helyezkedik el, közel a magyar határhoz. A völgy felé kanyarogva a szerpentines domboldalban nagyszerű panoráma tárul elénk, Szádalmás és környéke remek kiinduló pontja megannyi túraútvonalnak, amelyeken bebarangolhatjuk a gömöri régió Szlovák-karszt vidékét. A természeti szépségek megtalálásában a helyi Alma-Centrum interaktív térképpel is a segítségünkre van. A tökéletes szálláshelyről a Granárium Panzió gondoskodik számunkra, amely korábban Eszterházy uradalmi pinceként és magtárként működött. A panzió számtalan programot kínál gyerekeknek és alkalmas nagyobb csoportok fogadására is. Azon kívül, hogy mindenki beszél magyarul, nem mellesleg remek a konyha, kicsit elfogultan nyilatkozunk, de itt ettük a legfinomabb szlovák finomságokat!


A környék barlang-, 
túra- és kerékpárút nagyhatalom
A Szlovák-karszt több, mint ezer barlanggal és szakadékkal rendelkezik, amelynek legfőbb büszkeségei szurdokok, árkok, kanyonok, vízesések, keskeny átjárók és túraösvények, valamint itt találjuk a Szlovák-karszt kerékpársztráda 195 km-es kerékpárútvonalat is, amely Rozsnyóból indul és a legszebb látnivalókon halad keresztül. A kerékpárosok körében igen népszerűek még a Domicai-, Koniarska-, Szilicei- és Betléri kerékpárútvonalak is, valamint közismert kerékpáros bázis az Özörényben (Gemerská Horka) található Kövirózsa Panzió, amelynek tulajdonosai szintén kerékpárosok és könnyedén eligazítják az ide érkezőket. Ám nem csak kerékpárral, hanem gyalogosan is számos úti cél várja a túrázókat, pl. túra a Volovec-hegyre,  túra a Felső-hegyi fennsíkon- és a Pelsőci-fennsíkon át, valamint közkedveltek a Szádelői-völgy, a Szilicei-fennsík- és a Dobsinai-jégbarlanghoz vezető túrák is. 


Dobsinai-jégbarlang - Európa legnagyobb jégbarlangjainak egyike
A sok látnivaló közül nehéz a választás, elsőként az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb úti célnak rugaszkodtunk neki, a Dobsinai-jégbarlangot szúrtuk ki magunknak. A barlangot a legkönnyebben Dobsina települése felől, a 67-es útról érkezve lehet megközelíteni. A barlanghoz a parkolótól egy kb. 800 m hosszú erdei ösvényen lehet feljutni. A barlang belsejében több, mint 110 köbméter jég található, amely bizonyos helyeken eléri a 25 méteres vastagságot is.

A barlangséta hossza 515 m, időtartama kb. fél óra. A barlang bejáratán belépve egyből érezhető a 0 fok körüli hőmérséklet, odabent szépen megvilágított jégformációk ejtik rabul a látogatók tekintetét. Teremről teremre haladva ismerkedhetünk meg a jég csodálatos világával, hol hatalmas jégfalak mellett, hol pedig jégalagutakban haladva. A barlangban egyébként 1893 és 1946 között állítólag még korcsolyázni is lehetett.

Minden ring és inog.. Forrás: www.mozgasvilag.hu
Minden ring és inog..
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!


Tarzánia - avagy légtornászkodás felsőfokon
A Dobsinai-jégbarlang meghatározó élményét egy testhezállóbb program követte az Ostrá Skala-ban található Tarzánia kalandparkban. Miután már kalandparkos és via ferrátás élményekkel is rendelkezünk, ezért első ránézésre nem gondoltuk, hogy ez a pálya kifoghat rajtunk. Meglepetésünkre az akadályok igencsak magasra tették a lécet, azon melegében a legnehezebb fajtákkal indítva a drótköteles útvonalat. Mikor az első néhány szakaszon túljutottunk, persze egyből megörültünk az első canopy-nak. Örömünk viszont csak addig tartott, amíg egyértelművé vált számunkra, hogy a csúszás alatt összegyűjtött sebesség jócskán nagyobb annál, mint amit lábbal ki tudunk a végén védeni és a szivaccsal ellátott fenyőfa oldalába való becsapódást szinte lehetetlenség elkerülni. Na jó, ennek fele sem tréfa, a túlélés örömén felül ettől a ponttól kezdtük komolyabban venni a kihívásokat. Az mindenképp elmondható, hogy a szlovákok átlagon felüli nehézségű pályát hoztak itt össze, ezért mindenképp csak gyakorlott kalandparkosoknak vagy alkarban igen erős versenyzőknek ajánljuk..ebben az esetben életük legjobb kalandparkos élményén lehetnek túl a 23 akadály leküzdése végére!


Zejmár szurdok - rövid, de szépséges kaland 
A kalandparkos élmény után testileg és lelkileg kicsit meggyötörten ugyan, de jólesőn vágtunk neki a következő programunknak, az Imrikfalva felől megközelíthető Zejmár szurdok túrának, amely a legrövidebb, az egyik legszebb és legkönnyebben megközelíthető szurdok a Szlovák Paradicsomban. A szurdoktúra legfőbb látványossága a 22,5 méteres Nálepka vízesés, majd az azt követő Geravy-fennsík.

A szurdok bejáratától nem messze máris egymást váltják a sziklába ékelt fémtálcák, létrák és láncos szakaszok. A szurdokról az a hír járja, hogy ún. "belépő" a komolyabb szurdokok világába, azaz a látogatók a viszonylag rövid szakasz alatt szinte az összes haladást segítő eszközzel megismerkedhetnek, amelyek más szurdokokban is megtalálhatók és az itt szerzett tapasztalatok segítik majd őket a többi szurdok leküzdésében. Nos, a kalandpark után nem jöhetett már olyan akadály, amely megakasztott volna bennünket, így ütemesen haladtunk felfelé a szurdokban, amely valóban igazán impozáns volt kisebb-nagyobb vízeséseivel, meredek sziklafalaival és egyre keskenyedő átjárójával.

Fémtálcák Forrás: www.mozgasvilag.hu
Fémtálcák
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!


A szurdok végén a Geravy-fennsíkon kibukkanva egyből feltűnik a Geravy menedékház, ahol egy sör vagy egy snapsz legurításával ünnepelhetjük meg a sikeres feljutást. A fennsíkot elhagyva egy kb. 1 órás erdei túrának néztünk még elébe, amely szép lassan visszakanyarodott Imrikfalvára. Útközben több kilátópont is szegélyezte utunkat, ahonnan bámulatos panoráma tárult elénk egyrészt az Imrikfalvi víztározóra, másrészt pedig a Magas Tátra vonulatára

Visszatérve Imrikfalvára még egy utolsó pillantást vetettünk az idillikus hangulatú tóra, majd tovább folytattuk utunkat Berzéte felé, ahol a Konsky Dvor Lovasudvar felé vettük az irányt. A panzió a Sajó völgyében fekszik körbezárva a pelsőci és a szilicei fensíkokkal, melyek a Szlovák Karszt Nemzeti Park részei. Az udvar kitűnő fekvésének köszönhetően ideális hely nemcsak a túrázni vágyóknak, de wellnessrészlege és medencéje révén a pihenést és kikapcsolódást keresőknek is. A lovasudvarban lehetőség van lovaglásra, saját tapasztalatból is mondhatjuk, nagyon szép és idomított lovakon.


A világ egyik legkülönlegesebb látványossága: az aragonitbarlang
Utunk végén még ellátogattunk a Berzététől nem messze található Csetnekre, majd az onnan megközelíthető Martonházi- vagy más néven Ochtinai-aragonitbarlanghoz (szlovákul: Ochtinská aragonitová jaskyňa), az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangok részeként a Világörökség része és a világ három látogatható aragonitbarlangjának egyike.

A Rozsnyótól 26 km-re, a Gömör–Szepesi-érchegységben található, 300 m hosszú barlangot 1954-ben fedezték fel, és 1972-ben nyitották meg a nagyközönség számára. A Várhegy északkeleti oldalán 660 méter magasan nyílik. Föld alatti csarnokait az aragonitból formálódott különféle képződmények díszítik, amelyek a felszíni vizek korróziós tevékenysége és mészkő kikristályosodása folyamán jöttek létre. Színük a fehértől a barnáig terjed, s alakjuk rendkívül változatos. Korukat 138 000 és 13 000 év közé teszik a kutatók. 

Napjainkig tíz termet tártak fel, amelyeket a képződmények formái után neveztek el. Így van például Tejút-terem, Csillag-terem, Márvány-terem.

A barlang meglátogatása kivételes élmény, amihez még csak foghatót sem láttunk soha, így mindenkinek javasoljuk aki a környéken jár.

 

Az utazás lehetőségét ezúton is köszönjük a Szlovák Idegenforgalmi Hivatalnak!

Hirdetés
Hirdetés