Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában Hír

Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában Hír

slovakia.travel - Támogatott tartalom
2020/06/15
A megszigorító intézkedések enyhítésével és a nyár közeledtével a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségei is bővülnek.

Közép-Szlovákia, mint úti cél, minden évben a látogatók ezreit bűvöli el. Ez a régió nem csupán földrajzi fekvése és kiváló megközelíthetősége okán, de kiváltképpen sokszínű természeti adottságainak és számtalan egyedi látnivalóinak köszönhetően a legvonzóbbak közé tartozik. Közép-Szlovákiát egészen biztosan megszeretik, akár a pihenést és a relaxációt, a kultúrát és a hagyományokat részesítik előnyben, vagy kalandokat és az adrenalin fokozó kihívásokat keresnek.

Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-2
Kerékpártúra
Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-2
Forrás: slovakia.travel

Nyaralás Közép-Szlovákiában

Ebike túra a szlovák hegycsúcsokra

A megszigorító intézkedések enyhítésével és a nyár közeledtével a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségei is bővülnek. Egyre inkább a kerékpáros turisztika kezd az egyik legkedveltebb tevékenységgé válni, amely kiváló lehetőséget nyújt a régió rejtett szépségeinek a megismerésére. Kölcsönözzenek egy nagy teljesítményű ebike-ot, amelynek a segítségével könnyen legyűrhetik a hegycsúcsokra vezető utakat. Zólyomlipcsén (Slovenská Ľupča), az egykori szabad királyi város központjában szeretettel fogadják Önöket a Gula Bikes e-bike kölcsönzőben. Amennyiben családjukkal és gyerekeikkel, partnerükkel, vagy baráti társasággal szeretnének kerékpártúrára menni, ebben a kölcsönzőben szívesen ajánlanak az Önök elképzeléseinek leginkább megfelelő kerékpártúra-útvonalakat. Zólyom (Zvolen) környékén az elektromos kerékpár nyergében ülve megnézhetik Pusztavár (Pustý hrad) szépségeit vagy adrenalinnal telített élményeket élhetnek át a Zólyom-mátyásfalusi kerékpáros ösvényeken (Zvolensko-Môťovské singletraily). Amennyiben csak a valódi kerékpározás hangulatát szeretnék kipróbálni az elektromos kerékpárral, ne habozzanak és vegyenek részt a farkaspetőfalvi (Vlkanová) Fort Geronimoban megrendezésre kerülő 2020. évi Szlovákiai országos e-bike találkozón (Celoslovenský ebajk zraz 2020 vo Fort Geronimo). A kerékpározás hívei az idén is kihasználhatják a korábbi években nagy népszerűségre szert tett besztercebányai kerékpáros autóbusz (banskobystrický cyklobus) szolgáltatásait, amely öt célállomásra: Malý Šturec, Donovaly, Šachtičky, Podkonice – Pleše, Hrochoť – Kyslinky szállítja a turistákat. Ez az autóbusz hétvégeken és ünnepnapokon közlekedik. Ennek a járatnak a sikerét a jelölt kerékpárutak és az elektromos kerékpárok töltőpontjai hálózatának a folyamatos bővülése is növeli.  

Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-4
Ebike túra a csúcsokra
Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-4
Forrás: slovakia.travel

A kerékpáros autóbuszon kívül egy túrabusz (turbus) is közlekedni fog, amely a Nagy Fátra Krížna hegycsúcsának tövében található Hotel Kráľová Studňa szállodáig szállítja el Önöket. A nappal élvezhető csodálatos kilátáson túl a csillagos égbolt kiváló minőségének köszönhetően az éjszakai látnivalók el fogják kápráztatni Önöket. Itt szabad szemmel és távcsövekkel is megfigyelhetik a csillagokat. Az érdeklődő közönség számra az idén is szerveznek autóbuszos kirándulásokat Királykútra (Kráľová studňa), ahol a csillagok megfigyelését szakmai előadás fogja kísérni és a kirándulást további más élmények is gazdagítják.

Öröm megismerni

Azoknak a kirándulóknak, akik szívesen barangolnak a természetben és ismerkednek új helyszínekkel, júniustól részt vehetnek a „Öröm megismerni” című regionális eseményjátékban, amely a korábbi nyári szezonokban nagy népszerűségre tett szert. A játék célja, hogy különböző események és körülmények segítségével segítsen megismertetni Közép-Szlovákia egyedülálló eldugott zugait, amelyeken keresztül a játékosok egy titokzatos kincshez jutnak el. Az eredeti feladatok megoldása felkelti nagyon sok látogató – főleg a gyermekes családok – érdeklődését, akiknek a nyári napjait változatosabbá teszi ez az eseményjáték.

Azok, akik egy kicsit másként szeretnék megismerni Besztercebányát (Banská Bystrica), részt vehetnek a Beszterce, a réz városa című városi játékban, vagy pedig a régió specialitásait rendszeresen felvonultató Food Tour idején szó szerint „megízlelhetik” ezt a rendkívüli várost. 

Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-3
Csodálatos környezet
Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-3
Forrás: slovakia.travel

Éjszakai városnézés, várlátogatás

A látogatók a hagyományos városnézésektől eltérő módon szervezett Éjszakai városnézések alkalmával is ismerkedhetnek ezzel a várossal. A séta során történelmi kardvívó csoportok interaktív jelenetek segítségével a város régmúlt történelmébe vezetik vissza a látogatókat. Ezek az éjszakai séták már harmadik szezonjuknál tartanak, és az idén további újdonsággal is fognak szolgálni. Besztercebányán kívül a régió más helyszínei is hasonló módon elevenítik fel a történelmet. A látogatók ilyen élményekben részesülhetnek Zólyomban (Zvolen), Garamszegen (Hronsek), Zólyomlipcsén (Slovenská Ľupča) és Körmöcbányán (Kremnica).  Az érdeklődők a közkedvelt éjszakai városnézéseken kívül a várurak által vezetett és magyarázattal kísért várlátogatáson vehetnek részt Pusztaváron (Pustý hrad) és a zólyomi várban (Zvolenský hrad), amely helyszínek részét képezik a Garam-menti vártúra útvonalnak (Pohronská hradná cesta). A történelem és a hadtörténet szerelmesei egészen biztosan örömüket fogják lelni a besztercebányai Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumával együttműködésben a Szlovák Nemzeti Felkelés (Slovenské národné povstanie) témakörében előkészítés alatt álló múzeumi élménylátogatáson. Azok számára, akik a bányászati hagyományokhoz kötődő helyeket szeretnék megismerni, a Borbála nyomában (Barborská cesta) felfedező útvonalat vagy az Európai Fugger útvonal (Európska Fuggerovská cesta) nemzetközi projektet tudjuk a figyelmükbe ajánlani, amely Besztercebánya (Banská Bystrica), Körmöcbánya (Kremnica) és Selmecbánya (Banská Štiavnica) bányászati múltját mutatja be.  

Családi programok

Amennyiben gyermekeik számára szeretnének élményekben dús nyarat szerezni, vigyék el őket a dóvali központba (stredisko Donovaly), amely nyáron a „gyermekek fővárosává” válik! Dóval (Donovaly) község, amely elsősorban téli sí központként tett szert ismertségre, csak 26 kilométerre van Besztercebányától. Néhány éve azonban már a nyári időszakban is rengeteg attrakciót és szórakozást kínál az oda látogatóknak. Ez a kínálat nem csak a téli, de a nyári szezonban is elsősorban a gyermekes családokat célozza meg. 

Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-7
Élmény a családdal
Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-7
Forrás: slovakia.travel

A TELEMIX Nová hoľa libegő völgyállomása mellett 2008 nyarán épült meg a FunAréna Donovaly kalandpark. Itt számos olyan attrakció található, amelyek nem csak a gyermekek, de a felnőttek számára is vonzó szórakozást nyújtanak. Ebben a kalandparkban különböző ugródeszkák és kötélmászó pályák állnak a vendégek rendelkezésére. A legnagyobb vonzerőt a toboggan csúszó bobpálya lépezi, amely egyike a Szlovákiában található két ilyen létesítménynek. Ennek pályája a libegő völgyi állomásához közeli lejtőn, csaknem 900 méter hosszon kanyarog a közös start és cél állomásig. A bobpályán a toboggan járművel való utazás során, a 7 ugratónak és 11 éles kanyarnak köszönhetően rengeteg adrenalin fokozó élményben lesz részük. A pálya leggyorsabb szakaszain maximum 45 kilométeres óránkénti sebességet lehet elérni.

A FunAréna részeként 2017 nyarán épült meg a Nová hoľa hegycsúcsra vezető libegő völgyi állomása és a bob pálya közelében található Egérke gyermek vízi élménypark. A vízi élménypark a Mišúty településrészen eredő forrásból táplálkozó kis pataknak köszönhetően született meg. Ezt a kis patakot a bobpálya völgyi állomása mellett létesített, a központ legkisebb látogatóinak szórakoztatására szolgáló új vízi attrakciókhoz terelték át. Az élménypark minden egyes része interaktív és a gyermekek maguk szabályozhatják, kipróbálhatják, megfoghatják vagy felpörgethetik azokat. A kötélmászó rámpán kívül további más olyan érdekes attrakciók is a gyermekek rendelkezésre állnak, mint a köves gyermekjátszótér, a halastó, a csúszda, vagy az „Archimédesz”, az „Öntöző”, amelyeken meggyőződhetnek az egyes fizikai törvények érvényesüléséről. A 2020. évi nyári szezonban elefántos körhinta és kis láncos körhinta is várja a legkisebb látogatókat. Valamennyi korosztály szórakoztatását szolgálja a közkedvelt zárt autópálya (autodrom).   

Elsősorban a legkisebb látogatók kedvence az egyedülálló „Donovalkovo” nevű gyermekvároska, amelyhez egy mini farm is tartozik. A városkában kicsinytett üzletek, szolgáltató létesítmények és intézmények várják a csöppségeket és szüleiket. A 3 és 12 év közötti életkorú gyermekek beleélhetik magukat az orvos, a bankár, a javítómester vagy a bolti eladó szerepébe. A 21 házikóból álló épületegyüttesben autójavító műhely, benzinkút, posta, és további más, miniatűr bútorokkal és a valóságos üzletekben vagy műhelyekben is előforduló egyéb tárgyak kicsinyített változatával berendezett szolgáltató egységek találhatók. A városkában rendszeresek az animációs gyermekprogramok, amelyeket gyakorlott animátorok irányítanak.

Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-1
Bob
Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-1
Forrás: slovakia.travel

A mini farmon különböző fajtájú törpe növésű állatokat tartanak. A dóvali (Donovaly) farm szamárnak, alpakának, törpe lónak, falabellának, kis kecskéknek, juhoknak, nyulaknak és tengeri malacoknak ad otthont. A gyerekek mintegy valódi gazdaként gondozhatják az állatokat. A gondozók felügyelete mellett, azokat etetve, tisztítva és fésülve tölthetnek el felejthetetlen pillanatokat az állatok társaságában. A kis gazdaként eltöltött idő végén minden résztvevő egy farmer igazolványt kap ajándékba. Ennek a szórakoztató létesítménynek egy közlekedési játszópark is a részét képezi, ahol elektromos és pedálos autók, rollerek, kerékpárok állnak a kis látogatók rendelkezésére. Ebben a közlekedési játszóparkban a gyermekek megismerkednek a közúti közlekedés alapvető szabályaival, majd a „vizsga” sikeres letétele után saját járművezetői igazolványt is kapnak.

Annak, aki nyáron látogat el Dóvalba (Donovaly), nagyon ajánljuk a Pavel Dobšinský mesevilágát megelevenítő, a Nová hoľa hegycsúcsra vezető libegő völgyi állomásától csak néhány méternyi távolságra található HABAKUKY mesefalu felkeresését. A Habakuky mesevilágot 15, nem szokványos elnevezésű, sajátos építészeti stílusú házikó, tojáshéj várkastély és a hozzá tartozó tó, valamint egy szabadtéri színpad és nézőtér alkotja. Az éhenkórászok a Lakomázóban kapható és eredeti mesés csomagolásban tálalt ízletes ételekkel csillapíthatják éhségüket. A házikókat, a mesebeli jelenteken kívül, a hagyományos és nem hagyományos mesterségeket ismertető érdekes tárlatok és bemutatók egészítik ki. A gyerekek a szomszédos réten állatokkal találkozhatnak, mászókákon, hintákon múlathatják az időt. A látogatók nyáron egy tűzrakó hellyel ellátott fedett lugasban foglalhatnak helyet és fogyaszthatnak frissítőket. A mesevilágban csak mesepénzzel – arany és ezüst Habakukokkal - lehet fizetni. A látogatók ezeket a pénzeket – mint eredeti szuveníreket – magukkal is vihetik.

Elektromos rollerral Donovaly környékén

A 2020 évi nyári szezontól kezdődően az egyre népszerűbb elektromos kerékpárok is a látogatók rendelkezésére állnak, amelyekkel útnak indulhatnak a Dóval-óhegyi (Donovaly -Staré Hory) részén, vagy a közeli Liptói medencében található számos kerékpáros túraútvonal valamelyikén. Amennyiben Önöknek csak kevés az idejük, vagy gyengébb a testi erőnlétük, akkor az Önök számára az elektromos roller jelenti az igazán jó választást!  A HUGO BIKE márkájú rollerek szilárd és stabil szerkezete megfelelő komfortot biztosít, alkalmasak a Dóval (Donovaly) környéki dombos vidék útjain való közlekedésre és a kezelésük sem igényel különösebb hozzáértést. A Nová hoľa hegycsúcsra vezető libegő völgyi állomásától csak néhány méternyi távolságra található az e-rollerek kölcsönző helye. A kikölcsönzött rollerhez egy a dóvali térség eredeti településeinek nevezetességeit magába foglaló ajánlott túraútvonalakat tartalmazó áttekintő térképet is adnak.

Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-5
E-roller túra
Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-5
Forrás: slovakia.travel

A két nemzeti park, az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra határán található Dóval (Donovaly) az előzőekben felsorolt attrakciókon túlmenően a hegyi turisztika kedvelői számára is kiváló lehetőségeket kínál. A korszerű TELEMIX ülőszékes libegő segítségével lehet feljutni a Nová hoľa hegycsúcsra, amely ideális kiinduló hely a Nagy-Fátra hegygerincein való túrázásnak. A kötélpálya a nyári szünidő végéig minden nap 18:00 óráig, félórás időközönként közlekedik. 

Polianka településről indul az úrvölgyi (Špania Dolina) bánya-vízvezeték rendszer nyomai mentén haladó tanösvény. Ez a vízvezeték rendszer már a XVI. százat elején a bányaművelés energiaigénye ellátását szolgálta.

Ajándék PARK SNOW kártya

A különféle látnivalók kínálata tényleg nagyon sokszínű, és egyetlen nap bizonyára nem lesz elegendő arra, hogy mindent megnézzenek és kipróbáljanak Dóvalon (Donovaly), Ezért ne habozzanak, és már most foglaljanak szállást Dóvalon (Donovaly). Valamennyi látogató, aki legalább 2 éjszakára foglal szállást az Infocentrum partnereinek létesítményeiben, PARK SNOW kártyát kap ajándékba. Ezzel a kártyával különböző, akár 40 %-os kedvezménnyel veheti igénybe a központ legkedveltebb nyári üdülési célpontjainak szolgáltatásait. 

Izgalmas és érdekes rendezvények

Egyéb más, előkészületben lévő rendezvények is csalogatják a Közép-Szlovákiába látogatókat. Ezek közül csupán néhányról, többek között a garamhalászi (Sliač) Nemzetközi repülőnapokról, illetve az amerikai old-timer gépkocsik és motorkerékpároknak a Route 66 Európai Központjából, Lopérból (Lopej) Liptószentmiklósra (Liptovský Mikuláš) szervezett hagyományos felvonulásáról teszünk említést. Ez a vonulás a két turisztikai régió, Közép-Szlovákia és Liptó közötti szoros kapcsolatot hivatott szimbolizálni. Érdekesnek ígérkezik a Route 66 útvonal mentén szervezett Európai vidéki nap. Ennek keretében valósul meg a „Szakácsok határok nélkül” rendezvény, amelyen világhíres főszakácsok mutatják be a hatvanhatos utak mentén található települések jellegzetes nemzeti ételeit. Úrvölgyön (Špania Dolina) augusztusban kerül sor a főleg rockzenét kedvelő közönség érdeklődésére számot tartó 7. ŠpaňRockFest fesztiválra, a hagyományos dzsessz-zenei Jazz Festival-ra és a MONTANA metálzene fesztivál 1. évadjára.   

A nyári szezont a Besztercebányai Önkormányzati Kerület Fejlesztési Ügynöksége által koordinált szeptemberi „Gruntovačka“ projekt zárja. Ennek keretében önkéntesek látnak neki a turisztikai érdekességek és a turistautak környékének megtisztításához. Az önkéntesek az elmúlt évi Gruntovačka során hihetetlen mennyiségű, 53 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze!  A Besztercebányai Önkormányzati Kerülettel folytatott együttműködés keretében a közeljövőben megvalósítandó több olyan projekt is előkészítés alatt áll, amelyeknek célja a régió hazai és külföldi látogatófogadó potenciáljának a növelése.

A közép-szlovákiai régió 2020 nyarán tényleg eredeti élményeket kínál, ezért ne habozzanak és töltsék el nálunk a nyarat!

Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-6
Kabinos felvonóval a csúcsra
Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-6
Forrás: slovakia.travel
Öröm megismerkedi Közép-Szlovákiával!    

centralslovakia.eu

Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-8