Szepesség - Szlovák Paradicsom - Igló Hír

Szepesség - Szlovák Paradicsom - Igló Hír

slovakia.travel - Támogatott tartalom
2020/07/01
A történelem, a természet és az aktív pihenés egyedülálló kombinációja teszi a Szepességet Szlovákia gyöngyszemévé.

Szepesség egy rendkívül gazdag régió, érdekes természeti szépségeivel és számos művészeti és történelmi műemlékével. A gótikus- és vasúti utak számos kulturális és történelmi emléke, az UNESCO listáján szereplő műemlékek és a gyönyörű természet minden látogatót elbűvöl.

A történelem, a természet és az aktív pihenés egyedülálló kombinációja teszi a Szepességet Szlovákia gyöngyszemévé.

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park Szlovákia egyik legszebb helye. A Szepes-Gömöri-karszt kis részét értékes természeti kincsei alapján nevezték el. A terület szépsége és természeti értékei évente rengeteg turistát vonzanak a környékre, akiknek a nemzeti park gyönyörű karsztfennsíkokat, mély kanyonokat, szakadékokat mágikus vízeséseket, hatalmas föld alatti barlangvilágot (Dobsinai-jégbarlang - UNESCO), hasadékokat, növény- és állatfajokat, és a legszebb kilátást őrzi. A Szlovák Paradicsom szépségében bármely évszakban gyönyörködhetünk, hiszen egész évben látogatható. A múlt évben több mint 700-ezer látogató gyönyörködött a táj szépségében.

Szepesség - Szlovák Paradicsom - Igló-2
Szepesség - Szlovák Paradicsom - Igló-2
Forrás: slovakia.travel

A Szlovák paradicsomban található további érdekességek

-    több mint 300 km kijelölt turistaútvonal, amelyek járhatatlan szakaszokon keresztül különböző technikai segédeszközökkel, például létrákkal, meredekségekkel és láncokkal érhetők el, 

-    egy kicsit több mint 400 kilométernyi kerékpáros útvonalak, amelyek lehetővé teszik, hogy a kerékpárosok ne csak a park szépségét, hanem a környező Szepességet is megcsodálják, 

-    lovasturizmus (újdonság a kijelölt lovas pályák),

-    sziklamászás kijelölt sziklamászó területeken, 

-    télen Jégmászás a vízesések jeges falain, 

-    csónakázás, úszás és vízi sportolási lehetőségek, 

-    nordic walking (újdonság a kijelölt pályák), 

-    sílesiklás és sífutás (újdonság a Dobsinai jégbarlang  sífutópálya), 

-    adrenalindús ejtőernyős ugrások és sétarepülések,

-   az aktív és passzív élvezet egyéb formái.

Szepesség - Szlovák Paradicsom - Igló-1
Szepesség - Szlovák Paradicsom - Igló-1
Forrás: slovakia.travel

A regionális idegenforgalmi szervezet Szlovák Paradicsom & Szepesség (Slovenský raj & Spiš) vonzó termékeket alkotott a turisták számára: a Szlovák Paradicsom & Szepesség turisztikai kártyát, amely tele van kedvezményekkel.  Mindenki, aki legalább két éjszakát eltölt a régióban található egyik partner szálláshelyen, INGYENES regionális Szlovák Paradicsom & Szepesség turistakártyát kap, melynek köszönhetően számos kedvező árengedményben részesül. 

További kedvezményekről

A Szlovák paradicsom ezen kívül vadvízi evezéssel is csalogatja látogatóit, ami a Hernád folyón, Szlovákia egyik leghosszabb szurdokvölgyén vezet keresztül. A Szlovák Paradicsom valaha leglátogatottabb része - amit 40 évvel ezelőtt pusztító tűz csorbított meg -, most újból elérhető a turisták számára is. A látogatók felfedezhetik a Kyseľ-szurdok – Ferrata HZS (Hegyi Mentőszolgálat) turistaútvonalat június 15-től - október 31-ig terjedő időszakban. A Ferrata technikai felszereltsége lehetővé teszi a kényelmes és biztonságos szurdok átkelését. 

További információ a Ferrata HZS és a Hernád-áttörés vadvízi evezésről

Správa Národného parku Slovenský raj, Štefánikovo nám. 9, Spišská Nová Ves

Tel.: +421 53 442 20 10, e-mail: slovraj@sopsr.sk, web: www.npslovenskyraj.sk  

Igló, a Szlovák Paradicsom kapuja

Igló - a szlovák paradicsom kapuja és egyaránt ideális kiindulópont a Szepesség bejárására. 2018-ban az első írásos említésének 750. évfordulóját ünnepelte. 2016-ban nyilvános szavazással a legszebb szlovák város (2017-ben és 2018-ban a második legszebb város) címet nyerte el.  

Szepesség - Szlovák Paradicsom - Igló-3
Szepesség - Szlovák Paradicsom - Igló-3
Forrás: slovakia.travel

Ismert, hogy hét csodájával rendelkezik:

•    Európa leghosszabb lencse alakú tere, amely Szlovákia legszebbjei közé tartozik és a maga nemében Európa leghosszabb tere

•    Szűz Mária Mennybevétele római katolikus templom Szlovákia legmagasabb templomtoronyával (87m)., mely kilátást nyújt a környező területre 

•    szecessziós stílusban épült Vigadó

•    Provinciális ház, eredetileg városházá, ma múzeum

•    18.sz. klasszicista stílusban épült Városháza 

•    Szepesi vásár (négy napos rendezvény tele élményel)

•    Az Úr Színeváltozása görög katolikus templom egyedi mozaikkal természetes anyagokból  (lenyűgöző területen, mintegy 400 m2-en helyezkedik el)

Szlovákia négy állatkertje közül az egyik ép Iglón található, több mint 530 állattal és 130 fajjal rendelkezik. A területhez tartozik még egy tágas amfiteátrum és a kötélpálya - Monkeyland, amely andrenalinnal dúsított élményeket biztosít. Nem olyan régen nyitották meg az Alex parkot Iglón, ami az egyik legnagyobb beltéri vidámpark Szlovákiában. Ezen kívül sok más aktív pihenési lehetőségeket kínál a város – fedett uszoda, tenisz pályák, bowling, téli sportpályák  és sport és hobby repülőtér mindenféle ugrás lehetőségekkel és még sok minden mást.

A kultúrára vágyó látogatók is megtalálják a magukét – meglátogathatják a Szepességi Múzeumot, Szepességi művészek galériáját a Szlovák Műszaki Múzeum bányászati kiállítását és a Szepességi színházat, és még bőven akad választási lehetőségük.

További információ a városról és a  kínálatáról...

Mobil App a látogatók számára

A város kifejlesztet a látogatók számára egy mobilalkalmazást, mely rengeteg információt nyújt a város műemlékeiről és történelmi épületeiről, turisztikai látványosságokról, eseményekről és várostervezésről az okostelefon-tulajdonosaknak. Az alkalmazás előnye az off-line működés. Az alkalmazás magában foglalja a GPS-navigációt és a térképeket, amelyek a felhasználó mozgását lokalizálja, miközben az érdeklődési helyére vezeti. A térképek tartalmazzák a kiemelt túraútvonalakat és kerékpárutakat. Az alkalmazás tartalmazza a sportról, kikapcsolódásról és a pihenésről való információkat. Az alkalmazás része a városban működő kulturális intézményeknek nyitvatartási ideje és az elérhetősége. A menü praktikus információkat tartalmaz, fontos telefonszámokat, tömegközlekedési kapcsolatokat, linkeket a városi weboldalhoz, stb. Figyelemreméltó az audio útmutató szlovák és angol nyelven.  A „Spišská Nová Ves“  alkalmazás az App Store vagy Google Play Áruház keresztül ingyen letölthető.

Az összes program áttekintése

visit.spisskanovaves.eu www.vraji.sk

További információkért keresse fel az Iglói Turisztikai információs központot.

Elérhetőség: Letná 49, Spišská Nová Ves, Szlovákia tel.: +421 53 429 82 93, e-mail: tic@mestosnv.sk, 

web: , fb: www.facebook.com/tic.snv 

Élményekben gazdag lesz a nyár Közép-Szlovákiában-8