Menü

sportág: TÚRA    táv: 1,66 km    szintemelkedés: 111 m    szintidő: 1,5 óra     nehézség: Könnyű (Családi)

Dobsinai jégbarlang túra

Ha Szlovákiában járunk a Szepes-Gömöri karszt területén, semmiképp se mulasszuk el meglátogatni az 1870-ben felfedezett, 5-7500 évvel ezelőtt keletkezett Dobsinai jégbarlangot.

A Dobsinai-jégbarlang Közép-Európa egyik leglátogatottabb jégbarlangja, amely az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként 2000 óta a Világörökség része. 

Dobsina városától kb. 6 kilométernyire északnyugat felé, a Ducsa-hegy oldalában fekszik. Autóval a Poprád és Rozsnyó közötti 67-es úton érhető el, Poprádtól körülbelül 30 km-re.

A parkolóból gyalog kell felmenni a barlanghoz. A kb. 800m-es erdei ösvény felső szerpentines szakaszát a tanösvény bemutató táblái szegélyezik.

Szintkülönbség kb. 111 méter, a feljutás körülbelül 25-30 percet vesz igénybe, a barlang bejárása is kb. 30 perc, hossza 515 m, átlaghőmérséklet odabent -3,9 - -0,2 °C.
 

Csodálatos jég formációk a barlangban ForrĂĄs: www.mozgasvilag.huGalériáért katt a képre!

1. Parkoljunk tehát le a barlangot jelző főépületek mellett az 67-es útról lekanyarodva.

2. A táblák jelzései alapján induljunk el az ösvényen a barlang irányába.

3. Az egyetlen Y elágazásnál haladjunk tovább balra felfelé.

4. A cikk-cakkban haladó felső szakasz után néhány perccel meg is érkezünk a barlanghoz, ahol belépőt kell váltani.

A barlang látogatása csoportokban, vezetővel történik, amennyiben szerencsénk van, éppen indul magyar nyelvű vezetés is. Ha egy kicsit több időnk van, akkor a teraszos pihenőnél az asztalok mellett érdemes kivárni, amíg ismét a magyar nyelvre kerül sor.

 

Összesítés

A Dobsinai jégbarlang túra hossza 1,66 km, az útvonal szintemelkedése 111 méter, szintideje 1,5 óra, nehézsége könnyű (családi). Az útvonal Szlovákia területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: szlovákia, Jégbarlang, túra