Mássz a felhők közé, evezz egy tutajon, ereszkedj le a titokzatos földalatti világba!

Mássz a felhők közé, evezz egy tutajon, ereszkedj le a titokzatos földalatti világba!

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/06/26
Szlovákia nemzeti parkjai felejthetetlen élményeket kínálnak
Hirdetés

Magas-Tátra - A világ legkisebb magashegysége

Szlovákia egyik legvonzóbb turisztikai célpontja – ahol a látogatók számtalan szebbnél-szebb útvonalon hódolhatnak a túrázás iránti szenvedélyüknek – a Tátrai Nemzeti Park. Szlovákia legrégebbi nemzeti parkjában több mint 600 km hosszú jelzett túraútvonalon túrázhatunk, melyek többek között a Magas-Tátra kilenc, turisták számára elérhető hegycsúcsára is felvezetnek. A hegymászó képesítéssel nem rendelkező bakancsos turisták a hegység más csúcsait kizárólag hegyi vezető kíséretében mászhatják meg – ezt az élményt azoknak ajánljuk, akik szeretik a kihívásokat. Az említett csúcsok közül legtöbben a Gerlachfalvi-csúcsot (Gerlachovský štít, 2655 m), Szlovákia legmagasabb csúcsát választják. A csúcsra indulók fizikai felkészültségüknek és az időjárási körülményeknek megfelelően, a hegyi vezető instrukciói alapján választhatják meg a csúcsra vezető útvonalat. A túra hossza és ideje az útvonal nehézségétől függ, kb. 10 órás magashegyi környezetben történő mozgásra kell felkészülni. A lélegzetelállító kilátást nyújtó csúcsra vezető út jelzett turistaúton kezdődik, később a sziklafalba beépített láncok, illetve kötélbiztosítás segítik a sziklás, meredek terepen történő feljutást. A nem mindennapi túra hajnalban kezdődik, a max. három főből álló csoport a hegyivezető vezetésével általában még sötétben, az érintetlen természet csnedjében sétálva kezdi meg a túrát. A mászás során kifejtett erőfeszítésért a Tátra legmagasabb csúcsa szemet gyönyörködtető panorámával ajándékozza meg a turistákat. A csúcs megmászása előtt az érdeklődőknek érdemes részt venni egy megfelelő alapképzésen, és ajánlott megmászni a Tátrai Nemzeti Park azon csúcsait, amelyek hegyi vezető nélkül is látogathatók.

Túrautak Magas-Tátra

Mássz a felhők közé, evezz egy tutajon, ereszkedj le a titokzatos földalatti világba!-1
Út a Gerlachfalvi-csúcsra
Mássz a felhők közé, evezz egy tutajon, ereszkedj le a titokzatos földalatti világba!-1
Forrás: tatraguide.sk

Vadvízi evezés egy hegyi folyón- Pieniny Nemzeti Park

A gyermekes családok, de a fizikailag kevésbé felkészültek számára is egyedülálló élmény jelent egy, a Tátrához közeli másik nemzeti parkban elérhető látványosság. A Pieniny Nemzeti Parkba látogatók jellegzetes, egymáshoz kötözött fatutajokon úszhatnak le a sebes sodrású Dunajec folyón. A tutajt a tapasztalt Mester és segédje irányítja, előbbi góral népviseletben, a hozzá tartozó fekete kalapban a tutaj elején állva a környező természethez kapcsolódó érdekességekkel, legendákkal szórakoztatja az utasokat. Az út során a legendákkal övezett hatalmas sziklafalak alatt hajózva izgalmas pillanatot élhetünk át. Ezek egyike a szlovák nemzeti hőshöz, a törvényen kívüli Juraj Jánošíkhoz is kapcsolódik. A Dunajec folyón történő 10 km-es tutajozás felejthetetlen élmény a látogatók számára.

Titokzatos földalatti világ - Szlovák-karszt Nemzeti Park

A Szlovák-karszt Nemzeti Park kiemelt helyet foglal el egy figyelemre méltó rangsorban – ez Közép-Európa legnagyobb karsztos területe, a legnagyobb földalatti területtel. Szinte hihetetlen, de a nemzeti parkban 1100 barlang és szakadék található, számuknak és egyediségüknek köszönhetően szerepelnek az UNESCO Kulturális és természeti világörökségi listáján. A nemzeti parkba látogatva érdemes leereszkedni a Szlovák-karszt legnagyobb barlangjába, a Domica-barlangba, amely egyedülálló karsztdíszítéséről híres. Aki a hosszabb útvonalat választja, megfelelő időjárási körülmények között az út egy részét egy földalatti folyón csónakázva teheti meg. A barlang kultúrtörténeti szempontból is fontos lelőhely, ahol a korai kőkorszkban élő ember életének és tevékenységének nyomait tárták fel. A legkorábbi, a település környékén élő ősemberek mindennapi tevékenységét dokumentáló leletek több mint 6000 évesek. A nemzeti park látogatói a Szlovák-karszt Nemzeti Park más barlangjaiban – mint pl. a Martonházi aragonit-barlang – is egyedülálló élményekkel gazdagodhatnak.

 

Hirdetés