Tereptriatlon Európa-bajnokság Visegrádon Hír

Terepsport.hu;http://www.terepsport.hu
2011/07/05
éremeső a hazai pályán, extrém kalandok a terepen
Hirdetés
Ismét tereptriatlon Visegrádon ! Két év kihagyás után (hiszen 2009-ben terepduatlon volt az árvíz miatt) rangos nemzetközi mezőny állt rajthoz a visegrádi Duna parton – köztük olimpikonok, világbajnokok, ismert színészek és magyar bajnokok.
A első alkalommal megrendezett visegrádi Tereptriatlon Európa-bajnokságon több aranyérmet szereztek  a magyar sportolók, köztük kiemelkedik azonban az U23 világbajnok Poór Brigitta (X2S TEAM) győzelme , hiszen az elit nők között is 4. helyen ért célba. A verseny legjobbjai a svájci  Renata Bucher és a spanyol Victor Manuel Del Corral Morales voltak. A paratriatloinisták első magyar Európa-bajnoki címét Boronkay Péter szerezte meg.
 
81673-etu-crosstriathlon-run-nevel_600.jpg Fotó: X2S TEAM, Kaposi Zoltán
 
A juniorok versenyével indult a nap , akik egy könnyű, gyors pályán versengtek egymással. Több külföldi szóvá is tette a pálya jellegét, de a versenyt a szigorú nemzetközi szabályok keretei között kellett megrendezni és ebbe nem fért be a nehéz junior pálya. A versenyben Audric Lambolez (FRA) és Jip Veelenturf (NED) nyerte, de a nőknél ezüstéremnek örülhettünk Király Kinga révén.
Az elit versenyben Magyarországon soha nem látott tempóval és lendülettel indultak a versenyzők - az különleges 22 km hosszú MTB pályát az időjárás is nehezítette, akárcsak a közel 800 m szintemelkedés és a szélsőségesen változatos terepviszonyok. A legjobb kerékpáros idő ezen a szakaszon 53 perc volt – a későbbi győztes spanyol versenyző igazából itt vívta ki a diadalt, bár a közel 8 km hosszú futópályán is a leggyorsabb volt. Ellenfelei között volt a férfi mezőnyben a többszörös olimpikon és világbajnok francia Olivier Marceau , a kétszeres világbajnok angol Richard Stannard vagy a többszörös XTERRA bajnok cseh Karel Zadak .
 
81673-etu-crosstriathlon-run-victor_600.jpg Fotó: X2S TEAM, Kaposi Zoltán
 
A nőknél nemcsak Poór Brigi jelentett veszélyt a svájci versenyzőnek, hanem a többszörös világbajnok osztrák Carina Wasle és a francia Marion Lorblanchet . Renata azonban magabiztosan tartalékolni is tudott a befutóra, hiszen a verseny utolsó szakaszán Marion utolérte, a sáros, mocsaras szakaszt együtt gyűrték le, de végül egy hosszú sprinttel Poór Brigi csapattársa szakította át a célszalagot.
A korosztályos versenyben a többszörös magyar bajnok Medgyes Gábor kemény csatában szerte meg az abszolút 2. helyet az olasz Davide Ballabio mögött, a nap legjobb magyar idejével. A mezőny nagyobb gondok nélkül teljesítette a versenyt, a célban a közönség számos magyar sikerek örülhetett.
 
A magyar Európa-bajnokok felsorolása
Arany  U23 Poór Brigitta (X2S TEAM) 20-24 Szabó Csilla Kincső (BEAC-Polythlon) 30-34 Gombos Károly (X2S TEAM) 65-69 Grőb János Paratriatlon Boronkay Péter
Ezüst Junior Király Kinga 20-24 Margull Dániel (BEAC-Polythlon) 35-39 Medgyes  Gábor 45-49 Dezső Sándor (X2S TEAM) 65-69 Szebeni Endre
Bronz 25-29 Horváth Zsolt (BEAC-Polythlon) 30-34 Frank Ádám 40-44 Bozsó Zoltán 65-69 Fröchlich Henrik
 
81673-etu-crosstriathlon-elite-male-smile_800.jpg Fotó: X2S TEAM, Kaposi Zoltán
 
Az eseményt a nemzetközi versenybírók sikeresnek és követendőnek ítélték meg, a szervezők már a jövő évi kihívásokat tervezik. A versenyt a X2S TEAM szervezte, ahol Magyarországon a legeredményesebb terepsportolók edzenek és érnek el nemzetközi sikereket.
Az EB futam után a MAHFUSZ Országos Bajnokság futói indultak a nehéz 13 km-es bajnoki pályának.
Az eredményhirdetésből és a versenyzők díjaink átadásában szerepet vállalt Kropkó Péter és Pindroch Csaba , valamint a megjelent nemzetközi versenybírók.
 
81673-etu-crosstriathlon-elite-female-smile_800.jpg Fotó: X2S TEAM, Kaposi Zoltán
 
A X2S versenysorozat 2011-ben még Egerben és Piliscsabán várja a sportág szerelmeseit és azokat is, akik szeretnék kipróbálni az „ évezred sportját ”, ahogyan egy nemzetközi szponzor értékelte az eseményt.
 
Hirdetés