A jövő új sztárja, Poór Brigitta... Hír

Karafa Balázs
2011/09/19
Az Xterra Switzerland futópályája, a 7-szeres Forma 1-es világbajnok Michael Schumacher birtokán át vezetett!
Hirdetés
Az idei évben második alkalommal került megrendezésre szeptember 10-én a svájci Prangins -ben, az európai XTERRA Világkupa sorozat záró futama, melyet óriási érdeklődé övezett - tekintve, hogy még az utolsó futam előtt is szoros küzdelmek alakultak ki a profik között a Europe Tour összetett pontversenyben! Az idei évben a legjobbak, azaz a PRO versenyzők kategóriájában felborult a papírforma és sok új csillag született! Elég csak a cseh lányt Helená Erbenová -t, a dél-afrikai Carla Van Huyssten -t, vagy ami számunkra még érdekesebb a svájci Zaboo Pro Team -ben versenyző Poór Brigittát említeni!
 
81856-CSC_6373.JPG
 
Brigi 22 évesen a PRO mezőny messze legfiatalabb versenyzője, aki kis híján túl van első profi szezonján. Nyugodtan nevezhető példa nélkülinek, hiszen az XTERRA tereptriatlon mint sportág, azok közé tartozik, ahová be kell érni, rengeteg rutint, tapasztalatot kell szerezni! Elég ha példaként említjük az egykori mountain bike sztárt, Shonny Vanlandingham -t, aki 41 évesen szerezte meg a tavalyi évben Hawaii-n, az XTERRA világbajnoki címet ! Ezen tapasztalatok megszerzésében nagy segítségére van a sportág többszörös Európa Bajnoka, Világkupa győztese, Brigi svájci csapattársnője Renata Bucher !
A tavalyi évben egy láncszakadás gátolta meg abban, hogy befejezze a viadalt, így rossz emlékekkel érkezett a verseny helyszínére.
 
81856-d_tmp_14_1315844127.jpg
 
A Genfi-tó partján csodálatos környezetben várták az érdeklődőket a rendezők. Kuriózumként említendő, hogy a futópálya, a 7-szeres Forma 1-es világbajnok Michael Schumacher birtokán át vezetett!
 
81856-d_tmp_6_1315844249.jpg
 
Közel 600 résztvevő kezdte meg, a triatlon versenyzésre pont ideális 19 ºC -os Genfi tóban az 1500m úszást! Brigi szokásos jó  úszásával, a 3. helyen lépett partra az olimpiai múlttal is rendelkező francia Marion Lorblanchet ,  és a dél-afrikai Carla Van Huyssten mögött, akik majd 3perccel úsztak el a mezőnytől! Ezek után a 32km hosszú kerékpáros pályán - amelybe nehezítésképpen, hegyi folyókon, patakokban kellett kerekezni - teljesen átrendeződtek az erőviszonyok! Brigi nagyszerűen haladt, és hamar utól is érte, a dél-afrikai lányt! Azonban a gyengébben úszó, de kiválóan kerékpározó nagy nevek is jöttek előre, így Brigi a 6. helyen kezdhette meg a 11km terepfutást , amit a szervezők különösen nehéznek, és technikásnak terveztek! A magyar lánynak közel 2,5 perc előnye volt a mögötte haladó dél-afrikai Carla Van Huyssten -el szemben, akinek futóteljesítményét, már a korábbi világkupákon megismerhettünk. ( Szardínián a 7. helyről futott fel a 3. helyre ) A cél előtt 1,5km-el utol is érte Brigit a dél-afrikai lány, de ő nem tudta, hogy Briginek van még egy sebességi fokozata , amit végül kihasználva 1 perc előnnyel csapattársnője, Renata Bucher mögött az abszolút 6. helyen fejezte be a viadalt!
 
81856-ERI_0050.JPG
 
XTERRA Switzerland végeredmény:
1. Marion Lorblanchet FRA 2. Sybille Matter SUI 3. Helená Erbenová CZE 4. Carina Wasle AUT 5. Renata Bucher SUI 6. Brigitta Poór HUN 7. Carla Van Huyssten RSA 8. Céline Augueux FRA 9. Heather Holmes USA 10. Colett Rampf GER
Ezzel az eredménnyel a fiatal tehetség, egy fantasztikus évet tudhat maga, az XTERRA Euopean Tour ranglistán is a 6. helyet szerezte meg.
 
XTERRA European Tour PRO Top 6
1. Marion Lorblanchet FRA 2. Renata Bucher SUI 3. Carina Wasle AUT 4. Helená Erbenová CZE 5. Carla Van Huyssten RSA 6. Brigitta Poór HUN
 
81856-EZI_0909.JPG
  A Europen Tour svájci zárófutamát követően, Brigitta egy pár nap pihenőt kapott, de a következő hétvégén már a hazai csapata az X2S-Team által rendezett piliscsabai terepduatlon Országos Bajnokságon áll rajthoz! Majd ezt követően már az idei év csúcspontjára a Hawaii XTERRA világbajnokságra utazik!
„ Különösen nehéz, hosszú szezon áll a hátam mögött, aminek azonban koránt sincs vége! Elmondani sem tudom, hogy mennyire  boldog vagyok, hogy a Zaboo , és Renata, mögém álltak, és segítenek mindenben, amiben csak tudnak. Óriási megtiszteltetés ez számomra, hogy egy ekkora világsztár a csapattársam! Rögtön 2 kerékpárt is a rendelkezésemre bocsátottak, egy 26-ost és amin a legtöbbet edzek, és versenyzek egy 29-est is! Ez a bizalom, óriási motivációt adott nekem az idei évre!
Idén, Spanyolországban ITU tereptriatlon világbajnoki címet szereztem az Elit U23 kategóriában, majd Visegrádon az Európa bajnoki címet is megszereztem, és persze jöttek az XTERRA világkupa futamok , ahol már a PRO-k között versenyzek! Úgy érzem sikerült felvennem a nagyok ritmusát, és  megtaláltam a helyem a mezőnyben, mindenki ismer és a lényeg, mindenki elismer ! A European Tour összetett kihirdetésekor 6-ként engem is a dobogóhoz szólítottak, ahol Dave Nicholas , az XTERRA World Tour sorozat megálmodója, fogadott! Majd mikor már mind a 6-an fent álltunk a dobogón, Dave szólt a nézőknek és a versenytársaimnak, hogy itt a jövő új sztárja, Poór Brigitta Magyarországról!   Ez mindennél többet ért! Következő versenyem, a piliscsabai terepduathlon országos bajnokság, de már mind lélekben, mind fizikailag a Hawaii XTERRA világbajnokságra készülök, amit október 23-án rendeznek! A PRO versenyzők közé kaptam meghívást, óriási megtiszteltetés ez számomra, rettenetesen nehéz verseny lesz!" - nyilatkozta Poór Brigitta portálunknak!
Hirdetés