Gyorsan futni fárasztó, játszva futni élvezetes

Terepsport.hu
Terepsport.hu
2011/05/30
Kalandpályán a tereptriatlon legjobbjai
Hirdetés

Az amerikai bajnokság és egyben a világ egyik – a versenyzők szavazata alapján - legnehezebb pályáján, az Alabama állambeli Oak Mountain parkban megrendezett XTERRA világkupa versenyen a világ jelenleg két legjobb versenyzője a kanadai Melanie McQuaid és a dél-afrikai Conrad Stoltz szerezte meg az aranyérmet.

 

Minden pálya közül ez a kedvencem” - nyilatkozta Stoltz a verseny végén - „csodálatos tóban úszunk, a kerékpáros pálya nehéz, technikás, látványos, mégis gyors és lendületes, technikailag is nagyon igénybe vesz mindenkit, a futás pedig nagyon kemény a végén, de csodálatos a nyomvonal. Öröm volt itt versenyezni.”

Ez a verseny egyben Conrad Stoltz jubileumi 40. világkupa győzelme volt!

 

81585-3-xterra-south-east-hugo-mtb_700.jpg
81585-3-xterra-south-east-hugo-mtb_700.jpg

 

Az úszás után még nagyon szoros volt a mezőny, a későbbi győztes a 4. helyen lépett partra. Stoltz kimagasló kerékpáros tudás hamar érvényesült, 2 perccel gyorsabban teljesítette a 30 km-es nagyon nehéz pályán kijelölt távot, mint a második leggyorsabb Dan Hugo és 4 perccel gyorsabban, mint a legnagyobb ellenfele, Josiah Middaugh. A legtöbb előnyt a „Blood Rock” szekción szerezte, egy hatalmas sziklákból kirakott meredek lejtőn, ahol szinte lassítás nélkül száguldott le.

A többszörös világbajnok taktikusan futott, még a nézőknek is kedvezett, hiszen engedte felfutni magára Hugot, de amikor az 200 méter távolságra ért, begyorsított és a célig macska-egér játékot játszva megtartotta előnyét.

Gyorsan futni fárasztó, játszva futni élvezetes.” - mondta a meglepett újságíróknak Stoltz.

Melanie McQuaid önmagát és a szakmai közönséget is meglepte, lazábban, könnyedebben versenyzett, mint az elmúlt hetekben.

Sokat tanultam az utóbbi időben Conradtól, igyekszem azokat a tapasztalatokat hasznosítani, amelyek neki is segítenek. Az egyik legfontosabb, hogy a versenyt, a pályát élvezettel, lazán kell fogadni, bármit is hoz! Nem szabad görcsölni a versenyen, el kell engedni a gondokat. Ez filozófia – és egyben a személyes siker záloga. Ez a pálya segít ebben, hiszen olyan, amilyennek kell lennie – nehéz, kalandos, élvezetes, trükkös, meglepő.”

 

81585-5-xterra-south-east-hugo-run_700.jpg
81585-5-xterra-south-east-hugo-run_700.jpg

 

Shonny Vanlandingham visszavágást tervezett a világbajnokságon elszenvedett kudarcáért, de hiába kerékpározott és futott a leggyorsabban, McQuaid úszó előnyét, nem tudta behozni, hiszen a kanadai hölgy is fantasztikus tempót diktált mindhárom számban.

Harmadikként a svájci Renata Bucher, a magyar U23 világbajnok Poór Brigitta márkatársa érkezett célba.

A verseny több résztvevője is jelentkezett a visegrádi Európa-bajnokságra, ahol ehhez a pályához nagyon hasonló körülmények között versenyezhetnek a résztvevők.

 

Eredmények
Férfiak
1 Conrad Stoltz 37 Stellenbosch, South Africa 2:22:22
2 Dan Hugo 25 Stellenbosch, South Africa 2:22:41
3 Josiah Middaugh 32 Vail, Colorado 2:26:05
4 Craig Evans 33 Hendersonville, Tennessee 2:27:40
5 Nicolas Lebrun 38 Digne, France 2:30:52

Nők
1 Melanie McQuaid 37 Victoria, B.C., Canada 2:39:58
2 Shonny Vanlandingham 41 Durango, Colorado 2:41:31
3 Renata Bucher 33 Lucerne, Switzerland 2:44:36
4 Christine Jeffrey 38 Guelph, Ontario, Canada 2:47:48
5 Emma Garrard 29 Park City, Utah 2:50:28

Hirdetés