Síelés Ausztriában Hír

Takács Viktor
Takács Viktor
2020/01/10
Ha Ausztriáról van szó, akkor a legtöbbeknek rögtön a nagy hegyek jutnak eszébe.
Hirdetés

Nem véletlenül, ugyanis az ország keleti csücskét leszámítva szinte minden valamire való csúcs 2000 méter fölé emelkedik. A várható hómennyiség szempontjából ez rendkívül fontos adottság. A nagy magasságnak köszönhetően nagyon sok síterep már bőven karácsony előtt síelhető szemben a kevésbé jó adottságokkal rendelkező országokkal (Szlovákia, Magyarország), ahol a legtöbb síterepen jellemzően csak év elején indul be a szezon (akkor is többnyire műhavon).

 

Utazás Ausztriába

A kiváló fekvés mellett jó minőségű utakkal, ezáltal általában könnyen megközelíthető pályákkal találkozhatunk, melyeket az utakhoz hasonlóan jól karban tartanak. Nagyobb hóesés idején is rendkívül hatékony az utak takarítása, ennek ellenére a hólánc minden autó esetében kötelező tartozék! Az utazás során számítani kell az autópálya matricán (a 10 napos matrica 2020-ban 9,4 €) felüli út vagy alagútdíjakra, ezekről érdemes indulás előtt tájékozódni! Az autópálya matrica már Ausztriában is megvásárolható online, ám ezt senkinek sem javasoljuk, ugyanis a vásárolt matrica leghamarabb 18 nappal a vásárlást követően használható (az osztrák törvényeknek köszönhetően), így ez a lehetőség ebben a formában kissé életszerűtlen.

 

Síszállások Ausztriában

Szállások tekintetében Ausztriában főleg családias jellegű panziókkal, apartmanokkal és nagyobb befogadóképességű szállodákkal találkozhatunk. A konkrét pályaszállások mennyisége kevesebb, mint pl. Franciaországban, ami szintén kedvelt úti cél a magyarok körében. Ez azt jelenti, hogy ha Ausztriába készülünk, meg kell barátkozzunk a reggeli kocsikázás gondolatával vagy választhatjuk a helyi tömegközlekedést is, amit sok helyen a síbérlettel térítésmentesen használhatunk. A szállások árfekvése a környező országok tekintetében a legmagasabb, egy, a sípálya közvetlen közelében eltöltött éjszaka ritkán áll meg 40 €-ban és a határ a csillagos ég... Persze mindenhol van olyan szállásadó, aki az olcsó(bb)ságban látja a piaci rést, ám ezen szállások minősége nem biztos, hogy hozza az elvárt szintet.

 

Hochkar
Hochkar

 

Sípálya árak Ausztriában

A pályák bérletárait tekintve elég nagy a szórás, ugyanis míg a magyar határhoz közel akár 40 € alatt is találunk napijegyet (pl. a Mönichkircheni jegy 37.5 €-ba kerül), addig Tirolban már közel 60 €-t kóstál egy napnyi csúszkálás (Sölden, 56 €). 

A nagy kérdés pedig, hogy pontosan hova érdemes menni! Mint bármilyen más kiruccanásnál, a síelésnél is az igények határozzák meg a helyszínt, érdemes mérlegelni a csapat összetételét, sítudását. Minél messzebb megyünk, jellemzően annál nagyobb és magasabban fekvő pályarendszereket érhetünk el. Célszerű azonban a kint töltött időt arányosítani a távolsággal, hogy ne az utazás vegye el a síelésre szánt idő nagy részét, pláne, hogy

sokaknak egyáltalán nincs szüksége 100 km pályára és 2000 m szintkülönbségre.

Aki csak egy napra ruccanna ki a sógorokhoz, azoknak Sthuleck-et vagy Mönichkirchent javasoljuk, mivel mindkét pálya a régióhoz képest magasan fekszik és viszonylag nagy pályarendszerrel rendelkezik.

2-4 napra már érdemes a Dachstein (Schladming) magasságáig nézelődni. Magyarok körében népszerű sícentrum pl. Murau, Lachtal és a Hochkar, ahol a pályán kívül is rengeteg magyarral találkozhatunk. Ha kicsit utánajárunk, akkor egy német szó nélkül eltölthetjük a vakációt, ugyanis szállásadót, síoktatót vagy pincért is találunk dögivel, akivel egy nyelvet beszélünk. Ezeket a terepeket főleg a nagycsaládosoknak javasoljuk.

Ha egy egész hetet rá tudunk szánni a síelésre, akkor már érdemes Ausztria nyugati végét, vagyis a Tirol/Arlberg régiót megcélozni. A 3000 méter fölé nyúló, gleccserekkel tarkított hegyek között olyan giga síterepeket találunk, amik közül nehéz választani. A tiroli völgyek (kedvenceink: Ötztal és Pitztal) és az arlbergi tartomány pályái méltán népszerűek nem csak a magyarok, de pl. a németek körében is. Ha a sok jóból egyet kell választani, akkor mi a Wildspitze árnyékában, az Ötz völgyében fekvő Sölden síterepét javasoljuk. Igaz, hogy a híres Ötzi, az ősember még hírből sem ismerte a síelést, ám ha ő is erre kóborolt, akkor minden bizonnyal jó hely!

 

Hütte kínálat Ausztriában

A hütték kínálata a helyi specialitásokat leszámítva nagyjából ugyanaz mindenhol, ám arra buzdítunk mindenkit, hogy engedje el Wienerschnitzel - Germknödel (gőzgombóc) – Apfelstrudel (almáspite) szentháromságot és kóstolja meg a tipikus osztrák barnamártásos húsokat vagy pl. Fleischnudelt (darált hússal töltött gombóc speckó mártással).

 

Hirdetés