Utaznál már külföldre? Ausztria és Horvátország felkészül a fogadásodra!

Utaznál már külföldre? Ausztria és Horvátország felkészül a fogadásodra!

Simon Ádám
Simon Ádám - Támogatott tartalom
2020/05/26
A megfelelő körültekintés mellett idén nyáron is lehetőségünk lesz külföldön túrázni és kerékpározni is.

Az elmúlt években fantasztikus élményekben volt részünk Horvátországban és Ausztriában, például az Ybbs folyó menti kerékpáros és túrázós lehetőségeknek köszönhetően. Sokáig kétséges volt, hogy idén is megismételhetjük-e mindezt, de a legújabb hírek szerint erre jó esélyünk van. Horvátországot már felkeresték az első vendégek és Ausztria is a turizmus újranyitásának újabb fázisához érkezett. 

Horvátország üdvözli a turisták visszatérését

Az első vendégek már felkeresték a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot és a dubrovniki városfalat

A kiváló horvátországi járványügyi helyzetnek köszönhetően a határok lassan, de biztosan megnyílnak azon turisták előtt, akik Horvátországban szeretnék eltölteni nyaralásukat. Az országba mindazok beutazhatnak, akiknek ingatlanjuk vagy hajójuk van Horvátországban és akik a határátlépéskor megfelelő dokumentumokkal igazolják tulajdonjogukat, illetve beutazásukat gazdasági és egyéb üzleti érdek indokolja. Azok is beutazhatnak, akik érvényes szállás- vagy charter foglalással rendelkeznek.

Horvátország
Utaznál már külföldre? Ausztria és Horvátország vár szeretettel!
Forrás: Nedjalkov Bea

A horvátországi turizmus fokozatos visszatéréséről tanúskodik a május 11.-17. között  realizált turisztikai forgalom is: ekkor ugyan is  az országba 9.000 külföldi érkezett, akik 85.000 vendégéjszakát töltöttek el Horvátországban. A zömében belföldi és a szlovén utazók leginkább a magánszálláshelyeket és a szállodákat részesítették előnyben.  Az Európai Unió égisze alatt megvalósuló kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően Horvátország várhatóan tovább tudja majd növelni a beutazó turisták számát. A horvátok leginkább a szomszédos vagy közeli országokból - úgy mint Magyarország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és természetesen a legnagyobb horvát turisztikai forgalmat generáló Németország - érkező autós turistákra számítanak.

A további turistaérkezések szempontjából jó hír, hogy Horvátországban megnyitottak a vendéglátó-ipari létesítmények és az éttermek, valamint a strandok, az uszodák, a nemzeti parkok és a természetvédelmi parkok, továbbá egyes turisztikai attrakciók is, mint például Dubrovnik várfala. A horvát házigazdák mindent megtesznek  annak érdekében, hogy biztonságban tudják az ideérkezőket, tovább erősítve ezzel Horvátország, mint biztonságos turisztikai célpont, nemzetközi státusát. 

A külföldi piacokról származó turisztikai forgalom igazi felpörgésé július elejétől valószínű, mivel akkortól indulnak be a nemzetközi légi járatok. A Croatia Airlines nemzeti légitársaság már beindította a Zágrábot Splittel és Dubrovnikkal összekötő belföldi járatait, illetve Európán belüli  új járatnyitásokat is tervez, például a Frankfurt-Zágráb, illetve május 25-től induló Zágráb-Amszterdam vonalon. Nagy valószínűséggel a közeljövőben további légitársaságok és utazásszervezők is indítanak majd járatokat Horvátországba.

Az aktuális utazási információk, valamint a  hatályban lévő egészségügyi és biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók a Horvát Idegenforgalmi Közösség honlapján. 

Az Ausztriába érkező vendégek számára készített biztonsági tájékoztatót az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal

Ausztria 1 hét múlva a turizmus újraindításának 2. szakaszához érkezik. Május 15. óta nyitva vannak a vendéglátóhelyek, és 29-én megnyitnak a szálláshelyek, a szabadidős létesítmények és az egyéb turisztikai attrakciók is.

Utaznál már külföldre? Ausztria és Horvátország vár szeretettel!
Maradjunk egészségesek!
Utaznál már külföldre? Ausztria és Horvátország vár szeretettel!
Forrás: Austria.info

Az osztrák kormány tájékoztatása szerint folynak a tárgyalások a határok kölcsönös megnyitásáról a szomszédos országokkal. Egy változás már történt: a minap életbe lépett magyar kormányrendelet értelmében Ausztriából Magyarország területére beléphet magyar állampolgár, ha „egy 4 napnál nem régebben készült, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2-teszt – eredményét tartalmazó, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében aktuálisan nem mutatható ki.“ (216/2020. V.21. Korm. rendelet) Karanténba akkor kell vonulnia, ha a belépést követő 14 napon belül COVID-19 fertőzés tünetét észleli (ugyanez vonatkozik a Magyarországra belépő osztrák állampolgárokra is). Bízunk benne, hogy ez az osztrák médiában már többször is említett júniusra datált határnyitás egyik előjele.
 
Egyre többen vágyakoznak a nyaralásra, elkezdtek tervezgetni, ugyanakkor átalakultak a preferenciák. Idén az üdülési döntés meghozatalának egyik legfontosabb szempontjává a biztonság vált. Ausztria mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyik legbiztonságosabb üdülési célpont legyen. A tervek szerint július 1-jétől hetente 65.000 szállodai és éttermi dolgozót tesztel majd rendszeresen az állam, hogy a vendégek még nagyobb biztonságban érezhessék magukat.

Az alábbi oldalon összegyűjtötték azokat a biztonsági tudnivalókat és viselkedési szabályokat, amelyek a szálláshelyek, éttermek, múzeumok, fürdők stb. látogatásával kapcsolatban a legfontosabbak. Az osztrák vendéglátók idén nyáron mindent megtesznek azért, hogy Ausztria ne csak az egyik legszebb és legbarátságosabb, hanem a legbiztonságosabb üdülőhely is legyen.