Síelés Olaszországban Hír

Takács Viktor
Takács Viktor
2020/01/07
Magas hegyek, síléces rendőrök, pizza és Bombardino.
Hirdetés

A szomszédos országokon kívül viszonylag sok magyar jár síelni Olaszországba. Az ország keleti csücskében fekvő síközpontok, mint pl. Tarvisio vagy Zoncolan a jó autópálya-rendszernek köszönhetően, abszolút vállalható távolságra vannak, igaz, csak többnapos csúszás esetén érdemes idáig elutazni. Olaszország már a nagy hegyek hazája, az alacsonyabban fekvő pályák is alulról karcolják a 2000 métert, gleccser terepeik pedig egy-két nagyon meleg időszakot leszámítva nyáron is síelhetők. Sípályái jól karbantartottak és a pályákon - a többi országban nem megszokott módon - rendszeresen találkozhatunk síléces rendőrökkel, akik ügyelnek rá, hogy minden simán menjen (pl. a tiltott helyen sítúrázókat lezavarják a pályáról).

Utazás Olaszországba

Az Olaszországba utazóknak rossz hír, hogy az olasz autópálya rendkívül drága, ráadásul a kapus rendszer miatt sokszor kell megállni, ami sok várakozás esetén elég zavaró tud lenni. Az aktuális szakaszonkénti díjakról az oldalon lehet tájékozódni, ám ez a választható angol nyelv ellenére a többi olasz weboldalhoz hasonlóan egy külföldinek gyakorlatilag kibogozhatatlan, így ajánlott inkább a rendszeresen frissített magyar oldalakat keresni, mint például ez. Ami viszont jó hír, az az, hogy a magyarok körében TOP 4 sípálya, a Zoncolan, Livigno, Cortina d’Ampezzo és Tarvisio minimális autópálya használattal, vagy akár anélkül is megközelíthető. Az utak minőségére és takarítására általában nincs panasz.

Piancavallo
Piancavallo

Olasz sípálya árak

Az ország árai elég széles skálán mozognak. Míg a kisebb síterepeken (Tarvisio, Zoncolan) 35-40 € között megúszunk egy napot, ami alig több, mint a határközeli osztrák, vagy akár a nagyobb magyar terepek ára, addig a nagyobb és más nációk számára is vonzó helyek (Cortina, Livigno) napijegy árai 55-60 €-val már verik az osztrák gleccser-terepek árait is. A szállások a sípályákhoz hasonló modellt követnek az áraikban, a kisebb terepeken a pálya közvetlen közelében is találni 20-30 €-ért éjszakát, míg ez egy nagyobb helyen gyakorlatilag lehetetlen, ott mélyen a pénztárcába kell nyúlnunk. Aki nem riad vissza a sok utazástól, annak arany középút lehet az ár-érték arányban az ország nyugati fele, vagyis a Francia határhoz közeli rész, pl. Bardonecchia, amely síterep a 2006-os Torinoi téli olimpia lesikló számainak adott otthont. Ebben a régióban egy 6 napos sízést szállással együtt meg lehet kapni 300 € környékén pályaszállással, ami 3000 méter közeli hegyekkel elég kecsegtető ajánlat.

Hütte kínálat az olasz sípályákon

Ha Olaszországról van szó, semmiképp nem feledkezhetünk meg a gasztronómiáról. Talán nem meglepő, hogy a legtöbb hüttében az étlap alapját az olasz tészták és pizzák adják. Aki szereti a krémleveseket, annak érdemes megkóstolni a helyi főzetet is, ugyanis az olaszok a krémleves gyártásban legalább annyira jók, mint a pizza készítésben. Szinte mindenféle zöldségből képesek varázslatos levest főzni! Ezenfelül természetesen mindenütt lehet kapni olyan gyorsan elkészíthető ételeket, mint a sültkrumpli vagy a hamburger, de na...! A sípályák tipikus itala a Bombardino, mely hagyományosan egy rész tojáslikőrből és egy rész brandyből tevődik össze és melegen fogyasztják. Ezt is érdemes kipróbálni!

Az olaszországi lehetőségek között gyakorlatilag minden típusú síző és mindenféle vastagságú pénztárcával rendelkező ember talál magának megfelelőt. Az ország jó választás lehet azoknak, akik már unják Ausztriát, vagy a szomszédos országokat, pláne akkor, ha szívesen veszik az olasz virtust és vendégszeretet.

Hirdetés