Újra utazhatunk az Alpokba Hír

Újra utazhatunk az Alpokba Hír

Pintér László
Pintér László
2020/06/05
Korlátozások nélkül Ausztria és Szlovénia már látogatható, de az igazi kérdés az, hogy milyen új körülményekre kell felkészülnünk a hegyekben a nyitás után?
Hirdetés

A koronavírus járvány lassulása miatt egyre több országban enyhítik vagy oldják fel a korlátozásokat. Szlovénia után mától Ausztriába is oda-vissza utazhatunk mindenféle korlátozás nélkül. De lássuk, mi a helyzet a többi alpesi országban, és milyen új szabályokra kell készülnünk a hegyekben!

A cikk írásának pillanatában érvényes szabályozás szerint az Alpok területén lévő országok közül csak Szlovéniába és Ausztriába utazhatunk turisztikai céllal korlátozás nélkül. Olaszország is megnyitotta már a határait, de a hazai szabályozás miatt hazatértünk után kötelező két hét hatósági házi karanténba vonulnunk. Az alpesi országokra jelenleg az alábbi utazási szabályok érvényesek:

Szlovénia: korlátozás nélkül utazhatunk

A kis alpesi ország az első volt, amely megnyitotta határait, és némi hezitálás után mára minden korlátozást feloldottak. Nem csoda, hiszen gazdaságuk a turizmusra épül.

Ausztria: mától korlátozás nélkül utazhatunk

Ausztria már korábban bevezette, hogy karantén és orvosi igazolás nélkül fogad magyar turistákat, a Magyarországra hazatérő magyar állampolgárok számára kötelező kéthetes hatósági házi karantént vagy negatív COVID-teszt szükségességét pedig . Mostantól tehát ide is korlátozás nélkül utazhatunk.

Németország: június 15-én nyit a szomszédos országok felé

Az országban továbbra is szigorú beutazási szabályok vannak érvényben, melyek nagyobb mértékű enyhítését június 15-re tervezik. A szomszédos országok felé ekkor nyitják meg határaikat, illetve a jelenleg a világ összes országára érvényes utazási kockázati figyelmeztetést feloldják az EU-tagországokra. Azt, hogy ezzel együtt jár-e, hogy ettől a naptól kezdve magyar állampolgárok turisztikai céllal is beutazhatnak, egyelőre nem lehet tudni. Bonyolítja a helyzetet, hogy a szabályozás tartományonként eltérő lehet. Hazatéréskor jelenleg ott is érvényben van a 14 napos kötelező hatósági házi karantén.

Olaszország: Már utazhatunk, de hazatéréskor két hét karantén

Az olaszok az EU-tagországok állampolgárai előtt. Így mi is korlátozás nélkül utazhatunk Olaszországba, ugyanakkor hazatérés után kötelező 14 napos hatósági házi karanténba vonulni.

Svájc: július 6-ától oldják fel a beutazási tilalmat*

Az alpesi ország június 4-én nyitotta meg határát Ausztria irányába, 15-étől pedig Olaszország kivételével a többi szomszédos országgal szembeni korlátozást is feloldják. A további EU-tagországokkal szembeni utazási korlátozásokat július 6-án oldják csak fel.

*Frissítés: Cikkünk megjelenése után két órával jelentette be a svájci Szövetségi Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vezetője, hogy a június 15-én tervezett szomszédos országok felé történő nyitást kiterjesztenék a többi EU-tagországra is. Így vélhetően tíz nap múlva Svájcba is beutazhatunk. A kérdés már csak az, hogy ugyanekkor a magyar kormány is feloldja-e a visszatérés után kötelező kéthetes hatósági házi karantént.

Franciaország: bizonytalan ideig továbbra is zárva a külföldi turisták előtt

Franciaországban némi késéssel kezdett terjedni a járvány, mértéke azonban jóval súlyosabb volt, mint Ausztriában, Szlovéniában vagy Németországban. Éppen ezért a korlátozások szigorúbbak, és azok enyhítése időben és mértékben is csúszik a többi alpesi országhoz képest. , és egyelőre semmilyen iránydátumot nem publikáltak ennek várható feloldásáról.

A legfrissebb, aktuális utazási szabályozásokat a konzuli szolgálat hivatalos oldalán találjátok. A helyzet napról napra változik, utazási szándék esetén érdemes folyamatosan figyelni.

Új szabályok a hegyi turizmusban

Az utazási, mobilitási korlátozásokat feloldották/feloldják ugyan, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden visszatérne a régi kerékvágásba, sőt. Elöljáróban leszögezhetjük, hogy

az idén már biztosan nem lesz semmi sem olyan, mint régen.

 

Ha másra nem is, de arra biztosan jó volt a koronavírus járvány, hogy felhívja a figyelmünket a személyi higiénia fontosságára. Alap, hogy nem tüsszentünk/köhögünk a levegőbe, de ha a kezünket tesszük a szánk elé, akkor azzal ugye nem fogunk kezet két perc múlva valaki mással, vagy nem fogdossuk a kapaszkodót a buszon. Lehetne sorolni az alapvető napi higiéniai etikettet, amely védene bennünket kevésbé súlyos járványhelyzetben is, de úgy tűnik, ezt csak akkor vesszük elég komolyan, ha az életünkre igazán komoly veszélyt látunk leselkedni. Az is bebizonyosodott, hogy az önálló felelősség, józan belátás igencsak korlátozott mértékben működik, ezért az országok különböző mértékű, de kötelező higiéniai előírásokat léptettek érvénybe, melyek a szabad mozgás visszaállítása után hivatottak a járvány újbóli fellobbanását gátolni.

Mit jelent mindez a hegyekben?

Nos, a társadalmi távolságtartás, divatos angol kifejezéssel social distancing alapján mindenhol érvényes a nem közös háztartással élőkkel szemben alkalmazandó, minimum másfél méteres távolság, továbbá számos helyen kötelező a szájat-orrot eltakaró maszk használata. Ez leginkább az alpesi menedékházakban okoz majd szembetűnő változásokat.

A német-osztrák menedékházak május 29-e óta fogadhatnak szállásra is vendégeket. A menedékházak nyitása természetesen elhelyezkedésüktől függően ennél jóval később következhet be, erről a hütte direkt megkeresésével kaptok felvilágosítást.

A német és osztrák hegymászó egyesületek (DAV és ÖAV) által üzemeltetett házakban az alábbi szabályokra készüljetek:

  • menedékházat csak egészséges állapotban szabad látogatni. Látható felső légúti tünetek esetén a kiszolgálást megtagadhatják
  • kötelező az arcmaszk viselése a menedékházak külső és belső tereiben is (tehát a teraszon is). Ausztriában az asztalnál ülve már levehető, Bajorországban az asztalnál ülve is csak a fogyasztás idejére vehető le
  • a nagyobb csoportosulást, emberek feltorlódását kerülendő kötelező közlekedési útvonalakat/tiltott ülőhelyeket jelölhetnek ki. Ezeket és a személyzet utasításait mindenkinek kötelező betartani
  • a vendégek személyes adatait elkérik, hogy járványügyi vészhelyzet esetén könnyítse a kontaktkutatást
  • kötelező a másfél méteres (Ausztriában egy méteres) biztonsági távolság betartása a menedékház minden helyiségében a nem közös háztartásban élők között; az éttermi asztalnál, a folyosókon, a mosdókban, mindenhol
  • a szabályok betartása sok helyen az ülőhelykapacitás korlátozásával jár együtt, így számítsatok hosszabb várakozási időre a rendelésnél. Népszerű, forgalmas házaknál legyen nálatok elég enni- és innivaló arra az esetre, ha esetleg egyáltalán nem kerülnétek sorra

 

Szállás hüttében

Fel kell készülni rá, hogy a szigorú higiéniai előírások miatt több menedékházban egyáltalán nem tudják biztosítani a szálláslehetőséget, akkor sem, ha korábban erre volt lehetőségük. A legtöbb helyen pedig kapacitáscsökkenésre kell számítani.

  • hüttébe tervezett szállás esetén ezentúl a foglalás nem ajánlott, hanem kötelező. Csak a visszaigazolt szállásfoglalás érvényes
  • a szálláshoz saját hálózsákot (nem elég a huzatként működő hüttehálózsák!), hozzá való huzatot és igény szerint párnát magunkkal kell vinni, a hütte nem biztosít ágyneműt/pokrócot!
  • az étteremben a limitált kapacitás miatt sávos étkeztetés sok helyen előfordulhat
  • a mosdóhasználatot is hálóhelyiségenként idősávokhoz köthetik
  • a hálótermekben (Lager) országonként eltérő módon próbálják betartatni a másfél méteres távolságot. Bajorországban például a hálóterem kapacitásától függetlenül két háztartás tagjai alhatnak csak egy helyiségben. Ausztriában egyes házakban fizikai elválasztókat szereltek fel a matraclágerekben. Ahol erre nem volt lehetőség, ott is előírás a másfél méter betartása.

Franciaországban is készülnek a házak nyitására, de csak nagyon óvatosan és fokozatosan teszik meg azt. Mire magyar turisták számára is megengedett lesz a beutazás, vélhetően kialakulnak a pontos szabályok. A házakat júliusban már a higiéniai előírásoknak megfelelő maximális kapacitással szeretnék működtetni. A német nyelvterülethez hasonló szeparációs megoldásokra lehet majd számítani, illetve a Vanoise Nemzeti Parkban a ház melletti sátras elhelyezést is opcióként veszik számba.

, hogy az előírások betartásának módja házanként változhat, így mindenképp érdeklődj utazás előtt. Általánosságban elmondható, hogy a hütték éttermi részén egymáshoz közel csak olyan társaság tagjai ülhetnek, akik ismerik egymást. A társaságok között a javasolt két méteres távolságot meg kell tartani. A társaságok keveredése ellenjavallt. Társaságonként legalább egy fő adatait elkérik az esetlegesen felmerülő kontaktkutatás miatt. Kiszolgálás kizárólag az asztalnál történhet. Szállás esetén itt is hozni kell a hálózsákot, huzatot, kézfertőtlenítőt/szappant, törölközőt, és minden szemetet le kell vinni a völgybe.

Olaszországban már szabad minden hegyi sporttevékenység, ott a kötelező minimális távolság kettő méter (amely tevékenységeknél ez nem tartható be, ott maszkot kell feltenni). A felszereléshasználat kapcsán tartományonként eltérő, de szigorú higiéniai/fertőtlenítési előírásokra lehet számítani.

Csoportos hegyi sportolásnál mindenhol maximálják a csoport létszámát. Ausztriában vezetővel együtt hat, Olaszországban vezető nélkül maximum négy fő, Franciaországban maximum 10 fő alkothat csoportot. Olaszországban a vezetett túrák előtt ellenőrzik, hogy a résztvevőknek nincs 37,5 fok feletti hőemelkedése. Ausztriában az Osztrák Hegyi- és Sítúravezetők Szövetsége részletes kritériumrendszert alkotott a csoportos hegyi foglalkozások és tanfolyamok számára, ahol  minden esetben hat főben maximálják a csoport méretét.

A hegyi sportolásra vonatkozóan érdemes a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség járványügyi és higiéniai ajánlását figyelembe venni.

Ha valaki síelni szeretne, Ausztriában kinyitott Kaprun és Hintertux, továbbá holnap nyit a Mölltaler Gletscher.

Hirdetés