Síelés Magyarországon Hír

Takács Viktor
Takács Viktor
2019/11/01
Milyen esetben érdemes a hazai sípályákat választani?
Hirdetés

Évről évre felmerülő kérdés, hogy Magyarországon vagy inkább külföldön érdemes-e síelni!?

A nagyobb hazai síterepek jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt pár évben, így egy 1, vagy egy pár napos síelésre egyre inkább érdemes itthon maradni. Magyarország sípályái - ahogy a két legnagyobb és egyben legnépszerűbb síterep is: Mátraszentistván és Eplény - többnyire az ország északi felében helyezkednek el, de az hazánkban nagyon kevesen vannak olyanok, akik időben hamarabb elérhetnek egy hasonló adottságokkal rendelkező külföldi régiót.

A magyarországi sípályák legnagyobb sajátossága a (hó)bizonytalanság

Öröm az ürömben, hogy manapság ezzel a közeli külföldi sípályák többsége is így van, nem nagyon szenvedünk hátrányt velük szemben. Ebből következik, hogy Magyarországon nagy valószínűséggel műhavon síelhet az ember! Persze ehhez is szükség van a megfelelően hideg időre és jó sok hóágyúra, amellyel sajnos nem minden síterepünk rendelkezik. A technika fejlődésének és az ezzel párhuzamos beruházásoknak köszönhetően két nagy síterepünk hómennyiség terén többnyire gond nélkül hozza az aktuálisan elvárható szintet, az évi síelhető napok száma van, hogy meghaladja a 100-at. Mindkét hely mikroklímája nagyon szerencsés a síelést illetően, a hó minősége melegebb időben is elfogadható marad.

A budapesti régió számára könnyen elérhető pálya még a visegrádi Nagy-Villám, amely szintén rendelkezik hóágyúkkal, ám méretéből, csekély lejtéséből és szegényes infrastruktúrájából adódóan nem veszi fel a versenyt Eplénnyel vagy Mátraszentistvánnal. Érdemes megemlíteni még a pécsi Misina tetőt, Dobogókőt, a Nagy Hideg-hegyet és a Normafát, mely síterepek nem rendelkeznek hóágyúval (Normafán felvonó sincs), de megfelelő mennyiségű természetes hó esetén síelhetőek. Pécsen a 2017/18-as szezonban pl. 34 napot volt nyitva a pálya, ami már „kézzel fogható” mennyiség! Mindent egybevéve Magyarország két legnagyobb síterepe, Eplény és Mátraszentistván a minőség terén felveszi a versenyt külföldi versenytársaival, míg a többi magyarországi síterep inkább „tűzoltásra” való!

 

Síelés ára külföldön és itthon

A külföld/nemkülföld kérdésre az árak szemszögéből nézve már nem olyan egyértelmű a válasz. A Magyarországi sípályák árfekvése lassan, de biztosan közelít a külföldi árakhoz. Természetesen itt nem a budapestiek körében népszerű Donovaly vagy a Chopok árait kell figyelembe venni, azok ugyanis népszerűségükből és a régióhoz képest kiemelkedő adottságaikból adódóan lassan svájci árakon üzemelnek. A hasonló adottságú síterepek külföldön harmincegynéhány eurós napijegy ártól elérhetőek, amit a Mátra még csak közelít a maga 7500 Ft-os (23-24 €) napijegy árával, ám Eplény a 9500 Ft-os (30€) jeggyel már erősen súrol. Ezt talán kompenzálja az, hogy a vendéglátóipari egységek az elsőre magasnak tűnő áraikkal még mindig messze alulmúlják mondjuk az osztrák hütték árfekvését. A kölcsönzési és oktatási tarifákat tekintve abszolút európai árakkal találkozhatunk, ezen itthon sem tudunk spórolni. Egy napra egy komplett felszerelés kicsivel 8000 Ft alatt vihető el, míg egy óra csoportos 5000-, egy óra magán oktatás pedig 16-18 000 Ft-ba kerül. Ezek az adatok a 2018-19-es síszezon árai.

Ami a rutinos síelő számára nem újdonság az az, hogy hétvégén Magyarországon is tömeg van a sípályákon! Nincs ez másképp a környező országokban sem, ha nincs időnk hét közben menni, erre fel kell készülnünk. Ehhez társul az is, hogy a kevés lehetőségből adódóan Magyarországon ugyanarra a pályára kényszerül a gyakorlott- és a bukdácsoló síző is. Magyarán mondva - pláne hétvégén - sok kezdőre kell felkészülni, többre, mint általában külföldön. Ők lassítják a felvonókat és kevésbé körültekintően síelnek, így fokozottan figyelni kell rájuk. 

 

A magyarországi sípályákat tehát ajánljuk mindazoknak, akik egy kellemes hüttézéssel egybekötött síelésre vágynak, tudnak élni több ezer méteres szintkülönbség nélkül is, nem akarnak 5-6 órát kocsikázni és egy picivel több toleranciával rendelkeznek, mint amennyire külföldön általában szükség van!

 

Hirdetés