Síelj Szlovákiában

Takács Viktor
Takács Viktor
2020/01/10
Az ország komoly síélettel és rengeteg sípályával rendelkezik.
Hirdetés

Ha síelésről beszélünk, akkor hazánk északi-, különösképpen északkeleti felében élőknek Szlovákia lehet a kézenfekvő választás.

Íme Szlovákia, és amit a helyi síelésről tudni érdemes

A környező országok hegységeit és azok magasságát tekintve Szlovákia rendelkezik a legalacsonyabb felhozatallal.

Bár a Magas-Tátra csúcsai több helyen is meghaladják a 2500 métert, ezekre nem visz olyan felvonó, amelynek tetejéről kijelölt pályán tudunk lecsúszni. Ennek ellenére az ország komoly síélettel és rengeteg (80) sípályával rendelkezik. A hegyek méretéből adódóan itt sehol sem találkozhatunk óriás síterepekkel, és a szomszédos sícentrumok "átfedése" sem jellemző, így egy 40-50 km pályarendszerrel rendelkező síterep már kifejezetten nagynak számít az országban.

Az egyre enyhébb telek és az alacsony fekvés miatt egyre több helyen kell nagy részben műhóval megelégednünk, ám ez nem feltétlenül korlátozza az élményt! A magyarok körében főleg az Alacsony-Tátra síterepei a népszerűek, bár ezek sincsenek sokkal közelebb, mint pl. a Magas-Tátrában fekvő Tátralomnic. A két legnépszerűbb pályarendszer Donovaly (11 km pálya) és a Chopok (44,5 km pálya).

Utazás Szlovákiába

Bár egyik síterep sincs 300 km-nél messzebb (Donovaly csak 204), megközelítésük mégis közel 4 órát vesz igénybe Budapestről, ami jól mutatja a szlovák úthálózat kiépítettségét. 2021 végén átadták az M3/M30-es autópályát egészen a határig, így pl. Tátralomnicot gyorsabban el tudjuk érni, még akkor is, ha távolságban így ez egy kerülő.  Az észak-dél irányú nagy forgalmú utak, amelyek hágókon vezetnek keresztül, viszonylag jól karbantartottak és havazás esetén takarítják is őket. Az útdíj fizetést Szlovákiában sem (vagy csak nehezen) tudjuk elkerülni, egy 10 napos matrica kerek 10 €-ba kerül. A téli abroncs télies útviszonyok között Ausztriához hasonlóan szintén kötelező, és hólánc sem árt, ha van nálunk!

Sípálya árak Szlovákiában

Ami egyértelműen az ország mellett szól, az az árszínvonal! Bár az utóbbi időben mind a síbérletek, mind a hütték mind pedig a szállások árfekvése az Alpokban megszokottakhoz közelít. Bár míg a fent említett Chopok síterep árai (egy nap kb. 50€ - ha a helyszínen veszed, elővételben sokkal olcsóbb) a terep kiemelkedő népszerűsége miatt meghaladják a nyugati szintet, addig a többi pályán, pl. a szintén említett és kedvelt Donovalyban 41, Táléban 29 €-ért csúszhatunk naponta. A vendéglátó ipari egységek árai kéz a kézben járnak a síbérletével.

Chopok
Chopok

Hütte kínálat a Szlovák sípályákon

A nagyobb és drágább pályákon „alpesi áron”, 10 euró környékén szerezhetünk be egy főételt, viszont ugyanez az átlag szlovák sícentrumokban akár fele ennyiért is elérhető. Azok a szemfülesek, akik a pálya felé menet nyitott szemmel járnak és detektálják a helyi büfésort, azaz a nem közvetlenül a pálya mellett található éttermeket, még ezeken az árakon is foghatnak pár eurót! Ezen olcsóság tudatában bátran rendelhetjük meg a szlovákiai síelés elmaradhatatlan tartozékait, a juhtúrós sztrapacskát vagy a káposztalevest, melyeket illik tátra teával kísérni.

Síszállások Szlovákiában

Szállásokat a sípályák közelében szép számmal találunk. Már főszezonban is van pályaszállás 45 €/fő/éjtől két ágyas szobákban reggelivel, ami nagyon barátságos ár az Alpokban jellemző kb. 60-70 €-hoz képest. A tendencia itt is a szokványos, minél messzebb kerülünk a pályától, a szállások annál olcsóbbak lesznek. Akinek csak egy ágyra és egy takaróra van szüksége és nem rest reggelente kocsikázni egy kicsit, az akár 15 €-ra is lemehet éjszakánként.

Mindent egybevéve Szlovákia nagyon jó választás a nagycsaládosoknak, ahol a „sí igény” nem a tutira nyakig érő porhó és 100 km pálya, továbbá számít az is, hogy a pénztárca nem ürül ki teljesen!

Szlovák sípálya bérletárak, hójelentés, időjárás, stb...

 

 

Hirdetés