Síelés Szlovéniában Hír

Takács Viktor
Takács Viktor
2020/01/08
Kedvező árú síelési lehetőségek viszonylagos közelségben.
Hirdetés

Ha síelésről beszélünk, általában nem Szlovénia az az ország, ami először az ember eszébe jut. Nem véletlenül, ugyanis a többi alpesi országhoz képest kevés, összesen 31 sítereppel rendelkezik. Ez valóban kevésnek hangzik, ám ha az ország terültéhez viszonyítjuk (mely még negyede sincs Magyarországénak), akkor Ausztriát leszámítva (aki kiemelkedően sok, 257 síterepet üzemeltet) ez a szám teljes mértékben felveszi a versenyt a többi európai országgal. A Júliai-Alpok, mely Szlovéniában a lejtőket „szolgáltatja” a téli sportolóknak, az Alpok egyik legszebb része, viszont alacsonyan fekvő sípályái és a Földközi-tenger melegítő hatása miatt általában kevésbé kényeztet el minket természetes hóval.

Az elmúlt évek gigászi hómennyisége épp rácáfol erre az állításra, ám sajnos nem lehet mindig kolbászból a kerítés! A boveci pályát leszámítva, ami majd 2300 méterével az ország legmagasabban fekvő sípályája, a többi nagyobb síközpont átlagos hómennyisége (a hegyen) messze nem éri el az 1 métert. Öröm az ürömben, hogy minden nagyobb síterep kellő mennyiségű hóágyúval rendelkezik ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű havat gyártsanak az egyébként az átlagosnál kicsit később kezdődő főszezonra. A pályák általában jól karbantartottak és könnyen megközelíthetőek sőt, egymástól való távolságuk (itt természetesen a síközpontokra gondolunk) is elenyésző, így egy sítúra alkalmával akár ugyanarról a szállásról érdemes több síterepet is bejárni! Jórészt kék és piros pályákkal találkozhatunk, így főleg családoknak és azoknak a sízőknek ajánlott ide utazni, akik nem keresik a fekete pályákat és az extrém kihívásokat. Persze pl. a Bovec-Kanin síterepen, mely már közvetlen összeköttetésben áll az olasz Sella Nevea pályarendszerrel, az ilyen irányultságúak is találhatnak ezt-azt...

 

Utazás Szlovéniába

Az ország autópályáit minden más európai országhoz hasonlóan itt is útdíj fejében használhatjuk. Az egy hetes matrica ára személygépkocsira 15 €, mely matricát érdemes már a határátkelés előtt megvásárolni. Az Ausztria irányából az A 11-es autópályán érkezőknek kell számítani továbbá arra, hogy a Karawanken alagút pluszban fizetős, ennek ára 7,4 € egy irányba. Online matrica vásárlására nincs lehetőség, továbbá a felragasztott matrica ellenőrző szelvényét is meg kell őrizni, ugyanis később egy „megállítós” ellenőrzés alkalmával ezt kérhetik.

 

Szlovén sípálya árak

Szlovénia legnagyobb előnye, Szlovákiához hasonlóan az árfekvése. Egyedül Bovec-Kanin napijegye csúszik kicsivel 35 € fölé (37€), minden más pályán ezen ár alatt csúszhatunk. A pályaszállások apartmanokban már akár 20€/fő/éj-től elérhetőek, ám itt önellátás esetén érdemes odafigyelni a végtakarítási díjakra, ugyanis ezek nem mindenhol vannak egyértelműen feltüntetve. Természetesen választhatunk szállodát is hasonlóan jó árakon. Szlovéniát sokak számára rendkívül vonzóvá teszi a széles wellness kínálat. Sok síterep, pl. Krvavec közelében találunk szuper fürdőkomplexumokat (pl. Terme Snovik), mely még emlékezetesebbé teheti a téli aktív pihenést.

 

Hütte kínálat a szlovén sípályákon

A síelés természetes velejárója a hüttézés! A szlovén hüttékben nem csak a megszokott és talán már meg is unt osztrák kínálattal találkozhatunk. Sokféle olasz tésztából válogathatunk, kérhetünk különféle zöldség és gombakrémleveseket és megkóstolhatunk helyi különlegességeket, mint pl. jellegzetes szlovén felvágottakból és sajtokból álló tálakat. Az étkezések méltó kísérője pedig egy jó minőségű helyi sör vagy bor lehet!

 

Cerkno
Cerkno

 

Na de, akkor mégis hova? Magyarországhoz a legközelebb eső nagy síterep a Maribor-Pohorje, ami az ország legnagyobb síterepe a maga 41,5 km-es pályarendszerével. Bő 3 óra alatt érhető el Budapestről, így akár a közeli, szintén olcsó szlovák síterepek riválisa is lehet. Talán a legjobb választás azonban a kicsit messzebb elhelyezkedő Krvavec, mely majd’ 2000 méteres magasságával csábítja a síelőket, és Ljubljanához való közelsége még érdekesebbé teheti az idelátogatók számára.

A fent már említett Bovec-Kanin, továbbá a Bohinj-Vogel és Kranjska Gora síterepek már mélyen a hegyek között fekszenek, így megközelítésük több időt vesz igénybe, ám ha több napra érkezünk, akkor melegen ajánlott kipróbálni őket!

  

Hirdetés