Magyar Nemzeti Parkok Hete 2010 Hír

Magyar Nemzeti Park Igazgatóság;http://www.nemzetipark.gov.hu
2010/06/09
Ha nem lestél még gyurgyalagra, nem cserkésztél hódot vagy vidrát, és nem tudod hogyan ütik a tökmagolajat, nem éltél még igazán!
Hirdetés
A 2007-ben indított programsorozat célja, hogy az ehhez hasonló lemaradásokat mindenki behozhassa.
A központi nyitórendezvényre június 12-én , Pityerszeren, az Őrségi Nemzeti Parkban kerül sor. A „zöld forgatag”-ban a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság munkatársai várják az érdeklődőket játékos vetélkedőkkel és ingyenes szakvezetéses túrákkal „ gyalog-kerékpáron-szekéren ”. A kínálatot helyi és nemzeti parki termékek bemutatója és „ parasztolimpia ” színesíti.
 
Június 14-től egész héten át izgalmas kalandtúrák, ingyenes családi programok és kedvezmények követik egymást.
Az Aggteleki Nemzeti Parkban csillagászati és denevérismereti túra keretén belül mutatják be az éjszakai lényeket és fényeket. A „lepkelesen” szebbnél szebb repülő csodákat kaphatunk lencsevégre. A szögligeti Szent Iván napi játszóházban tűzugrás és kincskereső túra várja a kicsiket és nagyokat. A Baradla-barlang aggteleki fogadóterében a „Zöld Sziget” érdekes természetismereti játékokkal vár mindenkit. Ezen a héten 50% kedvezménnyel vehető igénybe az aggteleki rövidtúra és a Vörös-tói középtúra.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban , Balatonedericsen a Csodabogyós-barlangban kedvezménnyel tehetünk izgalmas kalandtúrát, Fonyódligetről indul a Bogaras túra, Vörsön tájházlátogatás lesz, Balatongyörökön denevérek hálózása, Bándon pataktúra. Június 19-én Tihanyban Levendula-fesztivál, vasárnap a Szentgáli-kőlik barlangban túrázhatunk.
Június 20-án a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szervez túrát, amely érinti az „Őserdő” területét. A különben zárt területre ezúttal szakember kíséretében léphetnek be a túrázók.
A Duna–Dráva Nemzeti Park szakvezetéses túrát szervez az Irma-úton, látogatást a Dráva Kapu Bemutatóközpontba. Az ismerkedés kedvenc gombáinkkal nevű mecseki túra is hasznos lehet, akárcsak a tárlatvezetés a Fehér Gólya Múzeumban és a Homokbuckáktól a házi sajtig elnevezésű jelvénygyűjtő túra. A Hódító hód kenutúra pedig a Vén-Dunát járja be.
A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság gyurgyalaglest hirdet az esztergomi lőtérre, és borkóstolóval egybekötött irodalomtörténeti est lesz a Jókai kertben Budapesten. Nagykovácsiból kirándulás indul a Szénásokra, lesz szakvezetés a farmosi nagy nádas körül, illetve séta a Gerecse szentélyében és a Haraszt-hegyi tanösvényen. Az alcsúti Vízház Ökológiai Oktatóközpont megnyitóján Kincses Veronika énekesnő tart önálló estet.
A Fertő–Hanság Nemzeti Parkba érkezők hajnali madárlesre indulhatnak a Fertő szikes tavaihoz vagy kedvezményes áron vehetnek részt a Fertő nádasainak felfedezésére szervezett kenutúrán.
A Hortobágyi Nemzeti Park leggazdagabb madárélőhelyei az Öregtavak. A tavak nádasai madárdaltól hangosak, ahol nádiposzátákat, tücsökmadarakat, kékbegyeket, barkós- és függőcinegéket figyelhetünk meg. A gémtelepek közelében láthatunk kanalasgémet, nagykócsagot, bakcsót és kis kárókatonát, miközben a fejünk fölött rétisasok, rétihéják, fekete gólyák és darvak keringenek. A nádszegély mentén nyáriludak és vadrécék rejtőzködnek.
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közös programokat szervez a Rákosivipera-védelmi központban. A bátor érdeklődők ezeken a programokon közelről barátkozhatnak meg hazánk egyik fokozottan veszélyeztetett mérgeskígyójával.
A Körös–Maros Nemzeti Parkban vezetést tartanak a Kígyósi tanösvényen és a kardoskúti fehértónál, illetve a Mágor-pusztán, Vésztőn. Barangolhatunk a Kis-Sárrét vidékén, indulhatunk a réhelyi Fűben-fában orvosság túrán, Szent Iván éjjelén pedig Szarvason lesz éjszakai terepi program és vigasság.
Az Őrségi Nemzeti Parkban tartott rövidebb, 6,2 km-es túra a Körtike tanösvényen Szalafő környékének természeti értékei mutatja be – a tökmagolajütés titkaiba enged betekintést. A 28 km-es kerékpártúra Szlovéniába vezet, érintve a hodosi Vidra tanösvényt, míg a szekértúra az őrségi erdők élővilágát mutatja be. De lesz gombaismereti és tájismertető túra, történelmi körséta és kenutúra is! 
  További részletes információkért keresd fel a nemzetipark-igazgatóságok közös honlapját! www.nemzetipark.gov.hu/mnph
Hirdetés