Terepfutócipők tesztje

Terepfutócipők tesztje

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2022/08/29
Evadict, Hoka, Mizuno és New Balance terepfutócipők éles bevetésen. Melyik lesz az idei terepfutócipőd?
Hirdetés

Beszerveztük az elmúlt évek terepfutócipő slágereit az adidas, Evadict, Hoka, Mizuno és New Balance márkáktól, majd éles bevetésre küldtük a szupersztárokból álló tesztcsapatot. A tesztelés menetét és a szempontlistát egy videóban is ismertetjük, de lejjebb szövegesen is megtalálod. Ha téged csak a terepfutócipő tesztek érdekelnek, akkor görgess rögtön a cikk aljára ;)

Így tesztelünk mi

A tesztelésnél figyelembe vett szempontjaink a következők:

Súly

A csúszkán megtalálható az általunk eddig tesztelt cipők min. és max. súlya. Ehhez képest jól látható, hogy az aktuális futócipő, a tömege alapján mennyire tekinthető könnyűnek vagy nehéznek. 

Drop

Vizsgáljuk, hogy mennyi a cipő dropja, vagyis a sarok- és orrmagasság közti különbség: minél nagyobb, annál inkább sarokra érkezésre tervezték, aminek feltétele, hogy kellő csillapítás legyen a talpban.

Sarokmegtámasztás

Nem az a fontos, hogy minél több anyag legyen a cipő sarokrészén, hanem az, hogy egyáltalán ne engedje mozogni a sarkat és ne is törje, ne szorítsa. Figyeljük, hogy nem nyúlik-e túlságosan magasra a cipő széle, ami zavarná a bokacsontot, vagy nem túl alacsony-e, ami nem ad kellő biztonságérzetet.

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Minél jobban tehermentesíti a lábfej izmait a cipőben lévő technológiák összjátéka, annál magasabb pontszámot kap a cipő. Trükkös szempont, hiszen a megtámasztott cipők helyből előnyt élveznek a neutrális cipőkhöz képest... vagyis élveznének, ha a tesztelés közben nem vennénk azt is figyelembe, hogy kinek ajánljuk a cipőt. Bár alapvetően hátrányban vannak, azért egy jól kialakított neutrális cipőnek is lehet igen jó tartása.

Dinamika

Egy kellően dinamikus talpú cipő nem süpped be, nem nyeli el a talajra érkezéskor keletkező energiát, hanem minél többet visszaad és segít az elrugaszkodásban és támogatja a gyors tempójú futást. A dinamikus futócipő dropja alacsony és sok esetben található valamilyen technológiai szuperség a talpában, ami segíti az energia visszanyerését.

Tapadás

Egy jó cipő nemcsak száraz talajon, hanem vizes, nedves, poros talajon sem csúszik. Természetesen itt is figyelni kell arra, hogy mire tervezték a cipőt. Egy terepfutó versenycipőtől ne várjuk, hogy aszfalton is megállja a helyét.

Ütéscsillapítás

Megnézzük, hogy milyen vastag a cipő középrésze és mennyire nyeli el az energiát. Minél kevésbé érződik a becsapódás ereje, annál magasabb pontszámot érdemel a cipő.

Párnázottság, kényelem

Azt vizsgáljuk, hogy mennyire komfortos a lábbeli viselése. Vannak-e zavaró varrások, érezhető ragasztások, vagy zavaró műanyag támasztások, amelyek dörzsölhetnek, kellemetlen érzést kelthetnek. Illetve itt figyeljük azt is, hogy mennyire illeszkedik jól a lábra a cipő felsőrésze, de azt is, hogy a cipőfűző kellően jól végzi-e a feladatát és fixen tart-e.

Rugalmasság, hajlékonyság

Minél rugalmasabb egy cipő, minél könnyebben összehajtható, annál könnyedebb benne a mozgás. Ugyanakkor rugalmasnak, az eredeti formáját minél gyorsabban visszanyerni képesnek is kell lennie.

Szellőzés, légáteresztés

Vizsgáljuk a cipő felsőrészének és a nyelvének az anyagát, megnézzük mennyi a szabad lélegző felület és mennyit takarnak el a ragasztások, merevítések, vagy a márkajelzés. Ennek megfelelően ajánljuk hidegebb vagy melegebb időre.

Utcai futócipő teszt 2021-1
Futócipő tesztcsapat 2021
Utcai futócipő teszt 2021-1
Forrás: Mozgásvilág

Terepfutócipő tesztek

FIGYELEM, az értékelés általánosításokat tartalmaz és mint tudjuk, a kivételek csak erősítik a szabályt.

Saucony Peregrine 12

A hazai ösvények királya 

Tovább

ASICS Gel Trabuco 11

6 pirospont, és 1 feketepont, még mindig kisötös, nemde?

Tovább

Mizuni Daichi 7

A várakozás felüli mindenes 

Tovább

HOKA Mafate 4 Speed

Durva körülményekre

Tovább

Utcai futócipők tesztje-4 Utcai futócipők tesztje-3

New Balance V7 Hierro

Összességében nekem a kedvencem máris a New Balance V7. A design is nagyon el lett találva, amolyan igazi hegyi feelingje van.

Tovább

HOKA Speedgoat 5

Tempós futásnál is jól lehet rakni a lábakat

Tovább

Utcai futócipők tesztje-4 Utcai futócipők tesztje-3

Hoka Tecton X

A terepfutócipők svájci bicskája! Ha például egy elborult pillanatomban beneveznék a Spartathlonra, akkor ebben mennék.

Tovább

Mizuno Wave Daichi 6

Azt kapod, amire számítasz; néha picit többet is.

Tovább

Utcai futócipők tesztje-4 Utcai futócipők tesztje-3

Evadict TR2 Trail

A Decathlon belépő szintű terepfutócipője abszolút jó lehet szabadidő cipőnek is, kezdő futóknak bárhova.

Tovább

Evadict MT2

Erős, kényelmes cipő, mely elődjénél rugalmasabb, könnyebb, dinamikusabb. Ultrára, „hétvégi hosszúra” ajánlom elsősorban mondhatni bárkinek. Megbízható, strapabíró.

Tovább

Hirdetés