Evadict MT2 terepfutó cipő teszt Hír

Evadict MT2 terepfutó cipő teszt Hír

Papp Tünde
Papp Tünde
2020/03/30
Nem ismeretlenek számomra az Evadict terepfutó cipők, edzéseken és versenyeken egyaránt gyakran viselem őket. Ezért szívesen vállaltam a Decathlon egyik új modelljének a tesztelését.
Hirdetés

Evadict (ex Kalenji) MT2 hosszú távú terepfutáshoz

Az ajánlás szerint ezt a cipőt bátran választhatjuk köves, technikás terepre 0-170 km-ig. Teljes élettartama hivatalosan kb. 800 km. Eddig kb. 100 km-t tettem bele; az utóbbi hétvégi hosszú futásaimat, ami 20-40 km-es távokat jelent, illetve 1-1 edzést hétközben. A hosszú futásaimat szeretem változatosabb, nehezebb, technikásabb terepen megtenni, ez számomra élvezetesebb; a Börzsönybe szoktunk kijárni barátokkal, vagy a Mecsekben futok a szüleimnél. Ezek során teszteltem a cipőt.

Ahogy a nevében is látható MT2 (Mountain), azaz az MT utódja. Elődjéhez képest, az MT2 nagy előnye, hogy súlya csökkent, dinamikusabb futást tesz lehetővé, viszont a megbízhatósága, strapabírása megmaradt. Néhány dologban tehát változott, finomodott elődjéhez képest. De ne szaladjunk előre; az alábbiakban megosztom Veletek tapasztalataimat!

Súly

A 39-es méret súlya 270g, így nem tartozik a legkönnyebb cipők közé. Viselése közben azonban mégsincs az embernek diszkomfort érzete; átlagos súlyú, nehéz terepre szánt cipő.

Osztályzat: 7-es

Párnázottság, kényelem

A külső ragasztások, varrások, alátámasztások egyáltalán nem zavaróak; a hosszabb futásaim során is végig kényelmes érzetet adott a cipő. Inkább keskeny lábfejre ajánlanám, nekik viszont kivételesen klasszul passzolhat a lábukhoz. A cipőfűző viszonylag gyakran kikötődött, mikor csak egyszer csomóztam meg, még akkor is, ha a "cipőfűző garázs"-ba, az erre kialakított zsebbe dugtam. Mikor többször, ezzel sem volt probléma. Összességében egy erős és kényelmes cipő.

Osztályzat: 8-as

Sarokmegtámasztás

A sarkam egyáltalán nem mozgott a futásaim során a cipőben, szinte semmilyen terepen, illetve nem is törte azt. Ezen nincs is mit ragozni, maximális pontszámot kapott tőlem.

Osztályzat: 10-es

Szellőzés, légáteresztés

A felső rész és a bélés is légáteresztő. Alapvetően jól szellőzik, de nem tartozik a legszellősebb darabok közé. (Igaz, nyári melegben nem volt alkalmam erről tapasztalati bizonyságot szerezni.)

Osztályzat: 8-as

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Az általam kipróbált bármely terepen és időjárási körülmények közt biztonságos futást adott; remek nedves, csúszós köveken is. Ez abból adódik, hogy a talp igen nagy része érintkezik a talajjal, illetve az anyagának és az 5 cm-es barázdáknak köszönhetően kiváló tapadást biztosít.

Osztályzat: 9-es

Ütéscsillapítás

A 8mm-es drop bármilyen távra megfelelő lehet, azonban mivel a cipő jól csillapít, és kissé még mindig robusztus, ezért inkább hosszabb távra ajánlanám. Ultrára szerintem remek. A sarokrész ún. K-Ring exkluzív ütéscsillapító technológiával ellátott, ez azt jelenti, hogy a saroknál egy kicsi üreges gyűrű van elhelyezve, mely szétoszlatja a külső behatások által keltett erőhullámokat. A középtalp csillapítását EVA habszivacs adja, mely az ütéscsillapításon túl a hőmérsékleti tényezőkkel szemben is védi a lábunkat. Használtam hóban is, valóban nem fázott a lábfejem. Ami még fontos, hogy a gyártó a cipőt 75 km-os testsúlyig javasolja. Véleményem szerint ki kell próbálni hosszabb-rövidebb futásokon, és mellétenni a saját tapasztalatainkat, mert ez igencsak ízlés, megszokás dolga lehet. Nem egy extrán párnázott cipő, még kellőképpen érzékelhető vele a talaj, de tapasztalataim szerint ehhez képest jól csillapít, akár nagyobb testsúlyú futóknak is beválhat.

Osztályzat: 8-as

Középtalp dinamika

Nem egy „versenycipő”, nem tartozik a legdinamikusabb cipők közé, de ez a hosszabb futásoknál nem is szükséglet. Rövidebb futások során is biztosítja a lendületességet, gördülékenységet. Nem egy „traktor”. A cipőt bármilyen távú futásra ajánlja a gyártó, a laza átmozgató edzéstől a 100 mérföldes ultráig. Én személy szerint inkább hosszabb futásokra tartom jónak.

Osztályzat: 7-es

Összességében tehát elmondható, hogy egy erős, kényelmes cipő, mely elődjénél rugalmasabb, könnyebb, dinamikusabb. Ultrára, „hétvégi hosszúra” ajánlom elsősorban mondhatni bárkinek. Megbízható, strapabíró. Azt adja, amit ígér. Szívesen hordtam, hordom.

Kalenji MT2 terepfutó cipő teszt-1

Hirdetés