Hoka Tecton X teszt

Hoka Tecton X teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2022/07/28
A terepfutócipők svájci bicskája! Ha például egy elborult pillanatomban beneveznék a Spartathlonra, akkor ebben mennék.

Hoka Tecton X

Korábban leginkább a könnyebb, és vékonyabb cipőket favorizáltam, és egy-egy teszt alkalmával örültem, ha valami ilyesmivel lepnek meg. Aztán bekövetkezett az a trendfordulás, ami sok mindent megváltoztatott. A magasabb talpú cipők elkezdtek versenyképes súllyal kijönni, azaz a tompítás, és az alacsonyabb súly már kivitelezhetőnek tűnt. Aztán ez a vastagabb talp lassacskán egészen dinamikussá is vált. A Nike, az Adidas, az Asics mind-mind elindult a vastagabb talp felé, és azt fejlesztik egyre könnyebbé, miközben a cipőik egyre aktívabbá válnak. A Hoka mindig is a vastag talppal operált, hiszen a hosszabb távokat futók voltak a célközönsége mindig is. A kiemelkedő tompítás mellett „csupán” el kellett kezdeniük a korábbi hiperpuha cipőkből picit aktívabb cipőket csinálni. Korábban volt szerencsém a Rocket X és Carbon X modellekhez, és mondhatom, a cég megoldotta a leckét. Nem véletlen, hogy sok maratonista, és Ironman triatlonista választotta azóta a Hoka-t, és tud világszinű teljesítményt leadni ezekben a cipőkben. A Hoka most olyat lépet a Tecton X-szel, amivel kétségtelenül világelső lett. 

Elkészítette a hegyi futócipők svájci bicskáját! A Tecton X a cipőipar pókerasztalán az ALL IN!

Hoka Tecton X teszt-3
A terepfutócipők svájci bicskája
Hoka Tecton X teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Súly

A Hoka engem már régen nem ver át a kinézetével. A bumfordi kinézet, és vastag talp sokszor csalóka. Talán sosem volt még annyira csalóka, mint most. Hegyi futócipő, amelynek ilyen széles és vastag talpa van, és mindössze 252 gramm a gyári súlya? Ezzel agyonveri a közvetlen kategória ellenfeleit. Jellemzően egyébként a terep futócipők súlyátlaga valahol a 300 grammnál van, vagy picit alatta. Ha hozzáteszem, hogy én 240 gramm alatti súlyt mértem, akkor nem hogy közel, de olyan 50-60 gramm közötti távolságban vannak a jellemző vetélytársai. Bravó!

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
252 gramm
360 gramm

Drop

Bár vastagabbnak néz ki, a saroknál „csupán” 35mm a talpa, míg elöl 27mm, tehát 8mm-es droppal rendelkezik. Ez már egy picit kedvezőbb a gyorsabb futáshoz, mintha 10mm felettivel jött volna ki. Ezt a tulajdonságát viszont véleményem szerint csak akkor érezni, amikor egy simább terepen fut vele a használója. Aszfalton vagy egyenletes földúton. Komolyabb terepen való futás közben inkább óhatatlanul telitalppal futunk. 

0 mm
8 mm
13 mm

Hoka Tecton X teszt-2
Sarokkialakítás
Hoka Tecton X teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tartás

A Tecton X-et neutrális cipőnek hirdetik, ugyanakkor kívül-belül igen komoly tartással rendelkezik. Nekem a külső picit sok volt, mert így a lábfejem a némileg laza bokaízületemnek „hála” inkább befelé akart menni mindig. Ugyanakkor a talp a túlzott megdőléseket így mindkét irányba segít kivédeni. Ezekből a szituációkból pedig terepen akad bőségesen. A Tecton X nagy ötlete az, hogy nem csak simán be lett építve egy karbon lemez a talpába, hanem annak érdekében, hogy a cipő ne legyen túlzottan merev talpú, két külön álló karbon lapot építettek a talpába, melyek egymástól függetlenül dolgoznak futás közben, ugyanakkor egymás kiegészítik, segítik. A cipőnek így megvan az a tulajdonsága, hogy ha egyenes talajon használjuk, akkor szépen tart, ugyanakkor aktív, ha viszontagságosabb terepre érünk, akkor pedig oldalirányban a kétrétegű talp felső részének megemelése támaszt, ellenben a cipő talpa is tud valamelyest idomulni a terephez. Ennek az oldalirányú forgathatóságnak egy jó megjelenítése a nevében található X, amely megjelenik a talp mintázatában is. 

A sarok kialakítása nem túl kemény, valamennyi oldal stabilitást, ad, de az oldal irányú tartását a sarokcsésze keménysége helyett inkább a megemelt talpanyag adja. A magassága megfelelő, és jól tartja a sarokcsontot is. Ami érdekes, hogy a bokacsontnál mennyire levitték az anyagot. Nem tudom van-e benne tudatosság, mindenesetre így egy porosabb, sóderesebb úton azért könnyebben jut be bármi a láb mellé. 

A cipő karaktere a tartás alapján
85 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

Érdekes, hogy egy terep futócipőnél erről kell írjak, de tényleg dinamikus, ha olyan útviszonyok között használjuk. Egy mászósabb, sziklásabb terepen természetesen semmi sem érződik ebből, sőt, a 8-as drop ellenére a hepe-hupás részeken is önkéntelenül inkább teletalppal fut az ember, így pedig a karbon nem igazán érvényesül benne. Síkon, aszfalton viszont versenycipőket megszégyenítően szellős futást tesz lehetővé. A cipő középtalp anyaga is dinamikus. A tompítás mellett sok energiát ad vissza ellépéskor. Persze a dinamikus futáshoz a kiemelkedően alacsony súly minden körülmények között hozzájárul.

A cipő dinamizmusa szerint
90 %
kocogós
tempós

Tapadás

Ez a cipő alapvetően terep futócipő, ugyanakkor inkább egy öszvér, amellyel más terepen is futni fognak, mint a hegyek, erdők. A tapadása valahova középútra lett belőve. Nem kiemelkedően magasak, és puhák a gumitüskék a talpon. A VIBRAM Megagrip gumi önmagában jól tapad, azonban a kapaszkodása a talpnak extrém körülmények között nem kiemelkedő. A kopóréteg keményebb, egyenletesen elosztott trapéz alakú tüskéi simább részeken viszont pont arra jók, hogy nem is érezzük azt, hogy terep cipő van a lábunkon. Természetesen ilyenkor brutálisan tapad, ugyanakkor elkezdünk benne repülni.

90 %
korcsolya
tapad

Hoka Tecton X teszt-4
Talp
Hoka Tecton X teszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

A Tecton X sarka már a kialakításával is jobban tompít, miközben stabilizálja a lábat. Középen picit be lett vágva, így a picit hátrafelé kiálló talpanyag jobban be tud nyomódni becsapódáskor, miközben a láb kap egy oldalirányú tartást is. Utána a Vastag habanyag maximálisan elvégzi a tompítást. Sarok landolásnál a karbon nem annyira érezhető a csillapítás szempontjából, de gyorsabb futásnál a 8-as droppal simán elérhető a Tecton X-szel a középtalpas, akár lábfejes landolás is. Ilyenkor az egyébként meglehetősen vékony karbonlapok a csillapításba is beszállnak, majd utána természetesen az ellépés dinamikusabbá tételébe is. Lejtőfutásnál akár extrém sebességnél (20km/h felett) is stabil a cipő, és mind egy jó össz-teleszkópos MTB, minden egyenetlenséget eltüntet, hogy nekünk csak a futással kelljen foglalkozni.

100 %
min
max


Kényelem

Ami rögtön szembetűnik, hogy a felsőrész meglehetősen vékony, olyan versenycipős. Az oldalirányú tartása a vászonnak kiemelkedő, ami fontos terepen. A bekötési módja kuriózum. Egészen a cipő elejéig ki van vágva a cipő felsőrésze, ami arra ad lehetőséget, hogy bármilyen szélességű lábhoz hozzá lehessen kötni. A plusz kényelmet, és a jobb láb-cipő kontaktot itt is a két oldalt gumival rögzített nyelv biztosítja. A nyelve így persze extrém hosszú, és extrém vékony (2mm sincs). Ez azt jelenti, hogy a Tecton X mindenképpen igényli a zoknit. Mondjuk terepen talán ez alapból is elvárás. A túlzott bélelés hiányában is iszonyatosan kényelmes a cipő. A cipőfűző lapított, így erős bekötésnél is el tud oszlani az erő, nem vág be sehol. Elől a lábujjak védelméért egy komoly gumi rávasalás felel. 

100 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A karbon lapok miatt nem kifejezetten hajlékony a cipő, ugyanakkor átlós irányban az elcsavarodásokat engedi. A Tecton X ebben is öszvér, hosszában nem nagyon, oldalra már tud hajolni. 

70 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Az Tecton X a vékony felsőrészének köszönhetően nagyon jól szellőzik. Gyakorlatilag mindenhol szellőzik. A cipő ez alapján télen vastag zoknit igényel, nyáron pedig jó vékonyat. Ez alapján is igazi versenycipő. Terep verseny cipő.

100 %
meleg
szellős

Hoka Tecton X teszt-1
Tecton X felsőrész
Hoka Tecton X teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Összességében picit zavarban vagyok, mert szerintem aminek a Hoka szánta, azt nem biztos, hogy a Tecton X-szel elérte. A nagyon komoly tartást igénylő terep szerintemkeményebb talpat kíván, hiszen oldalirányban a puha magas talp el tud dőlni úgy, hogy az már nem ideális. A könnyű súly mindenhol jó, ugyanakkor a könnyítés áldozatává vált vékony felsőrész kevesebb mechanikai védelmet is nyújt. Kiálló gyökerek, lábfej magasságában kiálló kis ágak, tüskék ellen kevesebbet véd. Avagy, amikor mondjuk lecsúszik oldalra a lábunk egy kőről, és a következő kő állítja meg a lábfejünket, akkor nem árt ha van némi oldalirányú szivacsozás. Itt nincs. A karbon lapok pedig egy-egy kihívásosabb terepfutás során értelmezhetetlen segítségek. Nem érezni, és nem ad hozzá a feelinghez. Ami még nem mellékes kérdés az ár. A Tecton X meglehetősen borsos áron került a polcokra, azaz elég kevés azoknak a futóknak a száma, akik a Tecton X minden tulajdonságát ki tudják használni, és ezért hajlandóak is akár 80ezer forintot kiadni.
Miért vedd meg mégis ezt a cipőt? Egy részt lehet, hogy három másik helyett elég lesz ez az egy. Hiszen futhatsz benne gyorsan, futhatsz hegyen, terepen. Használhatod univerzális edzőcipőnek, és az arra hajlamos megrögzött terepfutóknak ez lesz a versenycipőjük, ez tuti. Ha például egy elborult pillanatomban beneveznék a Spartathlonra, akkor ebben mennék. A sziklás szakaszok mellett-között az aszfaltos részeken rommá futnék mindenkit, miközben a tompításról, és a combok frissen tartását garantáló kiemelkedő tompításról nem kéne lemondanom. A Hoka a Tecton X-szel tehát bemondta az ALL IN-t. Most ki kell teríteni a lapokat, és meglátjuk a többi konkurens mit lép.