ASICS Gel-Trabuco 11

ASICS Gel-Trabuco 11

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2023/05/31
6 pirospont, és 1 feketepont, még mindig kisötös, nemde?

ASICS Gel-Trabuco 11 teszt

Nem vagyok egy nagy terepcipő fun, pedig azért elég sokat futok terepen. Általában az átlag felhasználók, így jómagam is úgy gondolkodunk, hogy igen ritka az a helyzet, amikor 100%-ban terepen futunk egy-egy edzésen. Így ezekre az edzésekre egy átlagfutó inkább felveszi a legklasszikusabb edzőcipőjét, ami kicsit jobban tapad, kicsit jobban tart. A nem terepen szocializálódott futóknak szerintem egy terepcipő akkor lehet csábító alternatíva, ha az adott cipő terepen jóval többet ad, ugyanakkor, ha aszfaltra tévedünk vele, akkor sem jön zavarba, és egy mezei futócipővel azonos képességekkel rendelkezik. A Gel-Trabuco 11 engem speciel a megjelenésével máris levett a lábamról, full citromsárgában futni, azért őrült menő dolog szerintem. A felépítése, arányai is szépek. Se nem bumszli, se nem vékonyka. Van benne anyag, de még akár kecsesnek is mondható az összkép. A talpformája egészen különleges. Valahogy már kézbe véve is azt sugallja, hogy a fenti kívánalmaknak megfelelhet. Sugárzik belőle a dinamika. Rég voltam ennyire izgatott terepfutócipő tesztelése előtt.

ASICS Gel-Trabuco 11-6
ASICS Gel-Trabuco 11-6
Forrás: Kuttor Csaba

Súly

Egyáltalán nem meglepetés az, hogy a terep futócipők nehezebbek utcai társaiknál. Jellemzően igen közel helyezkednek a 300 grammhoz. Az iparági átlag valahol 295 és 300 gramm között lehet. A súlya számomra mégis picit csalódást okozott, mert az kereken 300 gramm a férfi, és 265 gramm a női változat esetében. A párnázottságból, a vastag kopórétegből, és a masszív felépítésből mondjuk várható volt, hogy nem lesz rekorder, de abból kiindulva, hogy kifejezetten törekedtek a könnyebb súlyra egy új féle sarok kialakítással, illetve egy könnyített anyagú felsőrésszel, a korábbi modellekhez képest megspórolt 5 gramm nem tűnik soknak. Mivel terepen jellemzően sok emelkedőt, szintet kell leküzdeni, így talán még fontosabb lenne az, hogy ha még bizonyos határok között is, de törekedjenek a gyártók a minél könnyebb terepfutócipők kifejlesztésére. Itt a pici súlycsökkentést mondjuk úgy érte el az ASICS, hogy közben egy szélesebb, jobban tartó talppal látta el a modellt. Enélkül, egészen biztos, hogy a fogyás látványosabbra sikerült volna. De legyünk pozitívak, a lábunk így jobban meg lesz támasztva!

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
300 gramm
360 gramm

 

Drop

Bár kívülről sokkal vastagabbnak néz ki, megdöbbentő módon a sarka mindössze 22 mm, és innen lejt az orra 14 mm-re. Itt jegyezzünk meg, hogy terepcipőnél ezek a számok a középtalp vastagságot jelentik. Mivel itt egy elég masszív, vastag kopórétegről beszélünk, ezért a valóság inkább 28-20. Egyébként ez is baromi kevés, így még furcsább a 300 grammos súly… A dropja 8mm, ami kifejezetten kellemes meglepetés, hiszen ez a drop már „enged futni”. Már sima kocogásnál is érzékelhető, hogy magasabb súly ide, vagy oda, a Gel-Trabuco 11-ben futni nagyon kellemes, üdítő élmény.

0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

A Gel-Trabuco 11 alapvetően neutrális cipő, de annál jóval többet ad. Ez a fajta megtámasztás a kedvencem. A középtalp FF Blast anyaga szépen meg van emelve a cipő hátsó 2/3-ánál. Sarokrész, boltozat, külső talp-él maximális biztonságban van, és komoly segítséget kap a láb kihívásos terepen ezáltal. Az EVA talpbetét remek anatómiai kialakítással rendelkezik, így boltozati megtámasztása kiemelkedő. Az új FF Blast középtalp anyag nagyon dinamikus, és nagyon jó tartást ad. A fokozottabb stabilitás érdekében a Trabuco 10-eshez képest nem kevesebb, mint 5 mm-rel lett szélesebb a sarka, a talp közepénél pedig 10 mm-rel! Nem meglepetés, hogy ezek után nem billeg a cipő, mint oly sok magasabb talpú tompításra kitalált futócipő. A boltozat megtámasztása szempontjából a középtalp anyag egyébként azért is fontos, mert nem mindegy mennyi idő alatt fog „betörni”, picit lesüllyedni a talp a jobban megterhelt részeken. Nos, úgy gondolom ez a talp sehova sem fog süllyedni, vagy torzulni. Pont eléggé puha, de ugyanakkor nagyon feszesen rugalmas is. A sarok kialakítása picit „old school”. Minden van benne, amit egy klasszikus edzőcipőtől elvárunk. Körben egy nagyon merev belső sarokcsésze, ami ráadásul a sarok 2/3-áig felér, tehát jóformán az egész sarokcsontot megtámasztja. Még kívülről is kapott egy gumi megemelést, aminek szerintem más funkciója is van, úgy mint mechanikai védelem, illetve vízállóságot is biztosít ezeken a helyeken. Ezt abból gondolom, hogy az orr részen is végig lett gumizva, aminek egyértelműen mechanikai védelmi funkciója van, plusz esőben, vagy mély sárban futva sem fog átázni elöl a cipő. A sarokrész a profi megtámasztáson túl még párnázottság terén is maximálisat nyújt. Úgy tart kegyetlenül, hogy egyáltalán nem zavaró, inkább csak simán biztonságban érezzük magunkat benne.

A cipő karaktere a tartás alapján
97 %
enged
megtart

ASICS Gel-Trabuco 11-4
ASICS Gel-Trabuco 11-4
Forrás: Kuttor Csaba

Középtalp dinamika

A legfontosabb kategória talán a teljesítmény orientált futóknál. Én mindig kiemelt figyelmet fordítok ennek, mert hosszútávon nem szeretek olyan cipőben futni, amely nem segíti a gyorsabb futást is, ha ahhoz van kedvem, vagy erőm. A Gel-Trabuco 11 hála Istennek teljesítette az elvárásaimat. Megdöbbentő volt tapasztalni azt, hogy az első alkalommal, amikor szakadó esőben kimentem benne futni egy főleg aszfaltos körre, tök simán tudtam 3:30-as tempót is futni. Az már kicsit sok volt neki, de 4 perc alatti iramnál egyáltalán nem éreztem, hogy gátolna a mozgásban. Ugyanezzel a talpkialakítással, egy vékonyabb, sima kopóréteggel, és egy kevésbé párnázott felsőrésszel olyan 250 grammos cipőt lehetne belőle csinálni, hogy meggyőződésem, a futócipők „blockbuster”-je lenne! Terepfutócipők között top dinamikája van, ami úgy gondolom több összetevőből alakul ki. A talp kialakítása telitalálat, az FF Blast középtalp anyag pedig hihetetlen jó dinamikai tulajdonságokkal bír. Az erősebb kopóréteg olyan feszes behajlást ad a talpnak, ami már összenyomásnál is érződik, így karbon lemez nélkül is biztosít egy kis katapult hatást. Plusz, még ami feszesebbé teszi a talpat, az a beépített sziklavédelem. Ez egy kemény EVA lemez a cipő talpának hátsó felébe építve, ami viszont még további feszes behajlási jellemzőkkel is látja el azt.

A cipő dinamizmusa szerint
90 %
kocogós
tempós

Tapadás

Körülbelül 1 km után eldöntöttem, hogy akkora 10-est adok neki tapadásra, hogy ki fog lógni az osztályozó füzetből. Kocsonyás, iszapos szakaszon sem jött zavarba, de vizes aszfalton 3:10-ben lefelé rohanva is úgy vettem be a kanyart benne, hogy meg sem szólalt. Saját fejlesztésű ASICS Grip névre keresztelt külső talpa van. Nem tudom, lehet-e ennél jobbat csinálni. Nagyon jól lett eltalálva a gumi keménység/magasság aránya. Nem túl puha, így aszfalton sem zavaró benne futni, és nem túl kemény, így sziklákon, egyenetlen talajon, nagy felületen tud megkapaszkodni. És maga a gumi anyaga is kuriózum. Gondolom ez iparági titok, hogy ennek mi lehet az oka. Nem ragozom, parádés!

100 %
korcsolya
tapad

ASICS Gel-Trabuco 11-9
ASICS Gel-Trabuco 11-9
Forrás: Kuttor Csaba

Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapítást a Gel-Trabuco 11 esetében a sarok speciális kialakításával kell kezdeni. Az ASICS csak úgy mondja: 3D Space Construction. A szerény elnevezés mögött két törekvés áll. Egyrészt súlyt igyekeztek vele spórolni. A befelé homorú felülettel 1-2 grammot biztos lehetett, de szerintem nem túl jelentőset. Ami már érdekesebb, hogy ezzel a becsapódáskor azt akarták elérni, hogy jobban torzulhasson az FF Blast anyag, így több energiát tudjon elnyelni. Ez az FF Blast relatív keménysége miatt alakulhatott így, hiszen az öblös részen így sokkal jobban összenyomható valóban. A csillapítás a sarokba épített gél betéttel lesz teljes, amely ebben a modellben valóban hasznos dolog. A terepcipőknél egyébként érdekes kategória az ütéscsillapítás, hiszen jellemzően az aszfaltnál sokkal puhább, kímélőbb terepekre készülnek ezek a cipők. A Gel-Trabuco-nál viszont sokoldalúsága miatt tényleg igény lehet arra, hogy kemény felületen is csillapítson. Ami jól jön a megtartásnál, és a dinamikánál, az ütéscsillapításnál nem túl előnyös, nevezetesen aszfalton azért az FF Blast talp önmagában nem lenne egy csillapító király. A magasabb kopórétege ilyenkor szintén jól jön, mert az 5-6 mm magas tüskék igen szépen kompenzálják a középtalp eme hiányosságát! Összességében a 3D sarokkal, gél betéttel együtt már nem igazán lehet panaszunk ebben a kategóriában sem. A futók többségének egészen biztos, hogy elegendő csillapítást tud nyújtani terepen-aszfalton egyaránt.

90 %
min
max

Kényelem

Ha valamiért elnézhetjük a 300 grammot a Gel-Trabuco 11-nek, az a kényelem. Tökéletes anatómiai kialakítás, Kívül-belül makulátlan megtámasztás, egy szupervastag, bársonyosan párnázott felsőrésszel. Párnázott sarokrész, és nyelv teszi tökéletessé a kényelmet. Pluszban még olyan pici extrák is felfedezhetők, mint a lapított cipőfűzőhöz passzoló vékony cipőfűző lyukak. A cipőfűző így nem tekeredik meg, és szebben felfekszik a lábfejünkre. Egy sosem látott extra, ami eszméletlenül praktikus, az egyébként bevarrt nyelv tetejére applikált kereszt-gumi. Amellett, hogy tovább fokozza a tartást, amikor megkötjük a cipőfűzőt, akkor a közepén található füllel elegánsan megemeljük, és alá helyezzük a nyuszifület!

Miért jó ez?

Nem kap bele semmi sem az edzőben, a rázkódástól nem fog kikötődni, de ha alakit a cipőfűző végének esetleges csattogása zavarna, innentől azt is megszüntették. Zseniális.

100 %
fapados
luxus

ASICS Gel-Trabuco 11-8
ASICS Gel-Trabuco 11-8
Forrás: Kuttor Csaba

Hajlékonyság

Hajlékonyság tekintetében szerintem  nem túl ideális terepen a „free talp”, azaz az össze-vissza, minden irányba könnyen hajló talp. Itt a keménység inkább extra. A Gel-Trabuco 11 ebben egy tökéletes elegyet alkot. Pont annyira hajlik a talpa, hogy minden egyenetlenséget fel tudjon venni, illetve ne mozogjon le a futó talpáról sem a cipő, de a feszes talpanyagnak, és a fentebb említett tényezőknek hála már-már karbon talp feszességű behajlást kapunk. Itt most ezt tessék dicséretnek venni!

55 %
merev
hajlékony

ASICS Gel-Trabuco 11-10
ASICS Gel-Trabuco 11-10

Szellőzés

Az újrafelhasznált anyagokból készülő mérnöki kialakítású felsőrész tökéletes szellőzést biztosít amellett, hogy oldal irányban megfelelő tartást tud adni. Erre szükség is van, mert egyéb megerősítő varrás, vagy logó nincs a vásznon. Ami picit levesz a szellőzésből, az a lábujj védelemként lehegesztett orr rész. A gyakorlatilag maximális szellőzést úgy érték el, hogy még egy beépített Gore-Tex membrán is belefért az időjárás elleni védelem jegyében.

100 %
meleg
szellős

Összességében a Gel-Trabuco 11 nekem az a terepcipő, ami a terep irányából indul a sokoldalú edzőcipők irányába. Természetesen a legfőbb terepe az erdő lesz, és ott maximálisan jól fog teljesíteni. Gondolok itt arra, hogy akár terepfutó versenyeken is jó lehet kiemelkedő dinamikai tulajdonságai miatt. Ugyanakkor egy jó alternatíva mostoha körülmények közötti edzésre aszfalton, és bármilyen más felületen a tapadása, és 8-as dropja miatt. Ráadásul a megjelenése is szerintem telitalálat. Egyszerűen egy szép cipő! Akkor is ajánlom, ha valakinek 5 cipője van, és terepre keres valami lendületesebbet, és annak is ajánlom, aki 1-2 cipővel tervez, és ezért a lehető leguniverzálisabb darabokat vadássza. A súlya nálam az egyetlen fekete pont, de a sok jó tulajdonsága miatt ezzel együtt fogok tudni élni majd. És egyébként is 6 pirospont, és 1 feketepont, még mindig kisötös, nemde?

A cipő tesztjelt az ASICS magyarországi forgalmazója támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.