New Balance V7 Hierro terepfutócipő teszt

New Balance V7 Hierro terepfutócipő teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2022/08/17
Összességében nekem a kedvencem máris a New Balance V7. A design is nagyon el lett találva, amolyan igazi hegyi feelingje van.

New Balance Fresh Foam V7 Hierro

A New Balance legújabb  terepcipőjéhez volt szerencsém ezúttal. A V7 nem azt jelenti, hogy 7 hengeres, hanem hogy a 7-ik kiadása ennek a típusnak. Az előző bár a lábamon nem volt, de csupa jókat hallottam róla egy barátomtól. Kedvenc hegyicipője amióta megvette és amint meglátta a lábamon az újat, máris kijelentette, hogy rendeli is belőle a következőt. Nagyon kíváncsi lettem, vajon mi okozhat a V7 hierro-ban ilyen függőséget?

Súly

Súlyra a New Balance nem világbajnok. A terepfutócipők ipari átlaga 297 gramm és a V7 pontosan ezt a súlyt hozza nekünk, az előrelépést viszont illik díjazni. A 337 grammos előző verziót egyébként használói nem érezték nehéznek. Pedig hát… nos, nem volt könnyű. Innen nem kevesebb, mint 40 grammot lefaragni azért nem kis lépés. Persze messze még mondjuk a Hoka legkönnyebb terepcipője, ami 242 gramm, de már 300 alatt jár a New Balance is, és ilyen téren is abszolút felveszi a versenyt a vetélytársakkal.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
297 gramm
360 gramm

Drop

Azt írják, hogy 5-8mm-es drop. Pontos mérések híján jó eséllyel az 5 mm a férfi, 8 mm a női modell. Mindkettő kifejezetten akvív cipőkhöz való drop, ami nagyon széles felhasználhatóságot tesz lehetővé. Alapvetőn szerintem ezért is olyan jól átgördíthető a talpa, mint amilyen.

0 mm
5 mm
13 mm

0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

Brutálisan jó kialakítású felsőrésze, ami egyébként 50%-ban újrahasznosított anyagokból készül. Emellett nagyon masszív talpkialakítás jellemzi. Talán az eddig tesztelt terepfutó cipők közül ebben éreztem magam a legkomfortosabban, ugyanakkor a lábamat a legjobban védte. A sarokrész meglehetősen flexibilis kialakítású, de a sarokcsésze alakja és a körben felhordott talp anyag nagyon jól tart és maximálisan segíti a sarokcsontot abban, hogy egyenesen maradjon futás vagy akár túra alatt is. Összességében nincs megerőszakolva a láb, mégis érzi a futó, hogy komoly segítséget kap a cipőtől a mozgás során.

Boltozati alátámasztás

A boltozati kialakítása nekem lúdtalpasként is makulátlan. Külön öröm volt számomra, hogy bár belül és kívül is fel van hordva a talpanyag a vászonra, azaz egészen körben kap egy megtámasztást, azt mégsem éreztem, hogy bármelyik irányba ez túlzó lenne. Így a külső plusz támasztás engem nem tolt befelé, kvázi pronálást okozva, hanem mindenféle mellékhatás nélkül egyszerűen csak megrartotta a boltozatomat, és egyenesen tartotta a lábamat.

A cipő karaktere a tartás alapján
85 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

A New Balance Fresh Foam talpanyagához még nem volt szerencsém, de egy nagyon jó tulajdonságú habanyagot ismertem meg benne. Nem túl nehéz, nem túl puha és nem túl kemény. Ugyanakkor nem iszaposan süppendős, hanem baromi dinamikusan adja vissza a becsapódási energiákat. A dinamikára természetesen rátesz egy lapáttal a tény, hogy itt egy alacsonyabb dropról beszélünk és emiatt már a lassú futás is egészen dinamikusnak tűnt számomra. Ha pedig van esély a középtalpra érkezni, akkor a cipő is többet ad vissza.

A cipő dinamizmusa szerint
80 %
kocogós
tempós

Tapadás

A Vibram gumival ellátott talp mindent megtesz a tapadásért és ebben az esetben a középtalp segíti is a Vibram gumit hogy valóban tapadjon. Sokszor sajnos a legjobb anyagok esetében sem valósul meg a tökéletes tapadás, ugyanis a kiálló tüskék van, hogy teljesen bele tudnak süppedni a talp puha anyagába. Van, hogy a túl nagy puhaságban összevissza elforognak a gumi tüskék. És olyan is van, hogy ha túl kemény a talp, akkor a tüske és annak torzulása az egyetlen tapadási lehetőség. A New Balance esetében nagyon jó a talp rugalmassága és a kialakított talpmintázat is. Ezt pedig pluszban segíti az, hogy megfelelő vastagságú plusz gumi aljzaton állnak a gumi tüskék, így egy optimális mozgási terjedelmük lett. Érzésre talán az eddigi legjobb tapadást tapasztaltam.

100 %
korcsolya
tapad

Ütéscsillapítás

Elég vastag a talpa és elég puha a hab, hogy csillapítson és ezt meg is teszi. Nem a legpuhább talpanyag, amivel eddig találkoztam, de a legoptimálisabb! Pont elegendőt tompít, legalább is egy közepes súlyú futó esetében és még pont elegendő energiát is ad vissza. A cipő abszolút alkalmas hosszú túrákra is, mert hihetetlenül frissen tartja a lábat. Egy merev kemény bakancshoz képest sokkal jobb választás olyan terepre, ami nem annyira kihívásos. A sarok rész megoldása pedig akár meredek úton sétához, akár lejtő futáshoz nagyon hatékonyan segít tovább tompítani a becsapódást, ráadásul mivel nem a hab áll csak hátrafelé, hanem a kopóréteg, így az első találkozáskor a földdel kapcsolatba kerülő tapadó felület nő meg, ami magabiztos futást, és túrázást tesz lehetővé.

90 %
min
max

Kényelem

Nem az agyonszivacsozott cipők közé tartozik, de nem lett túlzottan kikönnyítve sem. A sarokrészen bőséges a szivacsozás, a nyelv alsó, cipőfűzővel találkozó részén egy feszes, hatékony szivacsozás van, ami fokozza a kényelmet erős bekötésnél is. A nyelv felső része már elvékonyodik, így a boka magasságában már például nem zavarja az inakat! A betét meglepően egyszerű. Se nem vastag, se nem puha. ami meglepő, hogy ennek ellenére a talp így is olyan jó kialakítású és puhaságú, hogy nem éreztem igényét annak, hogy a betét is még puha legyen. A felsőrész kicsit szélesebb lábfejnek ideális. Hála istenne én az vagyok, így nekem tökéletes volt. Az elülső lábujját védő vászonhegesztést/megerősítést indokolatlanul lecsökkentették, ez érthetetlen. Véd így is, de a hegyen, terepen szükség van a lábujj fokozott védelmére.

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság, rugalmasság

Egy nagyon érdekes hibrid tulajdonságokkal bíró hab a fresh foam. Miközben azt érezni, hogy nagyon tart, és nem annyira puha, mint más habok a hajlékonysága és rugalmassága kimagasló. Járás közben, vagy futásnál is egyáltalán nem érezni, hogy egy 300 grammos terepfutócipő van a lábunkon. Akadály nélkül hajlik be, és nagyon szépen gördül át előre. Valószínűleg ezért dicséri minden teszt a finom sarokról lábujjra való átgördülési tulajdonságát.

90 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A V7 egy klasszik hegyi cipő. Elég sok lehegesztett felülettel, néhol vastagabb oldalfallal, amivel nincs is semmi baj. Az elülső részen a vászon szellőzése ennek ellenére maximális, a nyelve már azért vastagsága okán nem túl könnyen átfújható, az oldalsó-hátsó régiók pedig elég masszívak. Szellőzésben középmezőnyben van a cipő. Nem rossz, de inkább tavaszi- őszi használatnál optimális.

70 %
meleg
szellős

Összességében nekem a kedvencem máris a New Balance V7. A design is nagyon el lett találva, amolyan igazi hegyi feelingje van. De mivel nem csiricsáré színű, simán el tudom képzelni, hogy sokan utcára is felveszik. Amerikában pláne, ott még öltönyhöz is. A súlya, ha lejjebb megy még egy picit, akkor tényleg non plus ultra lesz ebből a modellből, de a barátom, aki már a 340 grammos modellért is odavolt, ezért szabályosan lelkendezni fog. Egy nagyon széles felhasználói bázisra számíthat ez a cipő. Ugyanúgy jó lesz túrázni, mint a városban korzózni, éppen úgy lehet benne akár aszfalton is gyorsan futni, mint meggondoltan poroszkálni az erdőben. A cipő nem erőlteti rá a felhasználójára magát, nem erőszakolja meg a mozgást, de finoman jelez, hogy itt vagyok, és bármilyen szituációba keveredsz is, rám számíthatsz! Ő pedig számíthat jó sok vevőre, mert az ára is jól lett belőve. Kicsit már exkluzív klubban van, de még a megfizethető kategória. És a manapság újra divatba jött retro kinézet miatt igazi blockbuster lehet ebből a cipőből.