Hoka Speedgoat 5 terepfutócipő teszt

Ruzsás Dávid
Ruzsás Dávid - Támogatott tartalom
2022/08/03
Tempós futásnál is jól lehet rakni a lábakat

HOKA Speedgoat 5

A negyedik változat után, amely 2019-ben meghódította a terep világot, a Hoka 2022-ben visszatért. A Speedgoat 5 márka szinte teljes átalakításon esett át, ez az új verzió dinamikusabb középrésszel rukkoltak elő, hogy könnyebb legyen az elődjéhez képest. Ami külön öröm volt, hogy az orr részt is átszabták és a négyhez képest szélesebb lett. Így még több felhasználó tudja majd ezt a modellt használni.

Súly

284 g (férfi) | 242 g (női) A Speedgoat 4-es anno 310 gramm (férfi) 282 gramm (női) volt, mondhatjuk, hogy elég sokat fogyást sikerült elérni. A cipő neutrális, így a keményebb, nehezebb támasztékokat mellőzték és a teljes középrészt áttervezték, ez vezetett oda, hogy sikerült pár grammot ledobni, de puhaságot és támasztást így is sikerült megtartani.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
284 gramm
360 gramm

Drop

A Speedgoat 5 4 mm-es droppal rendelkezik, ami kifejezetten alacsonynak számít. Mi, gyorsabb futók ezt szeretjük is, mert enged futni és ez terepen is nagyon érezhető. A sarka 33 mm, míg a lábujjaknál 29 mm-es. Ez a talpvastagság nem robosztus, ma már szinte egy átlagos cipőnek felel meg.

0 mm
4 mm
13 mm

 

Tartás

Amit elsősorban kiemelnék az a hosszan felnyúló sarokrész, ami nem egy újítás, de elég jó tartást biztosít a saroknak ezáltal nagyon feszesen tartja a sarokívet. Hátul és oldalirányban egy műanyag sarokcsésze lett elrejtve ez nagyon sokat segít a támasztásban. Aminek én különösen örültem, hogy a cipőt még ha lazán is kötjük be akkor is kiválóan tartja a lábat./p>

A cipő karaktere a tartás alapján
100 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

A Speedgoat 5 talpában csak egy fajta homogén habanyag biztosítja a megfelelő energia visszahatás és a puhább támogatás egyensúlyát az úgynevezett CMEVA hab. Az új középtalp hab lenyűgöző futási élményt ad. A könnyebb súly és a puha hab nagyobb elrugaszkodást tesz lehetővé. A CMEVA rétege extra komfortot biztosít a lábnak a Meta-Rocker-el együtt sima és gördülékeny haladást biztosít egyenletlen talajon történő futás esetén is.

A cipő dinamizmusa szerint
90 %
kocogós
tempós

Tapadás

Első ránézésre a Speedgoat 5 talpa megegyezik az előző verziójával. Viszont a Vibram® Megagrip technológia, ami speciális, extra tapadást biztosít 5 mm mély fogazattal lett ellátva. Ez az ún Traction Lugs, ami újdonság a cipő talpán. Ezek a fogak előre és hátra néznek, így még jobban növelve a tapadást laza terepen is. Elsősorban terepre tervezték, de kiválóan helyt állt aszfalt úton. Mivel futásaim során gyakran vegyes terepen futok, előfordult már, hogy a terepcipőmmel aszfaltra érkezve, a talpmintázat nyomta a talpamat, de ez nem fordult elő a Speedgoat 5-el. A Speedgoat 5 elég széles talppal rendelkezik, ami még biztosabb talajérintést eredményez így a tapadás is érezhetően jobb bármilyen talajon.

100 %
korcsolya
tapad

Ütéscsillapítás

Neutrális cipő révén féltem, hogy csak a hab nem fog csillapítani és ezért Igyekeztem a teszt alatt mindenféle talajon futni és kimerem jelenteni, hogy a sziklás, köves részeken is tökéletesen csillapította a lépéseket. Ha ugrani kellett egy magasabb helyen akkor is kiváló érzést kaptam vissza a talajérintéskor.

90 %
min
max

Kényelem

Kezdjük a talpával: puha EVA hab séta és futás közben is elég kellemes puhaságot ad vissza, ami a kényelmet kiválóan biztosítja. A benne lévő talpbetét kb 3mm vastag, ami további kényelmet nyújt. Végig nagyon jól kidolgozott a párnázottsága, sehol egy varrás, ami esetlegesen kidörzsölné a lábat. A nyelve vékony, de a belső részét olyan anyaggal vonták be, hogy ne tudjon elmozogni. A speedgoat 4-hez képest szélesebb orrészt csináltak, ami további kényelmet biztosíthat a futók számára és különösen jól jön ultrákon vagy melegben, amikor az ember lába kicsit megdagad.

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

Ezen a ponton meglepődtem, mert neutrális cipőről van szó és gondoltam, hogy minden irányba tökéletesen hajlik, de kézbe véve elég merev cipőnek éreztem. Szerencsére futás közben ez a fajta merevség nem érezhető.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Két réteget húztak rá. A legfelső a sár és kisebb kosz ellen véd, hogy terepen egyáltalán ne menjen a cipőbe semmi. A belső réteg már egy sokkal szellőzőbb anyagból van, ami tökéletesen átengedi az izzadtságot. Egyelőre csak nyári melegben sikerült tesztelni a Speedgoat-ot, de ott sehol nem éreztem, hogy melege lett volna a lábamnak pedig 36 fok volt éppen kint.

90 %
meleg
szellős

A HOKA SpeedGoat 5 véleményem szerint a terepcipők között az egyik legjobb választás. Minden terepen helyt áll, hosszabb futásoknál sem kényelmetlen. Kiválóan csillapítja minden lépést, ami egy terepcipőnél azért nem árt. Tempós futásnál is jól lehet rakni a lábakat. Mindenféle távokra, de akér kirándulásokra is ajánlom.