Evadict TR2 Trail futócipő teszt

Evadict TR2 Trail futócipő teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2021/09/29
A Decathlon belépő szintű terepfutócipője abszolút jó lehet szabadidő cipőnek is, kezdő futóknak bárhova.

Evadict TR2 Trail


A Decathlon belépő szintű terepfutó cipője jutott el hozzám ezúttal. Óhatatlanul is az általam korábban tesztelt MT Cushion Trailhez hasonlítottam, amely már egy komolyabb modellje a Decathlonnak a terep ligában. Próbáltam picit más szemüvegen keresztül is nézni a cipőt, ugyanis nem biztos, hogy a hasonló típusokat vásárlók kivétel nélkül mind 4 percesben akarnak szaladni benne a Hármashatár hegyen. Az Ausztriában eltöltött edzőtáboraink során egy új felhasználási területére lettem figyelmes a terep futócipőknek. A sógorok előszeretettel használják ezeket a cipőket a nem túl kihívásos hegyi túrázáshoz. A nehéz, és merev klasszikus túrabakancsok helyett ezek sokkal praktikusabbak rövidebb, és nem túl kihívásos terepeken. Könnyűek, jól tapadnak a sziklákon, murvás utakon, ugyanúgy vízlepergetőek, és megfelelő melegséget is adnak. Szóval talán a súly és tapadás mellett a kényelem az, amit a legtöbben díjazzák a terepfutó cipőknél. Az ellépés segítése, a dinamika itt picit másodlagos.

Súly: 300 gramm

A Decathlon oldalán könnyűnek minősítik, én ezt egy picit idézőjelbe tenném. A 300 gramm terepcipő esetében nem feltétlenül rossz súly, az MT Cushion trail 280 grammjánál pont egy osztályzattal rosszabb, de egyébként egyáltalán nem rossz adat.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
300 gramm
360 gramm

Drop

8mm-es dropjával elég jól segíti a sarokról lábujjig való árgördítést. Nem akad meg a lábujjig való átgördítés, de aszfalton már egész aktívan is lehet benne futni.

0 mm
8 mm
13 mm

Evadict TR2 Trail futócipő teszt-3
Evadict TR2 Trail
Evadict TR2 Trail futócipő teszt-3
Forrás: Kuttor Csaba

Tartás

Sarokmegtámasztás:

A legnagyobb különbség itt van az MT Cushion és az TR2 Trail között. Az MT majdnem maximális volt, egy bokavonalat szépen körülölelő sarokrésszel. Az TR2-esnek kicsit logikátlanul meg lett emelve a sarokrésze. Magával a sarokkal találkozó rész egyébként jól lett kialakítva. Az íve ideális, jól fog, nem csúszkál fel le a sarok benne, a plusz majd 2 centis megemelés viszont sajnos csak arra jó, hogy az egyébként poros, köves úton előforduló fel-felpattanó kis kavicsok bekerüljenek a cipőbe. A sarok oldal-irányú megerősítést sem kapott, sem belül, sem kívül, ez sajnos eléggé érezhető. Ami valamennyire kompenzál ezen, az a FLEX-H –nak nevezett rendszer, ami annyit tesz, hogy a külső vonala a saroknak némileg fel lett emelve, így landolásnál – főleg aszfalton – ideálisan a külső talp-él felé tereli a lábat, így a sarokmegtámasztás hiányosságai ellenére sem volt rossz benne futni lúdtalppal sem. Persze egy komolyabban pronáló lábnál ez kevés lesz.

Evadict TR2 Trail futócipő teszt-1
Evadict TR2 Trail futócipő teszt-1
Forrás: Kuttor Csaba

Boltozati alátámasztás, stabilitás:

A talp anyaga ugyanúgy a KALENSOLE, mint a Kalenji cipők zömének, a kialakítása, szélessége is nagyon hasonló a MT Cushion-éhez, de körben a felsőrésszel való találkozáskor nincs körben egy megtámasztó megemelés, ami érezhetően csökkenti a cipő stabilitását. A talp belső megemelése boltozatnál ugyanolyan határozott, mint az MT Cushion-é, és ez már egy érezhető segítséget ad a lúdtalpasoknak, laza bokaízülettel rendelkezőknek. A felsőrész picit bővebb, és a bokavonal kevésbé tart, így összességében érezhetően kevésbé nevezhető egy stabil cipőnek, mint a rokon modell.
A Kalenji K-ONLY kialakításnak nevezi a cipő formáját, ami nagyjából minden lábtartáshoz megfelelően használhatóvá teszi a TR2 Trailt. Ez egyébként nagyjából igaz is, csak így egyik területen sem nevezhető spacialistának, így stabil helyett, amolyan neutrális terep cipő lett belőle.

A cipő karaktere a tartás alapján
65 %
enged
megtart

Evadict TR2 Trail futócipő teszt-3
Evadict TR2 Trail
Evadict TR2 Trail futócipő teszt-3
Forrás: Kuttor Csaba

Középtalp dinamika

Terepfutó cipőről lévén szó, nem annyira volt az a cél, hogy egy magasabb futótempót is támogasson a cipő. A 8-as drop némileg segíti az aktívabb futást, illetve a terepfutó cipőkhöz képest kevésbé tagolt talp is jól jön aszfalton, de összességében nem egy dinamikus cipő. Nem süppedős, mert a talp anyaga nem túlzottan puha, de az energiából elég keveset ad vissza.

A cipő dinamizmusa szerint
50 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

Terepfutó cipőkhöz képes nem a legtagoltabb a kopórétege, a barázdái mélyek, de nem extrém mélyek, a talajjal találkozó részek is egész közel helyezkednek egymáshoz. Aszfalton nulla megcsúszást enged, ez tiszta sor, kövér tízest érdemelne, de terepen nem 100%-os. Nekem mondjuk ott is tökéletes volt, de terepfutóként én egy közepes kvalitás vagyok. A cipő erénye egyébként, hogy mindenhol megállja a helyét, a terephez viszont el kell ismerni, hogy vannak nála erősebb versenyzők.

80 %
korcsolya
tapad

Evadict TR2 Trail futócipő teszt-2
Talpak
Evadict TR2 Trail futócipő teszt-2
Forrás: Kuttor Csaba

Ütéscsillapítás:

A cipő az ütéscsillapításért sokat tesz, még ha egyszerű módszerekkel is. Kezdődik a CS sarokban megtalálható ütéscsillapító rendszerrel, ami kiegészül PU párnákkal. Aztán maga a FLEX-H sarok kialakítás is egész jól tompít, mert a külső sarok-élre tereli a becsapódási energiákat, ami sokkal jobb, mint egy széles felületre érkezés, ugyanis a KALENSOLE habanyaga a talpnak így jobban meg tudja oldani a tompítást. Egyébként korábbi tesztekkel az már kiderült, hogy ez a hab anyag igen tartós, 1000km felett is hozza az elvárt tulajdonságait, mind az ütéscsillapítás, mind a dinamika tekintetében. A terepcipők egyébként plusz tompítást adnak az aszfalton való futásnál, hiszen sokkal magasabb talp tüskékkel rendelkeznek. A TR2 Trail konkrétan 4mm-es barázdákkal készül, ami mindenben megkapaszkodik, ha kell, ugyanakkor sima terepen további puhaságot biztosít. Csillapítást nézve így együtt nagyon közel volt a maximálishoz, hiszen nem volt iszapos benne a futás, annyira nem volt puha, viszont amennyi tompítás kellett, azt megadta, plusz mellette a dinamikai jellemzői is egész jók maradtak.

80 %
min
max

Párnázottság, kényelem:

Egy terepfutó cipőnél talán a legfontosabb kategória. A TR2 Trail nincs agyonpárnázva, ez minden elemére vonatkozik. A sarokrész nincs extrém vastagon szivacsozva, mondjuk futáshoz abszolút optimális. A sarok jól tart, a felsőrésze nagyon hasonló az MT Cushion-höz, picit más az anyaghasználat. Belül a lábfej végig finoman, vékonyan szivacsozott, ami fokozza a kényelmet. A nagylábujj itt is kap védelmet kívülről. Az oldalsó részei a vászonnak itt is erősen le vannak hegesztve, varrva, így kívül-belül az oldal irányú mozgásokat jól megfogja. Ezt a cipő bekötésekor figyelembe kell venni, mert nagyon el tudja szorítani a lábfej szalagjait. A talpbetét elég egyszerű, túl sok puhaságot nem ad, egyébiránt a belső megemelése egész jó, futás közben jól tart. Ami kicsit furcsa volt, az a bokarész körben mintha bőre lenne alkotva. Jól bekötve is az volt az érzésem, hogy futás közben simán be tud esni a bokám mellé egy kavics.
Összességében egy egész jó kialakítású cipő, 8mm-es dropjával elég jól segíti a sarokról lábujjig való árgördítést. Az anyagok kicsit egyszerűbbek természetesen, és emiatt a kényelmi szempontok is sérülnek, de egy igen jó szintű komfortot így is tud biztosítani.

80 %
fapados
luxus

Evadict TR2 Trail futócipő teszt-1
Evadict TR2 Trail futócipő teszt-1
Forrás: Kuttor Csaba

Hajlékonyság, rugalmasság:

Mint a fentiekben is említettem, terep futócipők esetében speciális elvárások vannak, itt a merevség picit a szakma része, azaz nem is lenne olyan nagyon jó, ha túl könnyen hajlana a cipő talpa. Az MT Cushion vastag talpával elég merev volt, és flex zónái sem könnyítették a hajlást, ezzel ellentétben a TR2-es talpa hasonló vastagság mellett a beépített 4db flex zónának hála jobban hajlik. Ez felhasználási terület szerint változhat, hogy pozitív vagy negatív tulajdonság. Nagyon kemény terepen hátrány, síkabb- simább körülmények között előny.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés, légáteresztés:

Ebben a tekintetben kicsit őszinek nevezném a cipőt, mert a lábfej, főleg a lábujjak kivételével eléggé le van árnyékolva a felsőrész a szellőzés szempontjából. A nyári dög melegben nem ideális viselet, de 20fok körüli hőmérséklettől lefelé már abszolút rendben van. Télen meg ő lesz a nyerő!

70 %
meleg
szellős

Összegzés

Terepcipőknél még fontos tényező a tapadás, ami számomra a TR2-nél egy nagyon jó, optimális szinten volt. A barázdák magassága teljesen elég volt bármilyen hegyi terepen. A gumi tapadása első osztályú volt, de az MT Cushion-nel ellentétben sokkal szűkebben, és sűrűbben vannak egymás mellett a tüskék, így sokkal homogénebb felületet szolgáltat azokban az esetekben, amikor nem kell annyira kapaszkodni a talajba. Sima erdei utakon, aszfalton is egész jól használható a cipő, és ilyenkor a 4db FLEX zónát is hasznosnak fogja érezni a futó, mert nem egy túracipő érzése lesz, hanem csak annyit fog érzékelni, hogy egy icipicit masszívabb, és nehezebb lábbeliben van. A TR2 Trail az öszvérsége miatt valóban szerteágazóbban használható, mint a kifejezett terep cipők, és ez sokszor előnyére válik, azonban jóformán egyik rész területen se várjunk tőle kiemelkedő teljesítményt. Abszolút jó lehet szabadidő cipőnek is, kezdő futóknak bárhova, és ha a használójának nincs semmilyen láb deformációja, akkor egy közepes szintig minden igényt kielégíthet az erdei futások alkalmával.

Az Evadict TR2 cipőt, a Decathlontól kaptuk és a megjelenést is ők támogatták, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólásuk sem volt.