aki keres, talál
Hirdetés

Túrautak a Pilisben

A Pilis 

A Pilis hegység a Budapesten vagy Pest megyében élők legkedveltebb kirándulós célpontja, hiszen bármely része jól megközelíthető tömegközlekedéssel is, közel van a fővároshoz, és nagyon hamar elérhető. Területén pedig az összes kültéri – trendi nevén „outdoor” – sportág művelhető. Most ennek a kistájnak a legszebb helyeit bejáró túrákat szeretném bemutatni, hisz a népszerűség ellenére sokan nem jártak még a Pilisben az országban, illetve saját tapasztalatból tudom, hogy sok-sok év Pilis járás után is akadnak néha olyan helyek, amit még nem ismer az ember, vagy esetleg rég járt arra és feledésbe merült. 

Mielőtt viszont belekezdünk ebbe, el kell oszlatni egy széles körben elterjedt tévhitet! A Pilis hegység nem ér el a Duna-kanyarig! A Két-bükkfa-nyereg és a Szentléleki-patak vonalától északra már a Visegrádi-hegység van, amely geológiailag az Északi-Középhegységhez tartozik, még akkor is, ha a Duna elválasztja tőle. Azért most legyünk megengedőek, és nézzük ezt a területet átfogóan.

A hegység egy nem túl magas röghegység, legmagasabb pontja a Pilis-tető, amely 756 méter. Ennek ellenére sok helyen előfordulnak meredekebb hegyoldalak, és egészen szűk szurdok szerű völgyek. Ilyen – az egész országban egyedülálló – létrás-korlátos Rám-Szakadék, és a Dobogókőtől délre található Dera-szurdok, valamint a Holdvilág-árok. Szép kilátópontok is vannak, a teljesség igénye nélkül a már említett Pilis-tető, a Dobogókő, a Prédikálószék, a Nagy-villám. Legendásan izgalmas ösvényei között pedig kiemelendő a Spartacus-ösvény és a Vadálló-kövek sziklavilága. Fedezd fel te is a Pilist és a Visegrádi-hegységet.
 

Nyáry Tamás

Kalandos ösvényre invitállak a Visegrád környéki erdőkbe! Egész pontosan az Apátkúti-völgyben található Bertényi Miklós füvészkertbe, és a kerthez szorosan kapcsolódó, de azon kívül található Erőanyai-tanösvényre, ahol igazi muflon csapásokon bóklászhatsz, bebarangolva az Urak asztalának északi oldalát, és közben megismerkedhetsz egy olyan erdővel, amely az egész Pilis-Visegrádi hegység örökerdő gazdálkodásának alapjait jelentette. Innen ered a neve is: erdőanya. A tanösvény ennek az erdőrésznek a történetét és állatvilágát mutatja be.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A Ziribár csúcsa valahogy kiesett a turizmus vérkeringéséből, viszont annyira szép a kilátás a csúcsáról, hogy vétek kihagyni, különösen hogy ilyen felejthetetlenül hangzatos a neve, ezért most megmásszuk, még ha turista jelzés nem is vezet fel rá. Közben felkeressük a Csobánkai Szent kutat, és a csúcs támadás után betekintünk a Macska-barlangba is.

#túrázás
Nyáry Tamás

Kilátó pontok olyan helyeken bukkannak fel, ahol az ember nem is számít rá. Persze, hogyan is számítana, ha még turista jelzés sem vezet oda? Ha valaki nem írja le, hát simán elszáguldanánk mellette. Ennek az ajánlónak tehát az a fő célja, hogy felhívja a figyelmet egy szép kilátóhelyre a Ráró-hegy gerincén, de persze van itt más látnivaló is: körbejárjuk a Pilisszentléleki kolostorromot is, mert épp útba fog esni.

#túrázás
Nyáry Tamás

A Föld szívcsakrája állítólag nem is Dobogókőn van, hanem talán inkább a Rám-hegyen. A Rám-hegy közel van Dobogókőhöz, ezért adja magát, hogy ha már a Dobogókőn járunk, akkor keressük fel a Ferenczy-sziklával együtt. A mondák és a vélemények elég nagy szórást mutatnak a hely energetikai hatásairól. Lehet olyat is olvasni, hogy a Dalai láma megszentelte a helyet, de lehet arról is olvasni, hogy amikor egyszer elmesélték neki, hogy egyes nézetek szerint itt van a Föld szívcsakrája, hangosan nevetett rajta. Akárhogy is van, mi egész egyszerűen csak kerekedjünk fel, és tapasztaljuk meg a saját érzékeléseinken keresztüli világnézetünket: Érezzük jól magunkat!

#túrázás
Nyáry Tamás

A Szentendrei skanzen felett van egy magaslat, ahová feltétlenül fel kell menni, ha egy olyan izgalmas ösvényen szeretnél kirándulni, mint a Spartacus-ösvény, vagy legalábbis nagyon hasonlón. A másik ok a kilátás, mert az sem elhanyagolható. Ezen a gerinc túrán több felé is el lehet látni, mert nem csak az Asztal-kő pereméről lehet lenézni, hanem a Nyerges-hegy csúcsáról is a másik irányba. Megkapóan szép és izgalmas útvonal.

#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

Túránkon a Szentedrei Tyúkos-dűlő néhány nevezetességét fogjuk felkeresni, majd az Álló-réten át felsétálunk a Vöröskő kihagyhatatlan csúcsára, Leányfalu felé, pedig a Rekettyés és a Vörös Meteor forrásokat is útba ejtjük, mindezt úgy, hogy közben nem lesznek embert próbáló emelkedők. A Vöröskő meredek hegyoldalait kikerülve hátulról hódítjuk meg.

#túrázás
Nyáry Tamás
Túra Tahiból a Vöröskőre
9.7Km Közepes Túra

A Vöröskő egy kikerülhetetlen csúcsa Visegrádi-hegységnek, nem csak azért, mert több turista jelzés is keresztül halad rajta, hanem azért is, mert a tetejéről élvezhető panoráma vetekszik a Prédikálószék Dunakanyar körképével. Igaz, a váci gyárkémények látványa kissé tájidegen, de ez szubjektív dolog, döntsd el te, hogy tetszik-e, ehhez viszont meg kell mászni! Az egyik lehetőség Tahi felől adódik.

#túrázás
Nyáry Tamás

Ezen a túrán meglátogatjuk a Visegrádi-hegység egyik szurdokvölgyét, amely tényleg az erdő mélye, távolságban elég messze esik az összes településtől, és a megközelítéséhez többet kell gyalogolni. Az útvonal viszont látványos és vadregényes, út közben változatos erdők, rétek és egy nagyon szép, már-már szakadék szerű völgyet is felfedezhetünk, amely a Kalicsa-patak völgye.

#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

Visegrád és Dunabogdány-között a Nagyvillám árnyékában emelkedik a 265 m magas Mogyoró-hegy, amely inkább dombnak nevezhető csak, de ha megmásszuk, számos látnivalót rejt. Egy laza családi túrát mindenképpen megér a felfedezése, csodás szurdokvölgy, hegyi kápolna, állatpark, szép kilátó pontok és még egy "felfüggesztett" függő híd is útba esik. Távcsövet érdemes hozni az állatpark állatainak közelebbi megtekintésére.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A túra távját és szintjét tekintve valóban egy könnyű, gyorsan teljesíthető körút, viszont útközben annyi kis kitérő és látványos felkeresni való van, hogy egész biztosan el fogjuk tölteni az időt a környéken. Hol egy római erőd, hol egy kilátás, hol egy emlékhely, közben lehet bobozni is, vagy ha „urambocsá” még a fellegvárat is felkeressük út közben, akkor simán egy egész napos program kerekedik a kiruccanásból.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Látványos kilátásokkal bővelkedő túrában lehet részünk, ha felfedezzük a Miklós-deák-völgyi tavakat, majd megmásszuk a Hirsch-ormot és a Szakó-hegyet. A túra kényelmes tempóban teljesíthető egy nap alatt, de lesz közben néhány meredekebb emelkedő.

#túrázás
Nyáry Tamás

Dömösről induló körtúránkon két helyen is ezer évnél is idősebb Árpád-kori létesítményeket keresünk fel. Az egyik a Dömösi prépostsági templomrom, a másik pedig az Árpád-vár, ahol hajdan egy lakótoronnyal büszkélkedő erőd állt, mindkettőhöz 1100-as évek eleji emlékek kapcsolódnak. Mindezt a kulturális élményt egy közepesen szintes körtúrára felfűzve az egészséges mértékű testmozgásnak is teret adunk.

#túrázás
Nyáry Tamás

Az 1200-as években épült Szentléleki Pálos kolostor romjait meglátogatni szinte kötelező, és ha már itt járunk, érdemes hozzácsatolni a Szenlélek-tető tetején található kettős keresztet is, a kettő között pedig élvezhetjük a Hoffmann-forrás hűs vizét és az erdő változatosságát. Mindezt egy könnyed túrán. A „Mi kis falunk” rajongóknak pedig egyenesen kihagyhatatlan túra.

#túrázás
Hirdetés