aki keres, talál
Hirdetés

Túrautak a Pilisben

A Pilis 

A Pilis hegység a Budapesten vagy Pest megyében élők legkedveltebb kirándulós célpontja, hiszen bármely része jól megközelíthető tömegközlekedéssel is, közel van a fővároshoz, és nagyon hamar elérhető. Területén pedig az összes kültéri – trendi nevén „outdoor” – sportág művelhető. Most ennek a kistájnak a legszebb helyeit bejáró túrákat szeretném bemutatni, hisz a népszerűség ellenére sokan nem jártak még a Pilisben az országban, illetve saját tapasztalatból tudom, hogy sok-sok év Pilis járás után is akadnak néha olyan helyek, amit még nem ismer az ember, vagy esetleg rég járt arra és feledésbe merült. 

Mielőtt viszont belekezdünk ebbe, el kell oszlatni egy széles körben elterjedt tévhitet! A Pilis hegység nem ér el a Duna-kanyarig! A Két-bükkfa-nyereg és a Szentléleki-patak vonalától északra már a Visegrádi-hegység van, amely geológiailag az Északi-Középhegységhez tartozik, még akkor is, ha a Duna elválasztja tőle. Azért most legyünk megengedőek, és nézzük ezt a területet átfogóan.

A hegység egy nem túl magas röghegység, legmagasabb pontja a Pilis-tető, amely 756 méter. Ennek ellenére sok helyen előfordulnak meredekebb hegyoldalak, és egészen szűk szurdok szerű völgyek. Ilyen – az egész országban egyedülálló – létrás-korlátos Rám-Szakadék, és a Dobogókőtől délre található Dera-szurdok, valamint a Holdvilág-árok. Szép kilátópontok is vannak, a teljesség igénye nélkül a már említett Pilis-tető, a Dobogókő, a Prédikálószék, a Nagy-villám. Legendásan izgalmas ösvényei között pedig kiemelendő a Spartacus-ösvény és a Vadálló-kövek sziklavilága. Fedezd fel te is a Pilist és a Visegrádi-hegységet.
 

Kakuk András

Kellemes túra forrással és gyönyörű dunai panorámával.

#túrázás
Kakuk András
Búbánat-völgyi túra
12.59Km Közepes (Néhol nehéz) Túra

A Búbánat-völgyi Kerek-tótól a Hideglelős-keresztig

#túrázás

102,4 km az Országos Kéktúra 12-16. szakaszán, túra Dorog és Visegrád között a Pilis és a Budai-hegység szívében.

#kéktúra
#túrázás
Simon Ádám

Magyarország egyik legszebb panorámája érhető el a helyenként mászósabb és néhol morcosnak tűnő, de valójában átlagos túrázó számára is könnyedén teljesíthető túraútvonalon.

#pilis
#túrázás
Rám-szakadék
7Km Könnyű Túra

Magyarország egyik legnépszerűbb egyirányú túraútvonala, a Rám-szakadék, visszafelé a Lukács-árok mentén

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés

Kellemes, hangulatos és könnyű kirándulás Piliscsabáról a Dévényi Antal-kilátóhoz és vissza.

#túrázás

Nagyon látványos és nem is annyira megterhelő, nagyjából 10 km-es túra a Pilis egyik legszebb részén, Pilisszentkeresztről Dobogókőre indulva, majd vissza.

#túrázás

A túrára akár a szenzációs négyes név is remekül ráillene, hiszen az összes látványosságot belesűrítettük, ami a környéken fellelhető. Egy igazán izgalmas és fárasztó túra ez, csodaszép látnivalókkal menet közben.

#túrázás
Hirdetés

Egy szép őszi napon nagyon hangulatos kirándulás tud lenni, a táv nem éppen rövid, de közben meg lehet pihenni a Kőhegyi Menedékházban, a Petőfi pihenőnél és a Lajos-forrásnál, ahol friss forrásvízzel tudjuk feltölteni a kulacsainkat.

#túrázás

Egy olyan túrakört mutatunk most be nektek Budapesthez közel, amely a viszonylag rövidebb táv ellenére megannyi izgalmas látnivalót tartalmaz, szinte kilométerről kilométerre.

#túrázás

Ezen a gyerekekkel is járható útvonalon rövidsége ellenére sok a látnivaló. A kilátópontokon kívül az erdőben kacskaringózó kellemes kis ösvény, nyíló virágokkal és sudár fákkal ízelítőt ad a pilisi túraútvonalak sokszínűségéből.

#túrázás

Rövid túra Dobogókő központjából indulva a Zsivány-sziklákhoz. Kellemes terepúton, hangulatos mező mellett visz el az út, ahol pihenőpadoknál meg is pihenhetünk. A Zsivány-sziklák környékén izgalmas zegzugos ösvényeket fedezhetünk fel.

#túrázás

A Thirring-körút alighanem a legszebb 2,8 km-es rövid túraútvonal, amelyen eddig végigmentünk: kacskaringós keskeny ösvények, égbenyúló karcsú bükkfák, meredek sziklafalak, fák közül kikandikáló panoráma, izgalmas sziklaképződmények szegődnek társunknak.

#túrázás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés