Csakra kör a Dobogókőről a Rám-hegyre

Csakra kör a Dobogókőről a Rám-hegyre

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Csakra kör a Dobogókőről a Rám-hegyre hossza 7.1 Km. Az útvonal szintemelkedése 411 m, szintideje 3 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Föld szívcsakrája állítólag nem is Dobogókőn van, hanem talán inkább a Rám-hegyen. A Rám-hegy közel van Dobogókőhöz, ezért adja magát, hogy ha már a Dobogókőn járunk, akkor keressük fel a Ferenczy-sziklával együtt. A mondák és a vélemények elég nagy szórást mutatnak a hely energetikai hatásairól. Lehet olyat is olvasni, hogy a Dalai láma megszentelte a helyet, de lehet arról is olvasni, hogy amikor egyszer elmesélték neki, hogy egyes nézetek szerint itt van a Föld szívcsakrája, hangosan nevetett rajta. Akárhogy is van, mi egész egyszerűen csak kerekedjünk fel, és tapasztaljuk meg a saját érzékeléseinken keresztüli világnézetünket: Érezzük jól magunkat!

Csakra kör a Dobogókőről a Rám-hegyre-1
A Zsindelyes turistaház Dobogókőn
Csakra kör a Dobogókőről a Rám-hegyre-1
Forrás: Nyáry Tamás

Dobbantsunk Dobogókőn

Hogyan közelítsünk?

Dobogókő a magyar bakancsos turizmus bölcsője és fellegvára, emellett rengeteg gyógyító energiát tulajdonítanak neki, nem mellesleg autóval megközelíthető, és a lila hagymás zsíros kenyértől az őzpörköltig mindenféle ínyencséghez hozzá lehet jutni a turistaházban és a környező éttermekben és büfékben, így mondanom sem kell, hogy a hely iszonyatosan zsúfolt! Ezért vagy korán reggel akarjunk ide kocsival feljönni, vagy sehogy, mert a fizetős parkoló hamar beáll. Válasszuk inkább a buszt Pomázról.

Akkor lépjünk a távozás mezejére

Érkezéskor az első a kihagyhatatlan kilátó, anélkül egy tapodtat sem, hogy nem tekintettük meg a csodás Dunakanyart. Igaz erre lesz lehetőség visszaérkezéskor is, de akkor mások lesznek a fények, ismételni se lesz majd unalmas. Próbáljunk dobbantani, hátha kiderül, mitől Dobogókő, de aztán uzsgyi és keressük meg a piros jelzést nyugati irányban. Első állomásunk a Rezső kilátó lesz, ami hasonló kvalitásokkal bíró kilátópont, mint a csúcson lévő, egy kicsit másabb szögből láthatjuk ugyanazt. Ezután az ösvény ereszkedni kezd a hegy peremén, míg el nem érjük az elágazást, ahol letérünk a piros jelzésről a sárga sávra. Egy kicsit meredekebb lejtőn haladunk lefelé, míg el nem érjük az Árpád-vár lábánál keresztbe futó erdészeti utat, amely tulajdonképpen a Rám-szakadék felső vége is egyben.

Csakra kör a Dobogókőről a Rám-hegyre-6
A Ferenczy-szikla a Rám-hegyen, háttérben a Vadálló-kövek
Csakra kör a Dobogókőről a Rám-hegyre-6
Forrás: Nyáry Tamás

A Rám-hegy

Utunkat folytathatjuk az erdészeti úton is, de némiképp kellemesebb az erdőben, puha talajon gyalogolni, ezért átkelünk az úton, és kicsit még lentebb rátalálunk a zöld négyzet jelzésre, és ezen folytatjuk a túrát. Az ösvény párhuzamosan halad az erdészeti úttal, közben szép kereszt völgyeket és egy-két patakátkelőt is érintünk, vagyis átlépünk fölöttük. Cirka negyed óra séta után kereszt útba botlunk, és az út másik oldalán már látjuk is a faragott fa kaput, amely a Rám-hegyi szentély bejáratát jelzi. A kaputól már csak 100 méter, és egy erősebb emelkedő a domb oldalában, aztán meg is érkezünk a csúcsra. A Ferenczy-szikla kicsit balra található és a háta mögött kirajzolódik a Prédikálószék oldalában húzódó Vadálló-kövek sziklaösvénye. Jobbra nézve pedig a Dobogókő tömbje magasodik fölénk. Tartsunk itt egy kényelmes pihenőt, és élvezzük az energiákat, miközben a kilátásban gyönyörködünk.

Csakra kör a Dobogókőről a Rám-hegyre-8
Thirring-sziklák
Csakra kör a Dobogókőről a Rám-hegyre-8
Forrás: Nyáry Tamás

Visszaút sok emelkedővel

A hegyről ugyanott tudunk leereszkedni, mint ahol felmásztunk. Visszatérve az erdészeti útra rögtön fölfelé megyünk tovább továbbra is a zöld négyzetet követve, amely a Dobogókői turistaházhoz vezet. Két nagyobb emelkedő után a Nagyboldogasszony-forráshoz érkezünk, ahol a vízkészletünket is feltölthetjük. Rövid vízszintes séta után egy mellék gerincen ismét felfelé megyünk tovább, és itt már elérjük a sziklák világát, vagyis a Thirring-körutat. Óriási sziklatömbök között mászunk fel, és több helyen is remek kilátás nyílik észak felé. Ha jól megfigyeljük, még a Rám-hegy kopár csúcsa is feltűnik a fák között. A Dobogókői nagy kilátó alatt felfedezhetünk egy emlékhelyet is, ez a siketnémák Mária kegyhelye. A kis teraszról lépcső vezet fel a hegytetőre. Jöhet az újra kilátás, mert most már szemünkkel végig is tudjuk kísérni az útvonalat, amelyet végig gyalogoltunk a túrán. Utána pedig a jól megérdemelt ebéd és pihenés a turistaháznál.

Hirdetés
Hirdetés