Körtúra a Bertényi füvészkertben és az Erdőanyai tanösvényen

Körtúra a Bertényi füvészkertben és az Erdőanyai tanösvényen

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Körtúra a Bertényi füvészkertben és az Erdőanyai tanösvényen hossza 8.3 Km. Az útvonal szintemelkedése 447 m, szintideje 3 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Kalandos ösvényre invitállak a Visegrád környéki erdőkbe! Egész pontosan az Apátkúti-völgyben található Bertényi Miklós füvészkertbe, és a kerthez szorosan kapcsolódó, de azon kívül található Erőanyai-tanösvényre, ahol igazi muflon csapásokon bóklászhatsz, bebarangolva az Urak asztalának északi oldalát, és közben megismerkedhetsz egy olyan erdővel, amely az egész Pilis-Visegrádi hegység örökerdő gazdálkodásának alapjait jelentette. Innen ered a neve is: erdőanya. A tanösvény ennek az erdőrésznek a történetét és állatvilágát mutatja be.

A füvészkert körbejárása

A Helyszín megközelítése

Tömegközelekedve busszal lehet Visegrádra utazni és a komp állomáson leszállni, esetleg hajóval, vagy a komppal is érkezhetünk Nagymarosról. Innen a fellegvárba vezető úton kell felsétálni az Apátkúti-völgy bejáratához. Autóval ugyanezen az úton lehet megközelíteni. A völgyben található parkolóhoz egy sorompón át juthatunk be, ahol parkolódíjat kell fizetni, vagy kereshetünk még a sorompó előtt az utcán szabad parkolóhelyet.

Ördögmalom

A völgyben felfelé sétálva az aszfaltozott út mellett az Apátkúti-patak mentén egy erdei ösvényen haladhatunk felfelé. Először egy duzzasztott tó mellett haladunk el, majd megpillantjuk az Ördögmalom vízesést. A víz egy beszűkülő sziklás csatornában zubog le az alatta lévő kör alakú tavacskába, ez a szűkület pedig felgyorsítja a víz sebességét. A fentebbi régiókból lehozott, hordalék, apró kavicsok örvénylő mozgással érkeznek meg a tavacska vizébe, és körkörösen mélyítik a medrét, így alakult ki a medence a sziklában, és ezért nevezik a vízesést az ördög malmának.

Körtúra a Bertényi füvészkertben és az Erdőanyai tanösvényen-1
Ördögmalom vízesés
Körtúra a Bertényi füvészkertben és az Erdőanyai tanösvényen-1
Forrás: Nyáry Tamás

A füvészkert zegzugai

A füvészkert Bertényi Miklós erdőmérnökről kapta a nevét, aki tevékenyen vett részt a kert arborétummá alakításában az 1970-es évek végén. A kertbe a 60-as évek elején kezdtek különböző fenyő fajokat telepíteni, így alakult ki ez a különleges mikroklíma. Az Ördögmalom étteremben tudunk belépőt vásárolni, ami felnőtteknek 1000, diákoknak 500 Ft. Az általam készített mellékelt gpx útvonal úgy lett megrajzolva, hogy a kertben lévő szurdokot járja be, majd elindul felfelé a felső kapu irányába, de valójában a füvészkert a számozott táblák követésével egy kicsit több mint 4 km-es úttal járható körbe. Ha ezt meg szeretnénk tenni, akkor növekedni fog a túra teljes távja, amennyiben a tanösvényt is végig bejárjuk. A szurdok körbejárása után tehát felfelé vesszük az irányt és a kert felső részén megkeressük a kijáratot, amely a vadak bejutása ellen védett, de könnyen kinyitható.

Körtúra a Bertényi füvészkertben és az Erdőanyai tanösvényen-4
Muflon kunyhó
Körtúra a Bertényi füvészkertben és az Erdőanyai tanösvényen-4
Forrás: Nyáry Tamás

Kint az erdőben

A muflon ösvényen

A kaput elhagyva 1-2 perc sétával a Muflon-házhoz jutunk, amely egy erdész kunyhó. Bemenni nem lehet, de mellette számos pihenőpad áll rendelkezésünkre, ha pihenni szeretnénk. Ezt követően egy jelzetlen úton fogunk felmászni a Vízverés-nyergébe, közben érintjük a Bölényes rétet, ahol felfedezhetjük Paul Linder emlékkövét, ahol egy 2000-es dátumon kívül semmi más nem látható. Sajnos nem sikerült kiderítenem, miért állították, viszont a rét maga nagyon szép. Fent a nyeregben megtaláljuk Madas László emlékkövét is, aki a Parkerdő egykori igazgatója volt, és ő kezdte kutatni az Erdőanya területén a bükkösök megújulásának folyamatait, később ez vezetett az „örökerdő” erdőgazdálkodás bevezetéséhez. Érdemes a nyeregben a réten pihenni egy jót, innen már visszaút következik, de a lényeg még csak most kezdődik, hiszen innen indul a tanösvény, és itt találjuk az első állomást.

Körtúra a Bertényi füvészkertben és az Erdőanyai tanösvényen-5
Madas László Emlékköve a Vízverés nyergében
Körtúra a Bertényi füvészkertben és az Erdőanyai tanösvényen-5
Forrás: Nyáry Tamás

A tanösvény bejárása

Az ösvény egy vékony vadcsapás szerű útvonalon halad lefelé, vannak meredekebb szakaszai is, de összességében jól járható. A táblák végig sok információt tartalmaznak az erdő történetéről, az állat és növényvilágról. Néhol a csapás egészen hasonlatos a következő völgyben található Spartacus ösvény vonalvezetéséhez. Az állomásoknál pihenő padok is vannak. Összesen 10 állomást járhatunk végig, míg le nem érünk az Erdőanyai rétre. Csodás tisztás, gyönyörű magányosan álló fákkal. Az utat innen már nem követik a tanösvény jelzések, de széles erdészeti úton haladunk tovább lefelé, eltéveszthetetlen. Az utolsó szakaszon a füvészkert kerítése mellett bandukolunk, és láthatjuk is a kerítés mögött azokat az ösvényeket, ahol a benti szurdokot bejártuk az elején. Az Ördögmalom vízesésnél érkezünk vissza a völgybe. A fizetős parkoló innen alig 100 méterre van. Az étteremben kipihenhetjük a túra fáradalmait egy jó ebéd kíséretében.

Hirdetés