A Pilisszentléleki kolostor és a Szentléleki-tető családi körtúra

A Pilisszentléleki kolostor és a Szentléleki-tető családi körtúra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
Az A Pilisszentléleki kolostor és a Szentléleki-tető családi körtúra hossza 6.3 Km. Az útvonal szintemelkedése 274 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű (Családi). Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Az 1200-as években épült Szentléleki Pálos kolostor romjait meglátogatni szinte kötelező, és ha már itt járunk, érdemes hozzácsatolni a Szenlélek-tető tetején található kettős keresztet is, a kettő között pedig élvezhetjük a Hoffmann-forrás hűs vizét és az erdő változatosságát. Mindezt egy könnyed túrán. A „Mi kis falunk” rajongóknak pedig egyenesen kihagyhatatlan túra.

Pilisszentlélek - a hegyek közé zárt falu

Pajka….

Akarom mondani Pilisszentlélek festői szépségű település, melyet már 800 éve laknak a magyar alapítású pálos rend jóvoltából. Túránkat a Klastrom sörözőtől kezdjük, amely a „Mi kis falunk” filmsorozatból ismert mint Teca kocsmája. Pontosabban a közeléből, ha éppen busszal jöttünk, a megálló kicsit arrébb van. Keressük meg a mellékutcán induló piros jelzést és sétáljunk ki észak felé a völgyből. Az utca végén rövid emelkedővel érjük el a nyerget, ahol a kolostor romjai állnak.

A Pilisszentléleki kolostor és a Szentléleki-tető családi körtúra-1
Pilisszentléleki pálos kolostor
A Pilisszentléleki kolostor és a Szentléleki-tető családi körtúra-1
Forrás: Nyáry Tamás

A Kolostor története

A kolostort, ahogy a Pálos rendet is, Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította az 1200-as években, egy itt álló királyi vadászkastélyt alakítottak át. A török megszállás idején pusztult el az épület. A romok mellett pihenőpadok tűzrakóhelyek is vannak, piknikezésre teljesen alkalmas a hely.

Erdei barangolás

Hoffmann-kút

A romok alatt elhaladó piros jelzésen megyünk tovább az Égett Hárs nyeregig a Felső-Ecset-hegy és a Suller-hegy között. Itt keresztezzük a zöld jelzést, majd egyenesen tovább a zöld kereszt jelzésen haladunk lefelé. A kék Mária jelzés is erre vezet, lassan ereszkedünk a Pilismaróti Malom-patak völgyébe. A patakot elérve lassan ismét emelkedni kezdünk, aztán az aszfalt út túloldalán már meg is érkezünk a Hoffmann vadászházhoz. A jelzésünk egészen közel vezet el a ház mellett, majdnem az udvarról kell a hegy felé kanyarodni. Innen már csak 100 méter és feltűnik a pihenő pad, amely mellett megleljük a Hoffmann-forrást is. A kifolyóból jól lehet vizet venni, még egy ivópalack is aláfér megdöntve. Kis pihenő után keressük meg a tavacskát is a fák között az ösvény túloldalán. És ha még nem fáradtunk el eléggé, akkor érdemes itt feljebb is menni a zöld kereszten, mert a bal oldalon feltűnő hegyes formájú csúcsokat láthatunk. Ahol már meredeken emelkedni kezd az ösvény, ott érdemes visszafordulni.

A Pilisszentléleki kolostor és a Szentléleki-tető családi körtúra-3
Hoffmann-forrás
A Pilisszentléleki kolostor és a Szentléleki-tető családi körtúra-3
Forrás: Nyáry Tamás

Szentléleki-tető

A forrástól kissé vissza kell sétálni, majd élesen balra a zöld négyzet jelzésre kanyarodva a Disznós-árok felé folytatjuk utunkat. Nemsokára letérünk az erdészeti útról és átkelünk a patakon. A köveken lépkedve kényelmesen át lehet jutni. A hegyoldalon kanyargósan, nagyobb emelkedő nélkül haladunk tovább, és ismét egy kisebb patakon lépkedünk át. Rövidesen felérünk a Szentléleki-tető nyergébe, majd keresztezzük a Kétbükkfa-nyeregbe tartó zöld jelzést, aztán az aszfaltutat is. Ettől a ponttól már nem lesz tovább turistajelzés, egy szélesebb erdészeti úton kanyarodunk fel a Szentléleki-tető csúcsa felé. Az egész túrán itt lesz egyedül egy kicsit meredekebb emelkedő a csúcspontig, de elég rövid ez a szakasz, 150 métert kell megtennünk 40 méter szintet megmászva. A tetőn egy fából készült kettős keresztet találunk, körülötte pedig rengeteg mécsest, ebből látszik, hogy sokan zarándokolnak fel ide. Fújjuk ki magunkat, gyönyörködjünk az erdőben. 

A Pilisszentléleki kolostor és a Szentléleki-tető családi körtúra-6
Kettős kereszt a Szentléleki-tetőn
A Pilisszentléleki kolostor és a Szentléleki-tető családi körtúra-6
Forrás: Nyáry Tamás


A lefelé vezető út a hegy másik oldalán egy kicsit a bozótosba vész, ezért érdemes ugyanazon az ösvényen lemenni, amelyen feljöttünk és az erdészeti úton tovább haladni a falu felé. A hegyet megkerülve a Szentléleki temető felett érkezünk ki az erdőből, a kerítés mellett elhaladva egy nyílt réten vágunk át, aztán a Szentléleki-patak medrét követve jutunk ki az utcára. Itt nem érdemes ösvényt keresni, csak sétáljunk le az utca felé 40 métert. Szilárd burkolatra érve balra fordulva sétálunk le a főutcára. Térjünk be Teca kocsmájába és fogyasszuk el kiérdemelt túra utáni frissítőnket.

Hirdetés
Hirdetés