Rövid túra a Mogyoró-hegyre és az Áprily-völgybe

Rövid túra a Mogyoró-hegyre és az Áprily-völgybe

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Rövid túra a Mogyoró-hegyre és az Áprily-völgybe hossza 4.5 Km. Az útvonal szintemelkedése 222 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Visegrád és Dunabogdány-között a Nagyvillám árnyékában emelkedik a 265 m magas Mogyoró-hegy, amely inkább dombnak nevezhető csak, de ha megmásszuk, számos látnivalót rejt. Egy laza családi túrát mindenképpen megér a felfedezése, csodás szurdokvölgy, hegyi kápolna, állatpark, szép kilátó pontok és még egy "felfüggesztett" függő híd is útba esik. Távcsövet érdemes hozni az állatpark állatainak közelebbi megtekintésére.

A Mogyoró-hegy apró csodái

Szentgyörgypuszta és a várkert

Dunabogdány után a 11-es főúton Szentgyörgypusztánál található az a gyalogos kompátkelő, ami a Szentendrei szigeten található Kisorosziba visz át. A kikötő mellett étterem és egy nagyobbacska parkoló is van, itt tudunk leparkolni. Mivel a túránk nem körtúra, megkeressük a buszmegállót és az első Visegrád felé haladó busszal elmegyünk egy megállót a Visegrád várkert megállóig. Aki busszal jön Szentendréről, annak csak tovább kell mennie egy megállóval.

Rövid túra a Mogyoró-hegyre és az Áprily-völgybe-9
A kompkikötő a Duna parton
Rövid túra a Mogyoró-hegyre és az Áprily-völgybe-9
Forrás: Nyáry Tamás

A függőhidat csak nézni lehet...

Túránk a kék háromszög jelzésen kezdődik, amely a megállóból indul a hegy felé. Egy darabon lassan, majdnem párhuzamosan emelkedünk a hegyoldalon az országúttal, aztán egy völgyben merészen a hegy felé kanyarodunk, és meredekebben haladunk tovább felfelé. Az árok egyre szélesebb és mélyebb, 300 méter után elérkezünk a visegrádi függőhídhoz. Korábban a jelzés átkelt a függőhídon, de sajnos mára nagyon rossz állapotba került a híd, ezért lezárták. Az ösvény tovább emelkedik az árok mentén a hegyoldalon. Ez a túra legmeredekebb emelkedője, de nem hosszú, pár perc után elérjük a legmagasabb pontját. Itt keresztúthoz érkezünk. A háromszög jelzés jobbra kanyarodik, nekünk viszont balra kell fordulnunk, ahol pár lépés után egy kis tavacskába ütközünk, szélén egy tágas esővédő házikóval. A tó partján meglátszik, hogy sok erdei állat jár ide inni, alaposan össze van taposva és sáros is.

Vízvétel a forrásból

A tavat megkerülve néhány méterrel feljebb egy szépen kikövezett, kiépített forrást találunk, amely a Dorottya-forrás nevet viseli. Nem messze található itt egy táborozó rét, amely ifjúsági táborként működik, de akinek kedve van, az előzetes Pilisi Parkerdő bejelentkezéssel turistaként is letáborozhat itt. Buszforduló és parkoló mellett elsétálva a Mócsai-tanya kör ösvényére érkezünk, ahol a sátorozó rét másik sarkára is feljutunk, innen jól látszik a Duna túlpartján magasodó Naszály.

Rövid túra a Mogyoró-hegyre és az Áprily-völgybe-6
Dorottya-forrás
Rövid túra a Mogyoró-hegyre és az Áprily-völgybe-6
Forrás: Nyáry Tamás

Kalandok az Áprily-völgyben

Állatpark és meseerdő

A tanya épülete mellett elhaladva már látjuk is a vadkerítést, ahol az állatpark kezdődik. Szarvasok, őzek, muflonok pihengetnek a fák között, ha szerencsénk van, közelebbről is megszemlélhetjük őket. A sétaút körbekerüli az elkerített részt, így több helyről is próbát tehetünk az állatok meglesésre. Az állatos részt megkerülve a panoráma út melletti autós parkolóba érkezünk, ahol egy nagy erdei játszótér mellett kanyarodunk a Rege-termő tanösvényre. A játszótér padjain piknikezhetünk is egyet egy hosszabb pihenő keretében.

Rövid túra a Mogyoró-hegyre és az Áprily-völgybe-2
Az árok mélye
Rövid túra a Mogyoró-hegyre és az Áprily-völgybe-2
Forrás: Nyáry Tamás

Választható folytatás

A tanösvényen lefelé haladva 5 perc sétával a Szent Mihály kápolnához érkezünk, amely Makovecz Imre tervei alapján épült egy romos csősz kunyhó alapjaira. A kápolnát később felgyújtották, majd 2017-ben lett ismét helyre állítva. Lefelé sétálunk tovább, majd néhány perc után elérjük az Áprily völgyet. A névadó Áprily Lajos 1943-tól élt itt jó néhány évig. A völgy 2005 óta látogatható, előtte kerítéssel elzárt magán terület volt. Szerencsére most már szabadon átjárható, és erre két út is akad: a völgy aljában vezető kék négyzet jelzés és a völgy oldalában haladó tanösvény. Mindkettőt érdemes meglátogatni, mert lent is és fent is sok érdekesség található, búvópatak, kőszínház, sziklák és szakadékok, így a legjobb, ha kétszer is bejárjuk ezt a túrát. A szurdokszerű mély árok mentén haladó ösvényen igazán vadregényes kaland befejezni ezt a kirándulást. A tanösvényhez állítólag egy mese kiadvány is kapható a Madas László erdei iskolában a Kísértet a csoda-rejtő völgyben címmel. A völgy alján kiérkezünk Szentgyörgypusztára, épp a komp állomásra, ahol a pizzéria étteremben akár meg is ebédelhetünk.

Hirdetés