Országos Kéktúra 8 Városlőd-Zirc Túra

Az Országos Kéktúra 8 Városlőd-Zirc Túra hossza 41 Km. Az útvonal szintemelkedése 1095 m, szintideje 8 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Városlődtől Zircig.

Szerkesztők: Kálmán Teréz, Szilvási Péter

A 8-as Kéktúra szakaszt Városlődtől Zircig futva, mászva, sétálva, csodálva tettük meg. Mert volt benne minden: a széles erdei utaktól kezdve a keskeny ösvényekig, a meredek hegyoldalaktól kezdve a lankás lejtőkig, a szakadó esőtől kezdve a napsütésig, a kietlen rétektől kezdve a sűrű sötét erdőig minden. IS.

Útvonal: Városlőd – Németbánya – Bakonybél – Kőris-hegy – Borzavár – Zirc

Szint: kb. 1095 m emelkedés és 995 m ereszkedés

Menetidő (bruttó): kényelmesen futva és sétálva 8,5 óra

Pecsételések száma: 5

 

 

OKT 8. szakasz: Városlőd-Zirc

Osontunk. Nem csak mi, az ösvények is. Ezen a szakaszon mindig legyetek résen, mert az út biza ott van, ahol a legnagyobb a susnya.

Városlődről Németbánya felé haladva két dolog fontos: 

1. A csalánosba ne gondolkodj, csak szaladj! Így nem csíp - Peti szerint. Teréz szerint pedig egyszerűen csak gyorsabban túl leszel rajta. Ha mégis csípne vagy tovább tartana, akkor pedig ezt mondogasd: legalább nem leszek reumás. 

2. Néha csak állj meg, csukd be a szemed, s hallgasd a csendet a hatalmas fák ölelte széles erdei ösvényeken. Elképesztő. Parádés. Békés.

 

1. Városlőd-Németbánya 12,9 km. Ha ez utóbbi településen keresnél szállást, akkor a Harmónia Vendégház legyen a lakod: bőséges vacsorával várnak, s tápláló reggelivel indítanak utadra. Emellett a házigazdák kedvesek, gondoskodók, figyelmesek, s a pálinka mellett szívesen beszélgetnek is Veletek. Szóval: CSAK AJÁNLJUK! Így, csupa nagy betűvel.

A németbányai pecsét kicsi kitérő (a falu köszöntő táblája utáni kis oszlopon van), onnan picit visszább a kék egy osonáson (visszafele balra) visz a vak sötétbe, bár ez utóbbi lehet, hogy csak a szakadó esőben valós (mármint a vak sötét). Bakonybélig az út kellemes (széles) erdei, ezért mi futólépésben osontunk át rajta. 

 

OKT 8 túraútvonal Forrás: Bárhogy is legyen: mozogj!
OKT 8 túraútvonal
Kép forrása: Bárhogy is legyen: mozogj!

 

 

2. A bakonybéli pecsét után a Magas-Bakony legmagasabb pontja, a Kőris-hegy (709 m) lett az új cél, ahova erdei út, majd bozótos, majd megint aszfalt és megint bozótos tekergett fel velünk együtt. Az út során magunkon éreztük Szauron szemét, melybe a csúcson bele is nézhettünk (valójában azonban ez egy radarállomás. Ennek, valamint a ferihegyi és püspökladányi társának adataira támaszkodik a magyar légiirányítás). A kilátó aljában a pecsét, de érdemes felmászni a három szintes kis tákolmányba, mert a kilátás parádés!

 

 

A Kőris-hegyi kilátó Forrás: Bárhogy is legyen: mozogj!
A Kőris-hegyi kilátó
Kép forrása: Bárhogy is legyen: mozogj!

 

 

3. Borzavárig lejtmenetben visznek a kék jeles ösvények. Itt is, de összességében is igaz, hogy érdemes nyitott szemmel és füllel haladni, mert rendkívül gazdag a vadvilág! Utunk során láttunk nem egy őzet, mókust, rókát, halottunk vaddisznót röfögni, s a legnagyobb békében sétálva kaptunk majdnem szívrohamot egy mellettünk elcsörtető szarvastól. S bár a bozóttól nem láttuk, reméljük valóban szarvas volt, és nem egy Hungaroszaurusz. Mert hogy ez is lehetett volna, hiszen a Bakonyban található az Iharkúti őslénylelőhely, ahol az első magyarországi dinoszaurusz szinte minden csontját megtalálták már.

Borzavárra lefelé haladva a templom torony a domb után már messziről csodálható, de ne sokat bámészkodjatok, mert a műútról egy süncsapást kell észrevegyetek, hogy a kéken maradva a faluba érjetek, s a szakasz negyedik pecsétjét is a füzetetekben tudhassátok.

 

 

Sűrű erdő az Országos Kéken Forrás: Bárhogy is legyen: mozogj!
Sűrű erdő az Országos Kéken
Kép forrása: Bárhogy is legyen: mozogj!

 

 

4. Az utolsó 5 km-en szintén kell pár vadcsapásra figyelni, de egy helyen érdemes tudatosan is jobbra, a Pintér-körtúrára letérni a kék jelről. A kék kör ugyanis a Fiatalító-forráshoz vezet, melynek vize finom, hűs és csodatevő (lásd a fiatalembert az alábbi képen).

 

 

A Fiatalító-forrás Forrás: Bárhogy is legyen: mozogj!
A Fiatalító-forrás
Kép forrása: Bárhogy is legyen: mozogj!

 

 

5. Zircre beérve a Patkó Vendéglő bár csábító lehet, és a pizza valóban elég finom, előtte azért látogassátok meg a Ciszterci Apátságot, s akár az Arborétumot. A végső pecséthez pedig kicsit térjetek le a jelzésről, a vasútállomás ajtaján keressetek – s találtok is! 

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket facebookon Bárhogy is legyen: mozogj! és instagramon @ketszazhuszfelett. 

Hirdetés