Menü

sportág: TÚRA    táv: 21 km    szintemelkedés: 40 m    szintidő: 5,5     nehézség: Könnyű

Országos Kéktúra 1/3 Szeleste-Sárvár

Szeleste-Sárvár

útvonal: Szeleste - Bögöt - Csényeújmajor - Sárvár
táv: kb 21 km
szint: kb 40 m emelkedés és kb 45 m ereszkedés
menetidő: nagyjából nettó 5,5 óra 
pecsételések száma: 3
besorolás: könnyű

Ha nem tudod, mi az a Kéktúra, vagy miként is lehet teljesíteni, először olvasd el ezt a cikkünket.

Copy-of-28_exposure_resize.JPG Forrás: Strausz Tamás 

A Kéktúra pecsételő füzete szerint az első szakasz Írott-kőtől Sárvárig tart, ám ezt több napra lebontva érdemes (és lehet normális esetben) teljesíteni. Mi három részre bontottuk, amiből ez volt a harmadik. 

Az előző, hosszú, nagyon hosszú rész végén visszavonatoztunk Kőszegre, így mielőtt Szelestétől folytathattuk volna az utunk, várt ránk egy rövid utazás. 

Miután a napi 21 kilométeres táv nagy része aszfaltozott közút illetve dózerút szélén halad, ez a rész sem vált kedvencünkké. Szerencsére egy hűvösebb őszi napon jártuk be, mert ha épp egy forró, nyári nap lett volna, valószínűleg ott abba is hagyjuk a túrázást…

A szelestei Festetics-kastélyt magunk mögött hagyva áthaladunk az autópálya alatt, majd a síneket követjük egy darabon. Később mezőn és szántóföldön vág át utunk, míg elérjük a 88-as főutat. Bögötre már dózerúton érünk be, ahol két bélyegzőhely is rendelkezésünkre áll: egyik a Coop élelmiszerboltnál, másik a Polgármesteri Hivatal épületében, ahol a villanyóraszekrényben találjuk a bélyegzőt.

Utunk folytatjuk aszfaltozott úton. Csénye után, a Sárvár és Ikervár közötti országúton, az út jobb szélén találjuk az Újmajori kápolnát - az előtte levő kerítés faoszlopán pedig a Csényeújmajor bélyegzőt. Pecsételünk egyet, majd bandukolunk tovább… végre nem aszfalton, hanem a Gyöngyös-patak gátján. 

Utunk végéhez érve, Sárváron a Nádasdy-vár melletti parkban, a nyilvános toalett épületét keressük, de nem a sürgős teendőnk miatt, hanem mert a bejáratánál találjuk a szakasz utolsó bélyegzőjét.

A gyógyfürdő természetesen ki hagyhatatlan, főleg, hogy nem kellett vonathoz vagy buszhoz rohannunk…

Összesítés

A Országos Kéktúra 1/3 Szeleste-Sárvár hossza 21 km, az útvonal szintemelkedése 40 méter, szintideje 5,5, nehézsége könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Péntek Szombat Vasárnap Hétfő
°C 3 / 7 2 / 9 5 / 12 9 / 15
mm 2.1 0.1 0.0 0.0
km/h 17.3 19.1 19.4 30.2

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: Országos Kéktúra túraútvonal