Országos Kéktúra 4 Keszthely-Tapolca Túra

Az Országos Kéktúra 4 Keszthely-Tapolca Túra hossza 27 Km. Az útvonal szintemelkedése 550 m, szintideje 7 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Keszthelytől Kőszegig.

Szerkesztők: Kálmán Teréz, Szilvási Péter

A 4-es Kéktúra szakaszt Keszthelytől Tapolcáig futva, szűk négy óra alatt teljesítettük.

 

Útvonal: Keszthely – Vállus – Lesenceistvánd – Tapolca 

Táv: kb. 27,3 km

Szint: kb. 550 m emelkedés és 540 m ereszkedés

Menetidő (bruttó): futva kényelmes tempóban 4 óra, túrázva 7,5 óra 

Pecsételések száma: 4

 

 


OKT 4. szakasz: Keszthely-Tapolca

1. Mi mindig a végponton (célponton) parkolunk. Jobb a nap elején tömegközlekedni, mint fáradtan, büdösen, éhesen, és mindennek következtében hisztisen a nap végén. Tehát Tapolcán szálltunk fel a vonatra (9:06), és bő 30 perc után szálltunk le Keszthelyen, ahol már nyomtuk is a pecsétet, meg az óra start gombját: „Fussunk neki!” felkiáltással.

 

 

Keszthely - a Balaton part! Forrás: Bárhogy is legyen: mozogj!
Keszthely - a Balaton part!
Kép forrása: Bárhogy is legyen: mozogj!

 

 

Mivel a 3. szakasz végén bejártuk Keszthelyt, így a város szélén kanyargó kék jelzés helyett a Balaton-partot választottuk. 

2. Gyenesdiásig az út aszfalt, így a terepcipő kopik, de később jól jön az (bár ebben családon belül megoszlanak a vélemények)! A falut elhagyva már kis ösvényeken kanyargunk, szívjuk mélyen a friss levegő mellett a medvehagyma és a virágok illatát, na meg a látványt is: bazaltos hegyek mindenhol! Csoda!

 

 

Festetics-kilátó Forrás: Bárhogy is legyen: mozogj!
Festetics-kilátó
Kép forrása: Bárhogy is legyen: mozogj!

 

 

3. Bár nem a túra része, de nem éri meg kihagyni sem a kék háromszöggel jelzett Festetics kilátót a Nagy-mezőről indulva, sem pedig pár kilométerrel később a sárga háromszöges Berzsenyit. Persze nem csak a látvány az oka, hogy eláll a lélegzeted. De ez az oka annak, amiért megéri a plusz pár száz emelet. Mindkét kilátóból szép körpanoráma nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Keszthelyi-öbölre is.

 

 

Berzsenyi kilátó Forrás: Bárhogy is legyen: mozogj!
Berzsenyi kilátó
Kép forrása: Bárhogy is legyen: mozogj!

 

 

4. Az erdei zöldet Vállus meredeken ereszkedő főutcája töri meg, de a csend itt is óriási. A pecsételő bár a közért falán, ne itt akarj zsákot tölteni, mert állapotából ítélve 1986-ban volt nyitva utoljára.

Pici szántóföld (mert enélkül sincs kék szakasz eddigi tapasztalásaink alapján), s újra az erdőben szaladunk. Csoda a völgy, a fák, melyekben bátran gyönyörködünk a széles erdei utak adta biztonság nyugalmában. Az erdő végén szőlőskertek közt kezdjük meg az újabb kapaszkodást a túra legmagasabb pontjához, tekergünk még kicsit az erdőben, majd egy határozott jobb kanyarral gyors ereszkedésbe kezdünk.

 

 

Erdei séta Forrás: Bárhogy is legyen: mozogj!
Erdei séta
Kép forrása: Bárhogy is legyen: mozogj!

 

 

5. A következő állomás Lesenceistvánd. A tájékoztató szerint a pecsételő a helyi talponállóban van, így a település szőlőlugasai között lefele csapatva már a szánkban érezzük a sportfröccs ízét. Feltehetően a „nagy forgalomra” és az ebédidőre való tekintettel azonban a kocsma ajtajára függesztve találjuk meg a pecsétet. Bár a tábla szerint a hely 7-23-ig nyitva tart, úgy látszik, ezt falun rugalmasabban kezelik. Így a sportfröccs helyett marad a szemben lévő üzemkész kék kút hideg vize. Frissítünk.

 

 

Kilátás a Festetics-kilátóból Forrás: Bárhogy is legyen: mozogj!
Kilátás a Festetics-kilátóból
Kép forrása: Bárhogy is legyen: mozogj!

 

 

6. Az erdő (Balaton-felvidéki Nemzeti Park) itt erre a szakaszra véget ér. Pecsét és egy gyors ima, hogy a még holt szezonban is forgalmas főút mellett épségben érjünk célba. A nyári időszakban valószínű, hogy a helyzet még kaotikusabb. Bár a műúton is csak vendégek vagyunk, jó lenne pár figyelmeztető tábla, hogy a kék jelet követve túrázunk, nem pedig meguntuk az életünket. Így talán picivel nagyobb figyelmet kapnánk az autósoktól is: nagyobb ív vagy lassabb tempó. Hála lenne részünkről. 

7 km és újra Tapolca, újra vasútállomás. Bruttó idő 3,5 óra. Pecsét a Lokomotív Büfé teraszán. Aztán jöhet az ebéd! 

Tópart Vendéglő. A pincér félve mondja: ne haragudjanak, várni kell 40 percet. A napsütéses asztalnál ülve, a tavon ringatózva elmosolyodunk: várunk! Már nem sietünk!

 

 

Pecsételés Forrás: Bárhogy is legyen: mozogj!
Pecsételés
Kép forrása: Bárhogy is legyen: mozogj!

 


Legközelebb innen folytatjuk…

 

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket facebookon Bárhogy is legyen: mozogj! és instagramon @ketszazhuszfelett. 

Hirdetés