Országos Kéktúra 18/2 Felsőpetény-Becske

Országos Kéktúra 18/2 Felsőpetény-Becske

Kakuk András
Kakuk András
Az Országos Kéktúra 18/2 Felsőpetény-Becske hossza 25 Km. Az útvonal szintemelkedése 650 m, szintideje 7 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Felsőpeténytől Becskéig

útvonal: Felsőpetény-Alsópetény-Romhány-Kétbodony-Becske
táv: kb 25 km
szint: kb 650 m emelkedés és kb 610 m ereszkedés
menetidő: nagyjából nettó 7,5 óra 
pecsételések száma: 4

Ha nem tudod, mi az a Kéktúra, vagy miként is lehet teljesíteni, először olvasd el ezt a cikkünket.

 

A 18. szakaszt két részre bontva terveztük teljesíteni, így az első, nagyobbik felét Felsőpetényig teljesítettük korábban. Most a Fő utcában állunk, ahol az utolsó pecsétet benyomtuk a füzetbe. Pár perc alatt kiérünk a házak közül, magunk mögött hagyva az Almássy-kastélyt és a volt TSZ-telephelyet. Innen fenyőerdő és kerítés mentén haladunk tovább a Petényi-patak széles völgyében. Nem sokkal később már Alsópetényben találjuk magunkat, mely haladós tempó érzetet és további lelkesedést ad kis csapatunknak. A település központjában egy buszmegálló hirdetőtábláját kell megkeresnünk a következő pecsételéshez. Persze  a meleg ellen

folyadékkal kell védekezni, így a pecsételő helyhez közeli italkimérőben pihegünk pár percet a tovább indulás előtt.

 

Alsópetényben sok kiváló szállás és étterem is található. A kényelmesek pl. az elegáns szállóvá átalakított Prónay-kastélbyan is pihenhetnek. 

 

A falu utolsó házikója után felhagyott gyümölcsösök közötti földúton haladunk egy domboldalon. Egyszerre szép és szomorú látvány tárul elénk. A kaptató után nem sokkal a Kékesi vadászházhoz érkezünk, de még lendületben vagyunk, így csak pár percre állunk meg, megnézni a házat. Innen meredek lejtőn, kanyargós ösvényen haladunk tovább, ami további lelkesedést önt mindenkibe – könnyen haladunk és még izgalmas is. A jelzés később földútra kanyarodik, amin baktatva érünk be Romhányba – mely település régen a porcelángyártásáról volt híres, napjainkban azonban csak csempe készítés van itt. Bélyegezni két helyen is tudunk, vagy a vasútállomáson, vagy egy presszónál – persze a melegre tekintettel mi az utóbbit választottuk. 

Prónay-kilátó

Mielőtt elérjük Romhányt még a Prónay-kilátót is megmásszuk. A 421 méter magas Kecske-kő csúcson található fából készült modern kilátó 26 méter magas, tetejére 128 lépcső vezet. 

 

Prónay-kilátó Forrás: Kakuk András - Mozgasvilag
Prónay-kilátó
Kép forrása: Kakuk András - Mozgasvilag

 

Romhányból olyan 3 kilométernyi országúton való caplatás vár ránk Kétbodonyig, ami ugyan nem fárasztó, de nem is tartozik a szép szakaszok közé.  A pici településen egy kocsmánál pecsételünk egy jót (most kihagyjuk a frissítést), és azzal a lendülettel haladunk is tovább.

Családosok és kényelmesek Kétbodonyban is megszállhatnak. 2 szállás is található a településen, sőt egy mini állatkert-állatsimogató is.

Komótos kaptatón haladunk felfele, majd murvás útra érünk. Lefele haladva keresztezzük a síneket, majd kaszálón, a Galga-patak partján haladunk tovább. Az Eresztvényre már látványosan lassuló tempóban érkezünk, csak kezd 30 kilométernyi táv lenni mögöttünk. A dombtetőről viszont már csak le kell ereszkednünk Becskére, ahol három pecsételő hely közül is válogathatunk: a kis ABC-ben (Ady E. u. 8/A), a Galga presszóban vagy a Máder fagyizónál – bár a második erősen csábító volt, a csapat ifjú tagjai az utóbbira szavaztak, így a vonatozás előtt még jöhetett a nyalakodás.

 

Hirdetés
Hirdetés