aki keres, talál
Hirdetés

Börzsönyi túrák

A Börzsöny vulkáni eredetű hegység, az Északi-Középhegyég legnyugatibb tagja. Geológiai szempontból viszont csak a második legnyugatibb, hiszen kőzetét tekintve a Duna túloldalán található Visegrádi-hegység is ide sorolható. A Magas-Börzsöny csúcsait végignézve kirajzolódik az egykori vulkán kalderájának vonala, ezen a peremen található a Csóványos is, amely a hegység legmagasabb hegye (938m). A Börzsöny szemet gyönyörködtető csúcsai, erdős vadonjai és a Dunakanyar közelsége miatt közkedvelt kiránduló hely, az országos kéktúra is keresztül szeli.

Kakuk András

A leggyorsabb út a csúcsig

#túrázás
Kakuk András

Kerüld a tömeget a Királyréten. Alternatív Csóványos túra

#túrázás
Nyáry Tamás

Törökmező igazi turisztikai csomópont, nagyon sokfelől megközelíthető. Ezúttal Kismarosról mutatok be egy útvonalat, ami nem annyira felkapott. Fedezzük fel a Só-hegyet, majd visszafelé a Kis-Kőszkla-hegyi kilátópontot, ahonnan az egyik legszebb Dunakanyar kilátás tárul elénk.

#túrázás
Nyáry Tamás

Hangoljuk magunkat egy másik üzemmódba, és keressük meg Nagymaros nem is annyira ismert tanösvényeit. Így még biztos nem túráztál Törökmezőre. Adottak a fő túra útvonalak, és vannak olyan útvonalak, ahol még informálódhatunk is a környék növény és vadvilágáról. Tudtad, hogy itt honos a szelídgesztenye? Járjunk utána!

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A Nógrádi várat nem csak hogy érdemes, de illik is megtekinteni, így nem maradhat ki a Börzsönyi túrák közül, még akkor sem, ha már fél lábbal a Cserhátba lóg.

#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

Elérkeztünk a Börzsönyi kék túra harmadik szakaszához. Az előző kettőhöz képest ez a rész sem a nagy szintkülönbségekről szól, inkább egy kellemes kalandról a Börzsöny nyugati szegletében. Persze ha bevállalósak vagyunk, akkor pluszban be lehet iktatni az útvonalba néhány látványos és jellegzetes hegycsúcsot, amelyek megdobják a szinteket is.

#túrázás
Nyáry Tamás

A Börzsönyi kék második szakasza is izgalmas helyeket érint. Végigjárhatjuk az elhagyott erdőbe vesző kisvasúti sínjeiről híres Csarna-völgy egy részét, felkereshetjük a Bányapusztai erdészházat és a Kovács-patak völgyében is körül nézhetünk.

#túrázás
Nyáry Tamás

Túrázhatsz több napot vándortúra stílusban, vagy teljesítheted szakaszonként is. Kék sávval van jelezve, de ez nem az országos kék. Csatangold be a Börzsönyi kék útvonalát, és fedezd fel a hegység esszenciáját egy nem túl nehéz, de bárhol bővíthető útvonalon.

#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

A Foltán-kereszthez már biztosan elzarándokoltál a kék sáv jelzésen. Fedezd hát fel most a kék kereszt jelzés felől! Mászd meg a Három-hárs páratlanul látványos gerincét, visszafele pedig kalandozz a Saj-kút-bércen át, majd koronázd meg a túrát egy visszatekintéssel a Vár-hegyi kilátóból. Ugyanis innen le is követheted, hogy merre jártál.

#túrázás
Nyáry Tamás
Túra a Gömbölyű-kőre
12Km Közepes Túra

Ha szívesen fedezed fel a Nyugat-Börzsöny eldugottabb helyszíneit is, és kíváncsi vagy minden kilátópontra, akkor a Gömbölyű-kő tetején lévő mező igazán a kedvedre lesz.

#túrázás
Nyáry Tamás

A Börzsöny nyugati szegletében Márianosztrától északra a 3 csúcsból álló Látó-hegyek láncolata kínál látványos kilátásokat, és csatlakozik hozzájuk egy negyedik is egy kicsit arrébb.

#túrázás
Nyáry Tamás

Szokolya környékén nem csak Királyrét az egyetlen helyszín, amit érdemes felkeresni. Ezen a dombvidéken túrázva felfedezhetünk jó néhány kilátópontot, ahonnan felsejlenek egyéb Börzsönyi túráink célpontjai is.

#túrázás
Nyáry Tamás

Voltál már a Honti szakadékban? Ez a hely legendásan nem ismert! Pedig a több helyen 50 méter magas falak között leginkább a döbbenet lesz úrrá rajtad, mikor végigsétálsz rajta.

#túrázás
Hirdetés