aki keres, talál
Hirdetés

Börzsönyi túrák

A Börzsöny vulkáni eredetű hegység, az Északi-Középhegyég legnyugatibb tagja. Geológiai szempontból viszont csak a második legnyugatibb, hiszen kőzetét tekintve a Duna túloldalán található Visegrádi-hegység is ide sorolható. A Magas-Börzsöny csúcsait végignézve kirajzolódik az egykori vulkán kalderájának vonala, ezen a peremen található a Csóványos is, amely a hegység legmagasabb hegye (938m). A Börzsöny szemet gyönyörködtető csúcsai, erdős vadonjai és a Dunakanyar közelsége miatt közkedvelt kiránduló hely, az országos kéktúra is keresztül szeli.

Nyáry Tamás

Törökmező igazi turisztikai csomópont, nagyon sokfelől megközelíthető. Ezúttal Kismarosról mutatok be egy útvonalat, ami nem annyira felkapott. Fedezzük fel a Só-hegyet, majd visszafelé a Kis-Kőszkla-hegyi kilátópontot, ahonnan az egyik legszebb Dunakanyar kilátás tárul elénk.

#túrázás
Nyáry Tamás

Hangoljuk magunkat egy másik üzemmódba, és keressük meg Nagymaros nem is annyira ismert tanösvényeit. Így még biztos nem túráztál Törökmezőre. Adottak a fő túra útvonalak, és vannak olyan útvonalak, ahol még informálódhatunk is a környék növény és vadvilágáról. Tudtad, hogy itt honos a szelídgesztenye? Járjunk utána!

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A Nógrádi várat nem csak hogy érdemes, de illik is megtekinteni, így nem maradhat ki a Börzsönyi túrák közül, még akkor sem, ha már fél lábbal a Cserhátba lóg.

#túrázás
Nyáry Tamás

Elérkeztünk a Börzsönyi kék túra harmadik szakaszához. Az előző kettőhöz képest ez a rész sem a nagy szintkülönbségekről szól, inkább egy kellemes kalandról a Börzsöny nyugati szegletében. Persze ha bevállalósak vagyunk, akkor pluszban be lehet iktatni az útvonalba néhány látványos és jellegzetes hegycsúcsot, amelyek megdobják a szinteket is.

#túrázás
Nyáry Tamás

A Börzsönyi kék második szakasza is izgalmas helyeket érint. Végigjárhatjuk az elhagyott erdőbe vesző kisvasúti sínjeiről híres Csarna-völgy egy részét, felkereshetjük a Bányapusztai erdészházat és a Kovács-patak völgyében is körül nézhetünk.

#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

Túrázhatsz több napot vándortúra stílusban, vagy teljesítheted szakaszonként is. Kék sávval van jelezve, de ez nem az országos kék. Csatangold be a Börzsönyi kék útvonalát, és fedezd fel a hegység esszenciáját egy nem túl nehéz, de bárhol bővíthető útvonalon.

#túrázás
Nyáry Tamás

A Foltán-kereszthez már biztosan elzarándokoltál a kék sáv jelzésen. Fedezd hát fel most a kék kereszt jelzés felől! Mászd meg a Három-hárs páratlanul látványos gerincét, visszafele pedig kalandozz a Saj-kút-bércen át, majd koronázd meg a túrát egy visszatekintéssel a Vár-hegyi kilátóból. Ugyanis innen le is követheted, hogy merre jártál.

#túrázás
Nyáry Tamás
Túra a Gömbölyű-kőre
12Km Közepes Túra

Ha szívesen fedezed fel a Nyugat-Börzsöny eldugottabb helyszíneit is, és kíváncsi vagy minden kilátópontra, akkor a Gömbölyű-kő tetején lévő mező igazán a kedvedre lesz.

#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

A Börzsöny nyugati szegletében Márianosztrától északra a 3 csúcsból álló Látó-hegyek láncolata kínál látványos kilátásokat, és csatlakozik hozzájuk egy negyedik is egy kicsit arrébb.

#túrázás
Nyáry Tamás

Szokolya környékén nem csak Királyrét az egyetlen helyszín, amit érdemes felkeresni. Ezen a dombvidéken túrázva felfedezhetünk jó néhány kilátópontot, ahonnan felsejlenek egyéb Börzsönyi túráink célpontjai is.

#túrázás
Nyáry Tamás

Voltál már a Honti szakadékban? Ez a hely legendásan nem ismert! Pedig a több helyen 50 méter magas falak között leginkább a döbbenet lesz úrrá rajtad, mikor végigsétálsz rajta.

#túrázás
Nyáry Tamás

A Magyar-hegyet megmászni Nagybörzsöny felől egy szép kihívás! Szép, mert végig nagyon szép a kilátás a gerincen. Azért is szép, mert végig jó erős emelkedő.

#túrázás
Nyáry Tamás

Túránkat egy igen látványos, sok kilátást ígérő hegygerincen járjuk végig, amely nem kevés misztikus mondával büszkélkedhet. Cserébe készüljünk komolyabb szintekre is, lesz mit út közben megmászni.

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés