Diósjenőről Csóványosra túra

Kakuk András
Kakuk András
A Diósjenőről Csóványosra túra hossza 7 Km. Az útvonal szintemelkedése 797 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Alternatív túra a Börzsöny legmagasabb pontjára

A Csóványos - és a Nagy-Hideg-Hegy is - az egyik legkedveltebb túra. Budapest környékén feltétlen, országos átlagot nem ismerek, de gyanítom előkelő helyen lenne a teljes országot nézve is. Ha jó idő van, vagy vonzó az idő , pl. nagy havazás után, tódul a tömeg Királyrétre, hogy az autót a parkolóban hagyva érjenek fel Nagy-Hideg-Hegyre, majd onnan Csóványosra. 

Annyira sokan ismerik ezt a helyet és csak azt, hogy a fent említett idő beköszöntével, aki nem hajnalban érkezik, nem talál magának parkolót és a túra is kútba eshet.

Diósjenőről Csóványosra túra-1
Diósjenőről Csóványosra túra-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Diósjenőről a Csóványosra

Ha a Csóványos a cél vagy csak a havas Börzsöny akkor alternatív kiindulópont lehet Nógrád - de innen kicsit hosszabb az út a csúcsig, túraleírás itt - vagy Diósjenő. 

A falu határában lehetőség van parkolni, ott ahol a zöld jelzés beér a faluba illetve vagy az erdészeti út mentén. (a padkán a várakozni tilos tábláig lehet) 

A túra eleje rögtön megkínál minket jelentős szinttel. A meredek emelkedő leküzdése után leereszkedünk a Kemence-patakig, aminek a keresztezése a következő extrém kalandunk a túra folyamán, ha a patakban van elegendő víz. 

Diósjenőről Csóványosra túra-4
Diósjenőről Csóványosra túra-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Végig a zöld csík turistajelzést kell követnünk, (Mit jelentenek a turistajelzések?) amibe a Hárombarát-nyergen becsatlakozik a kék négyzet, a Varsa-tetői elágazásnál pedig a piros háromszög. 

A Csóványosi-kilátó előtt még egy meredek emelkedőt kell leküzdenünk. 

Visszafelé nagyon sok úton jöhetünk, a Csóványos környékén sok a turista jelzés, de a leggyorsabb és legrövidebb, ha ugyanott ereszkedünk vissza Diósjenőre, ahol jöttünk. 

Diósjenőről Csóványosra túra-3
Diósjenőről Csóványosra túra-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

 

@mozgasvilag.hu Fél méter hó a Börzsöny tetején! Jeee! A jó bakancs elkél viszont az odaúton! #foryou #fy #fyp #mozgásvilág #börzsöny #snow #mud #winter #mountain ♬ eredeti hang - Mozgásvilág

Hirdetés
Hirdetés