Túra a Gömbölyű-kőre Túra

Túra a Gömbölyű-kőre Túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Túra a Gömbölyű-kőre Túra hossza 12 Km. Az útvonal szintemelkedése 558 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ha szívesen fedezed fel a Nyugat-Börzsöny eldugottabb helyszíneit is, és kíváncsi vagy minden kilátópontra, akkor a Gömbölyű-kő tetején lévő mező igazán a kedvedre lesz. Ez a csúcs egyébként nincs benne a Börzsöny népszerű úti céljainak vérkeringésében, így csak akkor jutsz fel ide, ha pont  ez lenne a célod. Rálátni viszont sok nevezetes pontra lehet.

Hegyre fel

Utazz Nagybörzsönybe

Ez az útvonal ugyan nem körtúra, de könnyen összeköthetjük a kezdő és a végpontot. Autóval Letkésre érkezve átbuszozhatunk Nagybörzsönybe, és a túra végén Letkésre visszaérve fejezhetjük be a túrát. Ha busszal jövünk Szob felől, akkor csak 3 megállót tovább kell menni Nagybörzsönyig.

Túra a Gömbölyű-kőre-2
A Nagybörzsönyi horgásztó
Túra a Gömbölyű-kőre-2
Forrás: Nyáry Tamás

Horgásztó és rejtett forrás

Nagybörzsönyben nem muszáj beutazni a központig, de ha szeretnénk megnézni, azt is megtehetjük. Egy megállóval korábban a falu szélén kell leszállni a Petőfi utca 75 névre hallgató buszmegállónál. Itt rögtön találunk egy nagyon szép állapotban lévő, 13. század első felében épült templomot, amit ha nyitvatartási időben – azaz 10 óra után érkezünk – belülről is meg tudunk nézni. A templom mellett elsétálunk a Nagybörzsönyi horgásztó felé, és a tavat megkerülve rátérünk a piros jelzésre. 2 km séta után egy éles kanyarban a Bánya-patakot keresztezzük. Ha lelépkedünk a köveken az árokba, felfedezhetjük az alig észrevehető Csöröge-forrást, amely egy kő alá beépített fémcsövön tör a felszínre. Érdemes megkeresni, mert nagyon kellemes, hűs vizet ad.

Túra a Gömbölyű-kőre-3
Csöröge kút
Túra a Gömbölyű-kőre-3
Forrás: Nyáry Tamás

Kilátások sorozata

Keresd meg a Gömbölyű-követ

Egy kis pihenő is beleférhet, mert innen már rákanyarodunk a Gömbölyű-kő oldalára, és meredekebben kezdünk emelkedni. A hegy maga egy lekerekített kúpot formáz, így megmászni nem vészesen nehéz, inkább csak a hosszabb egyenletes kaptató, amire készülni kell. A csúcsot az erdőben érjük el, az út vadkerítés mellett érkezik a tetőpontra, amelyet egy kőrakás jelez. Innen a fák között még nincs kilátás, de ha egy kicsit tovább megyünk, akkor kiérünk egy óriási tisztásra, ahonnan az egész Magas-Börzsöny belátható. Egy kis felfedezést is tehetünk, ha a vadkerítés mentén lemászunk a hegyoldalon nagyjából 60-70 méternyit, akkor rátalálunk a Gömbölyű-kőnek nevezett sziklára is, amelyről a hegy a nevét kapta. Érdemes itt elidőzni a fűben üldögélve, esetleg egy szendvicsezést is megejteni.

Túra a Gömbölyű-kőre-5
Kilátás a Gömbölyű-kőről
Túra a Gömbölyű-kőre-5
Forrás: Nyáry Tamás

Továbbra is a piros jelzést követjük, ahol többnyire lefelé ereszkedve rövidesen elérjük a következő csúcsot, a Kis-Koppányt. Innen is káprázatos a kilátás, sőt, erről a pontról, már délebbre is ellátunk, a Látó-hegyek gerince felé, látszik a Hegyes-tető és a Szent-Mihály-hegy tömbje is. Erről a csúcsról már nagyobbat ereszkedünk és megérkezünk a Koppány-nyeregbe, ahonnan a túránk már Letkés felé fordul.

Visszaút a Sákola-tető gerincén

A kék keresztet követjük eztán, a nyeregből enyhén lefelé haladva egy szép gerincen folytatjuk a túrát. Egy élesebb bal kanyar után feltűnik egy pici tavacska, alig nagyobb egy pocsolyánál. Utána nem sokkal, ha figyelmesen megyünk, egy nehezen észrevehető ösvényen kék háromszög jelzést fedezhetünk fel, ezen rövid kitérővel meglátogathatunk még egy kilátópontot. A kis mezőn a szemközti Széles-hegyre láthatunk rá a Letkési-patak völgyén keresztül. Visszatérve a kereszt jelzésre folytatjuk a felfelé utat, amely rövidesen felvisz minket a Sákola-tetőre. Sajnos itt teljesen zárt az erdő, kilátópontok nem lesznek, de szép összefüggő erdőben tehetjük meg túránk utolsó szakaszát. A Letkési-patak völgyébe ereszkedve érkezünk meg Letkésre.

Hirdetés
Hirdetés