Lillafüred legszebb kilátóhelye a Fehérkő

Lillafüred legszebb kilátóhelye a Fehérkő

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Lillafüred legszebb kilátóhelye a Fehérkő hossza 8.9 Km. Az útvonal szintemelkedése 543 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ezen a túrán bejárhatod Lillafüred legszebb kilátópontját, a Fehérkőlápai sziklákat és közben arra is fény derül, hogy mi köze van Herman Ottónak a puskaporhoz. Nagyjából semmi, de erről rövidesen szót ejtünk. A túra közepesen hosszú, viszont van benne jócskán szint, ha közben elfáradsz, vagy a szint teljesítést kihagynád, akkor kipróbálhatod a Lillafüredi felvonót is.

A lakóhelyünktől távol eső túrahelyszínre ezúttal a hybrid Suzuki Vitara segítségével jutottunk el, amit ezúton is köszönünk szépen!

Nézd meg a Bükk túraútvonalainak bejárását!

Túra Lillafüred legszebb kilátóhelyére a Fehérkőre


1. Amennyiben tényleg kihagynád a kaptatót, sétálj el az új libegőhöz, és azzal rögtön fel is jutsz a Jávor-hegyre, ahonnan 15 perc séta a kilátóhely. Viszont, ha szeretnél gyalogolni és közben felfedezni még jó pár érdekességet, akkor kövesd a túraútvonalunkat. Parkolni Lillafüreden a kastélyszálló környékén lehet, bár ez szép időben elég lehetetlen vállalkozás, igen sokan szoktak ide jönni, népszerű és felkapott hely. Inkább javasolt a kisvasúttal idejönni Diósgyőr felől. Ebben az esetben akár azt is eldönthetjük, hogy Lillafüredről indulunk, vagy leszállunk eggyel korábban a Puskaporos vasútállomásnál….

2. Már meg is érkeztünk a puskapor kérdéséhez. Hogy miért hívják ezt az állomást puskaporosnak? Hát erre egyelőre nem derült fény. Leszámítva, hogy a fölé magasodó hegyet hívják Puskaporos-hegynek. Minden esetre Herman Ottó a nagy természettudós is itt jön a képbe, aki a szüleivel költözött ide Alsó-Hámorra, és annyira szeretett itt élni, hogy elhitette a kortársaival, hogy itt született. Munkássága is ide kötötte életének jó részében, neki köszönhető az a nagy mennyiségű tudásanyag, amely a környékbeli barlangok régészeti, őskori feltárásaihoz kapcsolódik. Itt a temetőben helyezték végső nyugalomra is. A Puskaporos-hegy lábánál fel is fedezhetjük a Herman Ottó-barlangot, valamint a szintén róla elnevezett kőfülkét egy kicsit feljebb. Ezzel meg is kezdjük a sétát felfelé a kék kereszten. A temetőt elhagyva átkelünk a kisvasút sínpárján, és megmásszuk a 443 méter magas Puskaporost.

Lillafüred legszebb kilátóhelye a Fehérkő-1

Lillafüred legszebb kilátóhelye a Fehérkő-2

3. A tetőn sok látványosság nincsen, erdő borítja. Tovább haladva egy erdészeti útra térünk, aztán megint emelkedni kezdünk a Mély-völgyben és találkozunk a zöld jelzéssel. Itt érdemes kis kitérőt tenni balra a zöldön, 450 méterre a Gulicska-tetőn megnézhetjük a Gulicskai-sziklaüreget is, amely csekély újkori régészeti lelőhely volt. Egy nagyon vékony, nehezen látható meredek ösvényke visz le az üreghez, közlekedj nagyon óvatosan. Nem mellesleg pedig komoly kilátás nyílik a völgyre.

Lillafüred legszebb kilátóhelye a Fehérkő-3

Lillafüred legszebb kilátóhelye a Fehérkő-4


4. Visszatérve a zöldön a korábban elhagyott kereszteződésbe folytatjuk utunkat a Hegyes-réten át a Nagy-hegyre. Jobbra néhány lépésre felfedezhetjük a Hajnalka-forrást. Innen már nincsen sok szintemelkedés, nagyjából szintben meg is érkezünk a Fehérkőlápai turistaházhoz, ahol lehet enni-innivalót vásárolni, ha éppen nyitva van. A mellette lévő Szent-István-forrás viszont biztosan ad ivóvizet.

Lillafüred legszebb kilátóhelye a Fehérkő-6

Lillafüred legszebb kilátóhelye a Fehérkő-5


5. A zöld, majd a zöld háromszög jelzést követve kisétálunk a kilátóhelyre. Fehér sziklák és csodás kilátás fogad. Belátjuk egész Lillafüredet, a Hámori-tavat és a Garadna-patak völgyét.

Lillafüred legszebb kilátóhelye a Fehérkő-7

6. Ettől a ponttól már csak lefelé megyünk. Aki túrázni jött mégis, de elfáradt, rövid sétával eljuthat a libegő felső állomására, és azzal is lemehet a hegyről. Ha gyalog folytatjuk, akkor a zöld jelzést követve egy mesés bükkösben szerpentinezve mehetünk le a völgybe. A hegy lábánál a Lillafüredi kempinghez lyukadunk ki, ahol nem érdemes az utcára lemenni, hanem a piros jelzést követve a hegy oldalában gyalogolva menjünk tovább és keljünk át a sziklakapun.
Lillafüredre visszaérkezve rengeteg halsütő és büfé várja a túrázókat, illetve ha belefér, még egy kis barlang látogatás, akkor a Szent-István cseppkőbarlang tárlatvezetésére is benevezhetünk. Feltétlen tekintsünk be a kastélyszálló függőkertjébe is, ahol megnézhetjük a Lillafüredi vízesést és Herman Ottó emlékszobrát is.
 

Lillafüred legszebb kilátóhelye a Fehérkő-8

Hirdetés
Hirdetés