Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra Túra

Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra Túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 536 m, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ha szeretnéd az igazi Bükk-fennsík hangulatát érezni, akkor Ómassára kell ellátogatnod. Egy eldugott kis település a hegyek között, a vadon és a nyugalom öleli körül. A település a sebes folyású és bővizű Garadna-pataknak köszönheti a létét, hisz az 1770-es években Fazola Henrik épített itt olvasztókohót a környék vasérc készletének feldolgozására, melynél a patak vízenergiáját használta fel. Kóhót, vagyis massát, így a település neve sem rejtélyes már. Ha pedig túrára indulunk, a környék erdei is hasonlóan vadregényesek, sőt mi több, kifejezetten kalandosak.

Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-1
Ómassa és a templom
Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-1
Forrás: Nyáry Tamás

Ómassai túra

 

1.Miskolc felől érkezhetünk autóval vagy busszal, de a parkolóhely keresése már el is kezdi a kalandok sorát, merthogy a település igen keskeny, ezért érdemes inkább még előtte leparkolni valahol és busszal megérkezni.

 

2. A buszfordulónál, vagyis a végállomásnál két kocsma is található, és innen indul a túránk is. Egy darabon a település hosszú központi utcáján sétálunk felfelé, míg el nem érjük az utolsó elágazást.

Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-3
Még néhány lépés és vége a civilizációnak
Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-3
Forrás: Nyáry Tamás

Innen még van nagyjából 200 méter, ami aszfaltozott és a helyi vízmű telephelyére vezet, utána viszont a sárga jelzésen bevesszük magunkat az erdőbe és el is indul a kaland. Ez az ösvény másfél kilométeren keresztül igazi őserdő, rengeteg kidőlt fán kell átmásznunk, és a patakot is kerülgetni kell, viszont megéri, mert az erdő páratlanul szép.

Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-4

A nagy betűs VADON! Nehéz szakasz, de megéri.
Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-4
Forrás: Nyáry Tamás

3. Hamarosan kiérünk a szűkebb patakvölgyből és egy elágazás után kicsit meredekebben kaptatva érjük el a Csipkés-kúti csikótelepet. Az elkerített területen belül van a Garadna-forrás, amely olyan bő vízhozammal rendelkezik, hogy Miskolc nagy részének innen származik a vezetékes vize. Sajnos ezt nem lehet megnézni.

4. Továbbra is a sárgán haladunk és kicsit feljebb megnézzük a Csipkés-kúti víznyelő barlangot. Vagyis a bejárata környékét, amely alaposan ki van építve mindenféle kutatáshoz használt szerkezetekkel.

Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-5

Víznyelő barlang szállító sínnel
Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-5
Forrás: Nyáry Tamás

 

Innen megváltozik a táj, a sűrűbb erdőt ligetesebb terület váltja fel és óriási bükkök uralják a látképet. Nagyon szép erdőszakasz. Hamarosan kilyukadunk a Fehér Sas Panzió mellett Bánkúton.

Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-6
Bükkösök Bánkút közelében
Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-6
Forrás: Nyáry Tamás

5. Ebédelni itt is lehet, vagy egy rövid lejtővel elmehetünk a Bánkúti Turista és Síházig is, hétvégenként itt is van konyha, sőt szállás lehetőség is. Persze ahhoz előzetes bejelentkezés szükséges. Idilli környezetben pihenhetünk egy nagyot

6. A túrát lefelé folytatjuk a völgyön. Elhaladunk a sípályák mellett, aztán a rétről az erdőbe érkezünk. A széles kocsiúton néhol még lehet aszfalt nyomokat találni, hajdan ez egy rendes aszfaltos út volt, de visszafoglalta a természet.

Nem sokára teszünk egy kitérőt a bal kéz felé induló mellékvölgyben, nagyjából 5 perc sétával elérhető a Gyula forrás, amely a Garadnához hasonlóan komoly vízhozammal rendelkezik és nagyon jól lehet frissíteni a vízkészleteket.

7. Visszatérve a völgybe néhány száz méter után hármas útelágazáshoz érünk. A középső ösvény lefelé a völgybe a sárga kereszt. Na arra semmiképpen ne menjünk. Egy darabig lehet rajta haladni, de a vége felé a bedőlt fák miatt járhatatlan, és mivel senki nem használja, így teljesen be is van bozótosodva. Ha a normál túrát folytatjuk, akkor a jobbra menő utat válasszuk, ez egy bicikli jelzéssel ellátott út, és némi kanyargással ugyan, de visszavisz Ómassára, mégpedig abba a kereszteződésbe, ahol felfelé elhagytuk a falut.

Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-10
Ennél a vízmű épületnél kell eldönteni, merre megyünk tovább
Vasolvasztók nyomában Ómassáról Bánkútra-10
Forrás: Nyáry Tamás

Viszont ha belefér az erőnlétünkbe, akkor választhatjuk a balra tartó utat, amin egy nagyjából 5 kilométeres kitérővel érinthetjük Szentléleket is, ahol megnézhetjük a Pálos kolostor romját, majd a kék jelzésen térhetünk vissza Ómassára.

Hirdetés
Hirdetés