Megfogadtam: nem fogadok meg semmit

Megfogadtam: nem fogadok meg semmit

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/01/05
A profi edző esete az amatőr sportolóval
Hirdetés

Soha többé nem fogadom meg, hogy nem fogadok meg semmit, mert nem tudom betartani - és most tekintsünk el attól, hogy ez a mondat eleve értelmetlen. 2016-ra például tényleg nem terveztem semmit, ki akartam próbálni, hogy milyen érzés csak a melóval és a családdal foglalkozni, de már most elbuktam: javában készülök a 2016-os nagyatádi ExtremeMan-re.

Félig azért mégis tartom a fogadalmamat, mert a sportolás tulajdonképpen a munkámhoz tartozik itt a Mozgásvilágnál (lehet irigykedni).

Erdélyi Nándi, az Ensport sportszolgáltató fővezére (a továbbiakban csak Nándi, vagy edzőbá\') és a főnököm (az az isten) lepaktáltak, hogy rajtam fogják kipróbálni Nándi edzői tehetségét és majd én jól beszámolok róla. Hiába mondtam én, hogy eddig sem azért edzői felügyelet nélkül készültem fel ez előző két "ájronmenre", mert nem lett volna rá lehetőség, hanem mert a család és meló mellett kiszámíthatatlan volt, hogy mikor érek rá edzeni. Nándi erre csak legyintett:

"Nehogy azt hidd, hogy más jobban ráér".
 

Ez mondjuk elég meggyőző volt és feleségem is (az a sexy) csak adta alám a lovat, mert tudja, hogy amúgy marha kíváncsi vagyok, hogy tudatos edzéssel (és egyáltalán edzéssel) mire lennék képes.

Úgyhogy most itt vagyok és megírom az első beszámolómat (ami mondjuk pár majdnem megfulladásos úszóedzés után nem volt garantált).

 

Triatlon Forrás: Mozgásvilág.hu
Triatlon
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Honnan tartunk mi felé?

Csak, hogy lássátok majd kiből lesz a cserebogár, néhány szóban a sportmúltamat is összegzem: \'82-ben születtem, 13 éves koromtól kezdve 10-15 évig síkvízi kenuztam, majd jött a rafting és ha már a vizes sportok kiegészítőjeként amúgy is sokat futottam és úsztam, bringázni meg szeretek, 2013-ban ott voltam Nagyatádon és 12:47-es idővel célba is értem. A felkészülésemre nem vagyok büszke és nem is ajánlom senkinek, mert nagyon ad hoc jellegű mozgásokat végeztem csak. Heti egyszer úsztam folyamatos 3-4ezer métereket, naponta bringáztam a meló és az otthonom között 40-50 km-t és heti egy-kétszer futottam alkalmanként 10-20 km-t... és mindezt minden rendszer és tudatosság nélkül.

 

Nándi szakértelmétől azt várom,

hogy egyrészt egy határozott keretet ad a felkészülésemnek (vagyis mindig megmondja, hogy mikor és mit kell edzenem), illetve, hogy képes felmérni a teljesítménybeli változásaimat és annak megfelelően alakítja az edzéseket, nem csak a megérzéseimre és a hangulatomra hagyatkozom. Ja, és ha már egyszer adódott a lehetőség, akkor nem volt kérdés, hogy a 2015-ös Balatonman után visszatérek Nagyatádra és megcélzom a 11:00 - 11:30 közötti időeredményt.

 

Teljesítménydiagnosztika

Az Ensport sportszolgáltatás bemutatásához nem kopicékopivézem ki a weboldalukon elérhető infót, mert minden szolgáltatásuk és szakértelmük szépen össze van szedve itt.

Mielőtt az edzésekre rátérnénk, egy futópados teljesítménydiagnosztikai felmérésen vettem részt, ami alapján kiderült, hogy mennyire vagyok stresszes, meghatározták a pulzus-zónáimat, figyelték a tejsavképződésemet, kiderült, hogy nem fújom ki rendesen a levegőt a tüdőmből és ezért nem használom ki hatékonyan a tüdőkapacitásomat és én a sorok között azt is kiolvastam, hogy egy sportisten vagyok (bár ezt senki nem erősítette meg). Az nagyon tetszik, hogy ehhez a vizsgálathoz nem egy orvosi rendelőbe, hanem a Maratonman Depo futóüzletből nyíló Ensport főhadiszállásra kellet elmennem. Összehasonlíthatatlanul kellemesebb a hangulata, mint egy fehérköpenyes helynek (pár hónapja egyébként szintén ide jöttünk futótechnika elemzésre).

Ja, a diagnosztika eredményemet közkinccsé teszem, 

 

Teljesítménydiagnosztika Forrás: Mozgásvilág.hu
Teljesítménydiagnosztika
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Fanni diagnosztizál, én meg teljesítek... de akkor ki fotózott?

 

Nándi a kitűzött céljaimra amolyan kételkedő-elismerően de sokkal inkább "komoly célok, de teljesen reálisak" jellegű fejmozgással válaszolt és szépen ontani kezdte rám az edzéseket.

 

Preparation (ismerkedős) szakasz

A decemberi edzések arról szóltak, hogy Nándi képet kapjon rólam (milyen edzéseket csinálok meg szívesen, mit szeretek, mit nem). Ebben volt E1 (vagyis kényelmes tempójú) és néhány repülőrajtos emelkedős futás, sima tekerés és néhány megindítás, valamint szado-mazo jellegű, lábgumival, bójával, pamutpólóval és tenyérellenállással megspékelt 7-es levegőjű úszás (na jó, úszásból volt laza is).

A hatékony edzéstervezéshez egy pulzusmérős óra az optimális felszerelés, amiből kinyerhetők az adatok elemzésre. Ezt egy okostelefonos app (mondjuk Endomondo) és egy smart pulzusmérővel is ki lehet vitelezni, de azért mindenki jobban jár, ha van erre a célra egy külön spéci kütyü. Én eleinte egy pulzusmérő nélküli Suunto Ambit2 R-rel logoltam az edzéseket, ami a futásokról sok hasznos infót nyomott, de a hr értékek hiányoztak. Most egy TomTom Runner 2 Cardio+Music van épp nálam tesztre (csuklós pulzusmérővel, bluetooth headsettel), majd egy másik cikkben erről is megírom a tapasztalatokat.

A foghíjas adatszolgáltatás mellett már kihagyott edzésekkel is nehezítettem Nándi dolgát, akinek így át kellett szerveznie a hogyantovábbot (amit egyébként folyamatosan végez az edzésteljesítményeim alapján), mert nem adtam magamnak annyi terhelést, mint amivel Ő számolt. Nem mentegetem magam, de végülis megideologizálhatom ezt egy direkt tesztmanővernek :)

 

Base 1

A második szakasz - ami gyakorlatilag a januári szakaszt jelenti - arról fog szólni, hogy az első terhelt blokkot összerakja nekem Nándi tervezetten, egymásra épülő hetekre és figyeli, hogy mit szólok majd hozzá... na, akkor figyelj csak Nándi, hogy vannak a felmenőid!?

Folyt. köv.

Hirdetés