Profi edzésterv. Hol kaphatok segítséget?

Profi edzésterv. Hol kaphatok segítséget?

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2021/01/06
Teljesítménydiagnosztika, edzéstervezés, futótechnika javítás, mozgáselemzés és számos egyéb sportszolgáltatás érhető el, amelyek segíthetnek a fejlődésben, a céljaid elérésében.
Hirdetés

2021-es fogadalmaid közé becsúszott a futás is? Ha most veszel életedben először futócipőt a lábadra, és fogalmad sincs, hogyan tedd meg az első lépéseket, vagy már eddig is futottál, de szeretnél javítani a teljesítményeden, érdemes tudatosan nekiállni edzeni...

Tudatos felkészülés, edzésterv

A tudatos felkészülés persze létrejöhet saját kútfőből, szakirodalomból utána olvasva is, bár legtöbb esetben eljön az a pont (kinél előbb, kinél később), hogy már nem tudunk többet kihozni magunkból, megáll a fejlődés, esetleg elvész a motiváció. Segítséget nyújthatnak a közösségi fórumok is, bár a bíztatáson kívül nem érdemes túl sok jóra számítani, mert könnyen el lehet veszni a jószándékú tippek és tanácsok tömkelegében, amelyek csak ritka esetben személyre szabottak, sokkal inkább egyéni tapasztalatokon alapulnak.

Önmagában persze az is lehet kihívás, hogy kizárólag önerőből készülsz fel egy versenyre és ha ez a célod, akkor bíztatunk, hogy vidd véghez a tervedet. Aztán, ha ez a terved sikerült, érdemes azért kipróbálni profi hozzáállással is, mert fantasztikus élményben lesz részed. És most saját tapasztalatból beszélünk...

Akár teljesen kezdő, akár haladó sportoló vagy, eljöhet az a pont, amikor szakértő segítségre lesz szükséged a céljaid eléréséhez.

Szerencsére viszont, több olyan - online formában is működő -  szolgáltató bukkant fel az elmúlt években a hazai „piacon”, melyek személyre szabott edzéstervezéssel, teljesítményelemzéssel, tanácsadással foglalkoznak, és segíthetnek abban, hogy edzői útmutatások alapján gyűjtsd a kilométereket, fejleszd a futótechnikád vagy javíts a félmaratoni eredményeden, de természetesen kerékpáros-, triatlonos-, vagy szimplán csak egészségmegőrzési célokhoz is tudnak segítséget adni. A teljesség igénye nélkül mutatunk most be néhány ilyen szolgáltatást, hogy ha elhatároztad magad, kiválaszthasd a legmegfelelőbbet.

ENSPORT

A mostanra már három városban – Budapesten, Sopronban és Miskolcon - is jelenlévő cég 2014 óta foglalkozik futókkal, triatlonosokkal és kerékpárosokkal is, profilja elsősorban a teljesítménydiagnosztika, a futómozgás-elemzés és az ezek alapján történő edzéstervek készítése. A cég alapítója és szakmai vezetője, Erdélyi Nándor (egykori kollégánk) maga is triatlonos vonalról érkezett, és az elmúlt évek alatt komoly szakértői csapatot épített fel futó- kerékpár, úszó- és triatlonedzőkből, gyógytornászból, dietetikusokból. (2016-ban Simon Ádám kollégánk is az ENSPORT segítségével készült fel az Extrememan Nagyatád versenyre és a felkészülés alatt folyamatosan beszámolt az élményeiről. - a Szerk.)

„Úgy gondolom, leginkább abban vagyunk mások, mint a hasonló szolgáltatást nyújtó csapatok, hogy igyekeztünk egy komplex szolgáltatás-csomagot összeállítani, a konkrét edzéstervezés, teljesítménydiagnosztika mellett foglalkozunk rehabilitációval, táplálkozással kapcsolatos tanácsadással, masszázzsal is. A komplexitást tekintve szerintem egyedülállók vagyunk, és a jövőben ezt szeretnénk még tovább bővíteni, még több csomag összeállításában gondolkodunk 2021-ben.” – válaszolt kérdésünkre Erdélyi Nándor.

Kitől kaphatok segítséget a felkészülésemhez?-2
Kitől kaphatok segítséget a felkészülésemhez?-2
Mit ígér?

Az ENSPORT azoknak szól, akik szeretnének tudatosan edzeni, és néha még a határaikat is feszegetni, mindezt szakértői segítséggel. Akkor is vár a cég az ügyfelei közé, ha egyszerűen csak szeretnél tisztán látni magaddal, az állapotoddal, teljesítményeddel kapcsolatban. Edzéstervezésre sablonmentesség-garanciát is vállal, azaz csakis a te igényeidnek megfelelő, egyedi tervet biztosít, és ehhez egyénileg kapsz edzőt, akivel folyamatosan kapcsolatban tudsz lenni.

Szolgáltatások

Az elérhető szolgáltatások listáján teljesítménydiagnosztika - az aktuális edzettségi állapot felmérése és számszerűsítése -  edzéstervezés, futás mozgáselemzés szerepel, de akkor is kapsz segítséget, ha sporttáplálkozással kapcsolatban vannak elakadásaid. További szolgáltatásként talpvizsgálat, Mobility Training, gyógytorna és jóga is elérhető.

Mennyibe kerül?

A cég oldalán a piac egyik legjobb ár/érték arányú szolgáltatásaként bemutatott edzéstervezés díjai függnek attól, hogy milyen sportágra, hűségidővel vagy anélkül tartunk-e  igényt, illetve, hogy akarunk-e további extrákat is, mint amilyen a rendszeres videós mozgáselemzés. Azt, hogy egy komplex szolgáltatásról van szó, mi sem bizonyítja jobban, hogy minden szolgáltatást kérhetünk „csomagban” is, ezzel jelentős kedvezményeket zsebelhetünk be. Ha futó állapotfelmérést szeretnél, akkor érdemes mindjárt edzéstervezést is betenni a kosaradba, mert így összességében olcsóbban fogsz kijönni.

Néhány példa az árlistáról futóknak:

Futás edzésterv: pl. 1 év hűséggel az első 4 hétre 8000 ft, a következő hónapokban 14 000 ft / hó.

Futás teljes állapotfelmérés: 17 900 ft, ha edzésterved is van

Futómozgás-elemzés: 22 900 ft, ha edzésterved is van

Talpvizsgálat: 4 990 ft, ha edzésterved is van

Plandurance

A terep- és ultrafutóberkekben ismert, világbajnoki címmel is büszkélkedő Lőrincz Olivér szakmai vezetésével, és a "Dagadt Köcsög"-ként ismertté vált blogger-edző társalapító Moós Gergely közreműködésével futó Plandurance nevével sokan először a Facebook-on találkozhattak. A pandémia előtt heti rendszerességgel szerveztek közösségi terepfutó estéket, Facebook-táboruk mára több mint 20 ezer tagot számlál. A Plandurance edzői gárdája kerékpár, triatlon és futóedzőkből, dietetikusból áll, akik az egyéni edzéstervezésen túl folyamatos személyes kapcsolatot ápolnak a sportolókkal, kommunikálnak, edzést monitoroznak, táplálkozási tanácsokkal is szolgálnak, ha kell. Arról, hogy jellemzően kik keresik meg a Plandurance-t, a társalapító Moós Gergelyt kérdeztük.

"Jellemzően azok keresnek meg minket, akik el akarnak indulni, vagy fejlődni szeretnének. A többségnek versenycéljaik is vannak, de van rengeteg kezdő futónk is, akik az első lépést is már egy olyan edző segítségével tennék meg, aki hasonló utat járt be. Mivel szakmai vezetőnk, Lőrincz Olivér terep-és ultrafutásban nemzetközileg is elismert edző, aki ebben a szakágban érte el sikereit, egyre népesebb a terep- és ultrafutók tábora is nálunk.”

Kitől kaphatok segítséget a felkészülésemhez?-3
Kitől kaphatok segítséget a felkészülésemhez?-3
Mit ígér?

Segít elindulni, motivál és szakmai támogatást nyújt, függetlenül attól, hogy milyen szintről indulsz. Először is, felmér, hogy ki vagy, hol tartasz a futásban, mik a céljaid, szeretnél-e fogyni, vagy esetleg egy konkrét verseny a célod. Ezzel együtt tűpontosan megismerheted az intenzitási zónáid, és kifaggatnak arról is, hogy mennyi időd van sportolni, hogyan élsz, milyen életvitelt folytatsz, mit és mennyit eszel, alszol. Az előzőek alapján kapsz majd egy személyre szabott edzéstervet. Miközben te edzel, a téged kísérő edző folyamatosan nyomon követi a teljesítményed. Ha túlhajtanád magad, vagy lazsálnál, akkor beleavatkozik az edzéseidbe. 

Szolgáltatások 

Akik az Edzéstervezés/Futás menüpontra kattintanak, 6-féle „csomag” közül választhatnak. A hamarosan induló Gömbvillámtól, a Tanulóvezető, a Tempóhuszár, a Maximalistatléta, a Dagadt Köcsög, valamint a Világbajnok fantázianévvel ellátott pakkok az ingyenestől egészen a 39 990 ft/havidíjig szerepelnek, attól függően, hogy ki az edződ, mennyi az ügyfélszolgálati válaszidő,  hetente hány konzultációs alkalmat ad, valamint hány újratervezést biztosít. Minden fizetős csomag tartalmazza egy edző jelenlétét, zárt facebook-csoportban való tagságot, induló konzultációt, a pontos intenzitási zónád beállítását, személyre szabott, heti rendszerességű edzéstervezést, TrainingPeaks heti edzésmonitorozást, konzultációs lehetőséget, adott esetben az edzések újratervezését és az ügyfélszolgálatot.

Újdonság a Plandurance kínálatában az ingyenes ’Gömbvillám’ program, mely kifejezetten a kezdő futók számára született, és nekik kínál újratölthető edzésterveket, szakmai anyagokat, személyre szabott útmutatót. Moós Gergelyt kérdeztük az ötletről, aki elmondta, hogy a napokban megjelent új programra már százas nagyságrendben jelentkeztek.

„Egészen addig részt vehet valaki a Gömbvillám programban, amíg kezdő futónak tartja magát, és mindaddig vezetjük ezen az úton ingyenes, újratölthető edzéstervekkel, amíg el nem jut arra a szintre, hogy 30 percet álmából felkeltve is le tud futni belegyaloglás nélkül. Ezt követően, ha szeretné, tovább folytathatja egy másik programunkkal, melyben már edzőt is delegálunk neki. A Gömbvillám programra január 15-ig várjuk a jelentkezéseket, január 18-án pedig kezdődnek az edzések. Többféle edzéstervvel is készülünk. Az elején egy próbafutás eredményei alapján megnézzük, hány percig bír folyamatosan futni belegyaloglás nélkül a jelentkező, és ez alapján küldjük neki az egyénre szabott programot.” – árulta el a program részleteit a futóedző.  

Mennyibe kerül?

Néhány példa az árlistáról:

’Tanulóvezető’-csomag gyakornok edzővel, havi 1 alkalom konzultációval, 48 órás ügyfélszolgálati válaszidővel, havi 1 alkalommal edzés újratervezés lehetőségével 14 990 ft/hó.

’Világbajnok’-csomag, melyben Lőrincz Olivér az edződ, korlátlan kommunikációs jelenléttel, korlátlan edzés újratervezéssel, 24 órás ügyfélszolgálati válaszidővel, szezontervezéssel és VIP-partnerprogramban való részvétellel 39 990 ft/hó.

RunnersLab

A cég alapítója dr. Gál Tibor, aki az ’50-es évek klasszis akadályfutója, Jeszenszky László szárnyai alatt is edzett és tanult egykor, a mai napig személyesen végzi a hozzá fordulók laborméréseit, készíti az edzésterveket és tartja az edzéseket. „25 főnél húztam magamnak egy határt. Ennyi sportolóval szeretek és tudok megfelelően együtt dolgozni. Hetente egyszer – többnyire vasárnap - küldöm nekik az edzésterveket és mivel nem vagyok híve a távedzésnek, szintén heti egy alkalommal személyesen is találkozunk. Lehet, hogy én vagyok ehhez „ügyetlen”, de úgy érzem, hogy a mostaninál több embernek nem tudnék hitelesen szakmai tanácsot adni. Nem hiszek a hűségidővel hirdetett szolgáltatásokban és abban, hogy elegendő csupán a sok éves sportolói múlt ahhoz, hogy utána valakiből szakmailag jó edző váljon. Abban látom a szolgáltatásunk egyediségét, hogy a sportolói tapasztalathoz sportegészségügyi, edzésmódszertani háttér is járul” – foglalta össze a cég jellemzőit a vezető.

Kitől kaphatok segítséget a felkészülésemhez?-1
Kitől kaphatok segítséget a felkészülésemhez?-1
Szolgáltatások

Aki a RunnersLabba bejelentkezik teljesítménydiagnosztikára, számíthat arra, hogy pontos képet fog kapni a szervezete működéséről, beleértve az idegrendszeri funkciókat, a légzésfunkciót, az anyagcsere, az energiafelhasználás működését. Az itt kapott adatokat a pulzussal és a futósebességgel összevetve teljesebb kép rajzolódhat ki a pillanatnyi állapotról, melyhez így az edzésmunka is precízebben igazítható. A kétórás teljesítménydiagnosztika különlegessége, hogy tartalmaz egy komplex kiértékelést is, melynek során pontosan és laikusok számára is érthetően elmagyarázzák a mérés adatait, eredményeit, megkeresik azokat a tényezőket, amelyek korlátozzák a teljesítményed, valamint konkrét, az edzéstervedbe is építhető feladatokat, javaslatokat adnak. A 2018-ban alapított RunnersLab szolgáltatásai között a teljesítménydiagnosztika mellett, futó- és triatlonos edzéstervezés, valamint mozgáselemzés is szerepel. A mozgáselemzés során a talajfogás és az ellépés fázisaiban elemzik a testtartást és a különböző izmok kihasználtságának mértékét, majd a futóstílusnak megfelelő futócipő modellekre is javaslatot tesznek. Sőt, az ajánlott futócipőt akár azonnal meg is vásárolhatod náluk, valamint hozzájuthatsz akár a számodra szükséges táplálékkiegészítőkhöz is.

Mennyibe kerül?

Néhány példa az árlistáról:

A 60 perces teljesítménydiagnosztikai mérés 19 990 ft-ba kerül, melynek teljes összege levásárolható étrendkiegészítőkre.

Szintén levásárolható a mozgásanalízis mérés, melyért 18 990 ft-ot kérnek.

Aki futó- vagy triatlonos edzéstervezést veszi igénybe, annak 15 000 ft/ hó összeget kell fizetnie, emellé folyamatos, 20%-os vásárlási kedvezményt adnak futócipőkre, -ruházatra és táplálékkiegészítőkre is.

+1 TIPP: Futás tudástár

Saját edződ nem lesz, és az előzetes teljesítmény-diagnosztikáról is le kell mondanod ebben az esetben, de sok alapvető tudásra szert tehetsz, akár félmaratonra, maratonra készülsz vagy egyszerűen „csak” egészségmegőrző céllal szaladgálnál. A Futás Tudástár oldalra rendre bepakoljuk azokat a tartalmainkat, amelyek örökérvényű igazságokat, tippeket és jótanácsokat tartalmaznak futók számára.

Futás Tudástár weboldala...

Hirdetés
Hirdetés