Milyen könnyen megy a Karácsony utáni testsúly-optimalizáció Hír

(x) - Támogatott tartalom
2017/01/04
Újévi fogadalom helyett tudatos célkitűzés

Hogyan fogyjunk Karácsony után

A karácsonyi ünnepek alatt sűrűsödnek a családi összejövetelek, a háziasszonyok igyekeznek az ételköltemények legnagyobb választékát az asztalra tenni. Ilyenkor sokan úgy érezzük, hogy egyszerűen kötelező enni.

A mértéktelen táplálék- és alkoholfogyasztás azonban amellett, hogy elronthatja az ünnep hangulatát (pl. másnaposság), szervezetünket is jelentősen megterheli és különböző tünetek ronthatják közérzetünket, ilyen pl. A gyomorégés, hasi görcsök, magas fokú teltségérzet. Becslések szerint átlagosan 2-2,5 kg-mal mutat többet a mérleg az ünnepek elmúltával.

Milyen könnyen megy a Karácsony utáni testsúly-optimalizáció Forrás: ensport

Milyen könnyen megy a Karácsony utáni testsúly-optimalizáció
Kép forrása: ensport

 

Ezután jönnek az újévi fogadalmak, a karácsony utáni gyors fogyókúrák. Azonban a heves felindulásból jött, nagy fogadalmak egy része gyakran kudarcba fullad. Ennek egyik oka lehet, hogy sok ember vélekedik úgy az újévi fogadalmakról, mintha azok büntetések lennének korábbi bűnös viselkedésünkért. A másik oka, hogy azok a változások, melyeket megpróbálunk véghezvinni, sokszor teljesen eltérnek a hétköznapi, megszokott életvitelünktől, így nagyon nehéz őket fenntartani.

Az első és legfontosabb lépés, hogy reálisan végiggondoljuk, belássuk, hogy el kell kezdeni tudatosan törődni magunkkal, az ünnepi forgatagból visszatérni a hétköznapokba. Készítsünk tervet a megvalósításhoz, ami kapaszkodóként, térképként szolgálhat az út során.

Következő lépésként reális célt tűzzünk ki magunknak. Vegyük figyelembe az egyéni lehetőségeket, maradjunk a realitás talaján. Pl. jó lenne 1 hét alatt 5 kg-ot fogyni, de ez mégha sikerül is, hosszú távon nem egészséges.

Adjunk le inkább heti 0,5-1 kg-ot, akkor egyrészt nem ér csalódás bennünk, másrészt a lassú fogyás tartósabb is lesz. A siker érdekében nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni az étrendünkre. A minőségi tápanyagok, a jól összeválogatott menüsorok teremtik meg az egészséges szervezet belső egyensúlyát. A diéták, gyors fogyókúrák felborítják az egyensúlyt.

Milyen könnyen megy a Karácsony utáni testsúly-optimalizáció Forrás: ensport
Milyen könnyen megy a Karácsony utáni testsúly-optimalizáció
Kép forrása: ensport

Mielőtt belekezdünk, gondoljuk át, hogy mit veszítünk ezzel, és hogy megéri-e nekünk, hisz minden változás a nyereségen túlmenően veszteséggel is jár (pl. lehet, hogy nem jut annyi időnk a korábbi tevékenységeinkre, vagy esetlegesen lazulnak egyes társas kapcsolataink). Azt gondolom, hogy jobb látni, hogy miért nem akarunk valamin változtatni, mint hitegetni magunkat azzal, hogy "én mindent megpróbáltam, de nem sikerült".

Tehát jobb, ha nem újévi fogadalmat teszünk, hanem célt tűzünk ki, amelynek eléréséhez felkészülésre, tervezésre, fegyelemre, kitartásra és időnként szakmai iránymutatásra van szükség.

Németh-Hodvogner Katalin, az ENSPORT dietetikusa